Frukost Glutenfritt Vegan/Växtbaserat

kaneldoftande quinoagröt med äpple – optimal frukost (vegan, glutenfri, utan vitt socker)

quinoagröt med äpplePå hösten är det gott med varm grötfrukost som samtidigt är harmoniserande för magen och ger bra med energi till hela förmiddagen. Quinoa tar längre tid att koka än vanliga havregryn så jag brukar koka dubbel sats på kvällen och förvara i kylen. Ta fram en portion färdig gröt på morgonen och värm på.

quinoagröt med äpple

Bara fördelar… Quinoa en utmärkt vegansk/vegetabilisk proteinkälla, innehåller långsamma kolhydrater och är full av vitaminer – till exempel järn och magnesium! En stor del av fettsyrorna i quinoa är omega-3-fettsyror och quinoa är dessutom rikt på kostfibrer. Quinoa är ju även naturligt fritt från gluten. Det höga innehållet av protein, bra fettsyror och kostfibrer gör att quinoa håller blodsockret stabilt.

Jag tycker att jag står mig jättebra på quinagröt och den känns ännu mildare för magen än till exempel havregrynsgröt.

Quinoagröt med äpple

1 port

 • 0,75 dl ljus quinoa
 • 2,5 dl vatten
 • 1 äpple i tärningar eller rivet
 • 1 tsk ghee eller kokosolja
 • 2 st fikon eller aprikoser, klippt i bitar (kan uteslutas)
 • 1 nypa salt
 • 0,5 tsk kanel eller mer efter smak

Topping

 • 5-8 st hasselnötter eller valnötter
 • 2 dl mandelmjölk, cashewmjölk eller annan vegetabilisk mjölk
 • eventuellt 3 msk osötad äppelmos eller mer rårivet äpple
 • kanel

Koka upp alla ingredienserna till gröten och sänk värmen till låg och låt småkoka i 18-20 minuter eller längre. Tillsätt mer vatten om det behövs. Servera med hackade nötter och valfri mjölk och mer äpple om du vill.

(6) Comments

 1. Elon wiklund says:

  Bra för mig & min besvärliga mage

 2. […] kaneldoftande quinoagröt med äpple – optimal frukost (vegan, glutenfri, utan vitt socker) […]

 3. […] med citron och bär (raw vegan) kaneldoftande quinoagröt med äpple – optimal frukost (vegan, glutenfri, utan vitt socker) Perfekt krämiga scrambled eggs/äggröra Grön måltidssmoothie (frukost, lunch) Renande och […]

 4. […] kaneldoftande quinoagröt med äpple – optimal frukost (vegan, glutenfri, utan vitt socker) […]

 5. […] vegan) https://nillaskitchen.com/2020/03/05/valnotsfrallor-med-bonor-glutenfritt-fullkorn-vegan/ kaneldoftande quinoagröt med äpple – optimal frukost (vegan, glutenfri, utan vitt socker) Perfekt krämiga scrambled eggs/äggröra Bananpannkakor på olika sätt till frukost eller […]

 6. […] Gå till recept Kaneldoftande quinoagröt med äpple – optimal frukost […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: