Dessert Paleo Vegan/Växtbaserat

Honungsrostad kvitten med valnötter (utan vitt socker)

Honungsrostad kvitten med valnötter (utan vitt socker)

Det första receptet som är inspirerat av min resa till Georgien. Vilket matland! Jag har kommit hem fylld av inspiration och idéer.

OBS! Kvitten kan i receptet ersättas av äpple!

kvitten

Kvitten är en frukt som liknar ett gigantiskt äpple; den växer i Sverige och har ätits i medelhavsområdet och i området runt omkring i tusentals år. Den smakar bäst tillagad (tänk omoget päron) som t.ex. marmelad och även ugnsbakad. Frukten är stor, mellan 350-550g och c-vitaminrik. Det går att få tag i kvitten i trädgårdar och i större välsorterad mataffärer. Jag köpte mina via mathem.se här…

Honungsrostad kvitten med valnötter

Ungsrostad kvitten åt vi som dessert i Tbilisi en kväll och eftersom att det är en så enkel sockerfri dessert som passar i oktober/november så ville jag prova direkt jag kom hem.

Honungsrostad kvitten med valnötter

Honungsrostad kvitten med valnötter

3-4 port

 • 1 kvitten (350 – 400 g) Kan ersättas med äpplen
 • 0,75 dl valnötter
 • 0,5 dl russin
 • 1 msk honung (kan uteslutas)
 • 0,5 tsk kanel
 • 1 krm vaniljpulver (kan uteslutas)
 • 15 g smör eller kokosolja + extra till formen
 • ca 2 dl vatten
 • ev 1 kanelstång
Att servera till
 • Yoghurt – Jag använde kokosyoghurt som jag gjort själv och blandade med honung, rivet citronskal och vaniljpulver. Suuuupergott till! Om man äter mjölkprodukter rek jag att välja turkisk, grekisk eller kanske helst ryskt yoghurt. 
 • Raw/vegan vaniljsås med citronskal och honung

Värm ugnen till 175°C. Halvera frukten så rakt som möjligt längs med mittlinjen. Kontrollera att halvorna går att stå rakt med snittytan uppåt- annars skär försiktigt till botten. Gröp ur stjärnhuset med en sked.

Mixa valnötter och russin i matberadare till ett grovt mjöl eller hacka med kniv på skärbräda. Jag tycker det blir bra om en del är finhackat och en del grovhackat. Blanda med kanel, vaniljpulver och honung till en klibbig massa.

Placera en klick smör eller kokosolja i varje urgröpning i frukten, ca 10 g i varje. Fördela och tryck i nötblandningen. Det gör inget om inte allt får plats, det kan bildas en förhöjning av fyllningen.

Smörj en ugnsform som frukten får plats i. Helst inte för stor. Placera frukten i formen och häll i ett par dl vatten så att det blir ca 5 millimeter vatten. Rosta lågt i ugnen tills att frukten är helt genombakad. Det tar 45-60 minuter. Kontrollera halvtid och lägg folie över om nötterna börjar brännas.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d