Glutenfritt Lunch och middag

Glutenfria Dumplings – 2 fyllningar vegan och kyckling

glutenfria dumplings
Glutenfria dumplings ur boken Laga glutenfritt – pasta, pizza, pajer, piroger och andra klassiker

Glutenfria dumplings! Jag befinner mig just nu i Tbilisi, Georgien och har lagt upp en hel del bilder på maten härifrån på instagram och på min privata facebooksida. Det recept som de flesta verkar mest nyfikna på är Khinkaki – Georgiska dumplings. När jag kommer hem ska jag definitivt prova och lägga upp ett recept på glutenfria Khinkali.

Georgiska dumplings - khinkali
Georgiska dumplings – Khinkali

Laga glutenfritt : pasta, pizza, pajer, piroger & andra klassiker av Susanne Hovenäs, Nilla GunnarssonJag tänker utgå från det fina recept på glutenfri dumpling-deg som vi tog fram redan till boken boken Laga glutenfritt – pasta, pizza, pajer, piroger och andra klassiker och delar det redan nu! Se den översta bilden och receptet nedan. Receptet nedan är något förenklat från det i boken.

Det här receptet på dumplings är av kinesisk stil och alltså inte georgisk. Khinkalireceptet kommer senare! Men du kan självklart använda receptet på dumplingsdeg och använda din egen favoritfyllning och din bästa dumplingsteknik. Dela gärna med er i kommentarer!

“…boken är en utmärkt guide för dig som vill laga glutenfri mat utan att kompromissa med smak och njutning! Alla recept är enkla att laga och innehåller fräscha råvaror i stället för färdiga mjölmixer. Välj bland läckra pasta- och nudelrätter, matiga pajer, rustika pizzor, krispiga empanadas, läckra burgare med bröd, kinesiska dumplings, indiska pakoras, en mexikansk tacofest och bakade desserter.”

Dumplings – 2 fyllningar vegan och kyckling

ca 32 st

Glutenfri dumplingsdeg

Dippsås

 • 1 dl tamarisås
 • 1/2 dl risvinäger
 • 1 msk agave
 • 1 tsk finhackad röd chili
 • 2 msk sesamolja

Fyllning- vegan

 • 2 vitlöksklyftor, pressade
 • 3 msk färsk riven ingefära
 • 1 röd chili, urkärnad och finhackad (valfritt eller minska mängden med hälften)
 • 300 g rivna eller mycket fint strimlade grönsaker: purjolök, vitkål, salladslök, morötter (undvik vattniga grönsaker som gurka, tomat eller paprika)
 • 100 g solrosfrön, kör i matberedare till grovt mjöl som konsistens av mandelmjöl
 • 4 msk olja
 • 2 msk sesamolja
 • 2 msk risvinäger
 • 2 msk tamarisoja
 • 0,5 tsk salt
 • 1,5 msk tapiokastärkelse

Blanda alla ingredienserna väl i en bunke.

Fyllningkyckling

 • 2 kycklingfiléer delade i bitar
 • 0,75 dl hackad purjolök
 • 2 msk sesamolja
 • 1 tsk vitpeppar
 • 1,5 msk tamarisoja

Kör allt tills det blir en färs i en matberedare.

Gör degen: Blanda tapiokastärkelse, hirs, rismjöl och xantangummi i en bunke noga. Rör i ganska hett vatten och blanda hastigt för att skapa en klibbig, fast blandning. Använd händerna och tillsätt extra kallt vatten om det behövs. Knåda tills du får en slät deg. Lägg degen i en plastpåse och tryck ut all luft. Låt degen vila i rumstemperatur minst 15 minuter. Det går bra att förbereda dagen innan.

Gör dumplings: Dela degen i 4 delar. Täck de delarna du inte arbetar med med en fuktig handduk. Rulla varje del till ca 2,5 cm tjock rulle. Dela i 8 lika stora delar. Använd rismjöl om degen känns fuktig och fastnar. Du kan behöva en hel del beroende på hur mjuk degen är. Kavla ut varje del till rundlar cirka 8 cm i diameter, 1-2 mm tjocka.

Fyll varje rundel med 1-2 tsk fyllning. Vik ihop degrundeln till en halvmåne, nyp ihop längst kanterna. De färdigvikta dumplingarna ska bli lite böjda. Se en instruktion här eller sök andra på nätet. Om degen blir torr och det inte blir helt tätt, limma ihop kanten med lite kallt vatten. Upprepa tills alla rundlar är fyllda. Lägg dumplingsarna på ett mjölat fat.

Förvara dumplingen i kylskåp i flera timmar, eller frys in upp till en månad.
Stek nygjorda eller tinade dumplings i omgångar. Hetta upp 2-3 msk olja i en stekpanna, lägg i dumplings i ett lager över botten av stekpannan och tillsätt vatten så att det når ca 1/2 cm upp i stekpannan. Lägg på ett tätslutande lock, koka bort vattnet och ta upp dumplingarna när de fått färg på undersidan. Lägg upp dumplings på  ett fat. Servera med valfri sås eller dipsåsen ovan.

(2) Comments

 1. Hej Nilla!

  Jag har en matblogg och skulle gärna vilja tipsa om ditt recept på gluten- och mjölkfria pepparkakor i ett inlägg om god julmat. Jag har lagat dem fyra år i rad nu, så man kan ju verkligen säga att jag älskar det receptet.

  Inlägget är tänkt att publiceras 30/11, och i det skriver jag några rader om ditt recept, länkar till det och anger tydligt att det är du som är källan. Är det okej om jag lånar en bild från det inlägget? Inlägget skulle bli finare, och ditt recept skulle förstås locka mer med en bild på pepparkakorna. Jag ville fråga dig först, men jag skulle bli så glad om jag fick tipsa om ditt goda recept!

  Hälsningar,
  Sandra

 2. […] > GLUTENFRIA DUMPLINGS < […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: