Detox Frukost kostråd Paleo SCD-vänliga recept Vegan/Växtbaserat

Ayurvediskt kokt äpple

Ayurvediskt, kokt äpple

Börja dagen med en kokt äpple innan frukost för att stimulera ämnesomsättningen och harmonisera magen. Det ska enligt Ayurvedan vara en perfekt huskur för personer som har trög ämnesomsättning eller för alla som vill ge magen en lätt och harmonisk start och samtidigt aktivera tarmarna. För personer som vill gå ned i vikt och har just trög mage så kan äpplet få utgöra hela frukosten.

Vissa ayurvedafrälsta svär vid att kokt äpple är en mirakelkur och inleder sin dag med det kokta äpplet varje dag. Jag har inte provat tillräckligt regelbundet och länge själv för att kunna avgöra men jag tycker det är väldigt gott, snällt och lugnande för magen. Naturligtvis behöver man ju äta och dricka balanserat i övrigt för att något sådant här ska fungera.

Jag brukar koka ett äpple på kvällen och så får det stå framme under natten. Vissa morgnar äter jag det innan jag går ut med hunden och sedan äter jag något mer efter det när jag kommit tillbaka från promenaden. Den ayrvediska äppelkuren säger att man ska göra just så – äta äpplet på tom mage och sedan vänta minst en halvtimme innan man äter igen.

Vissa personer är frukostkänsliga och behöver starta dagen med något lätt. Det är bättre att äta frukost än att skippa och då kan det ayurvediska äpplet serverat med ingefärsavkok vara en perfekt start på dagen. Då äter man alltså inte mer förän till lunch. Gör bara så om du faktiskt står dig och håller dig tillfredsställd. Annars ät något mer till frukost.

Inom ayurveda utgår man ifrån att allt i naturen, även människor, består av främst tre energier eller element; vata, pitta och kapha vilket i princip kan översättas till Vata = luft/rymd, Pitta = eld/vatten och Kapha = jord/vatten. Våra personliga och fysiska egenskaper och behov styrs av vilken eller vilka av doshorna som dominerar oss. Olika råvaror besitter olika egenskaper och just äpple balanserar kapha (d.v.s. för personer med långsam ämnesomsättning) – men tillagat går äpple bra för alla kroppstyper.

Ayurvediskt kokt äpple

  • 1 sött äpple, urkärnade klyftor (skala även om du vill)
  • 5 hela kryddnejlikor eller 2 anistrjärnor (kan uteslutas)
  • vatten

Koka äpple och kryddor i vatten som täcker äppelbitarna på medelvärme tills att äpplet är helt mjukt. Låt svalna och ät innan frukost eller som lätt frukost.

 

(5) Comments

  1. Fatima says:

    Låter du äpplet ligga i det kokta vattnet i rumstemperatur tills på morgonen? Eller hur gör du?

    1. Ja, jag låter det ligga i vattnet i kastrullen i rumstemp. Om det äts dagen efter så är det ingen fara. Man kan såklart ställa i kylen och sedan lätt värma på morgonen.

  2. […] serverar min Kunyi med kokt ayrvediskt äpple eller osötat äppelmos som jag kryddat med lite vaniljpulver och med cashewnötsmjölk. Det […]

  3. […] Ev. mellanmål: en apelsin, vindruvor eller frukt som känns mild. Kanske kokt äpple […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d