Detox Lunch och middag SCD-vänliga recept Vegan/Växtbaserat

Svampragu med grönkål och hasselnötter – kan göras vegan eller med vilt

svampragu med grönkål och hasselnötter

En smakrik gryta ur boken ”Sju steg till ett friskare jag utan gluten mjölk och socker” med höstens alla smaker; svamp, äpple, rotfrukter, grönkål och hasselnötter. Det blir en mättande, proteinrik veganrätt men du tillsätter enkelt stekt renskav eller annan viltskav om du vill! Se receptet.

I boken är de flesta av recepten vegetariska eller veganska med rekommendationer om hur man tillsätter kött/fisk/fågel om man vill. Det gör boken tillgänglig för flera men recepten blir också mer flexibla för olika tillfällen. Kosthållningen i boken är inflamationsdämpande, basbildande och blodsockerbalanserande och bra för att läka tarmfloran.

Servera svamgrytan tillsammans med kokt hel bovete, quinoa, råris eller durra. Bovete och quinoa innehåller fullvärdigt protein vilket kan vara bra att välja om man är vegan eller vill ha en extra proteinrik vegetarisk måltid. Men råris och durra innehåller också protein och är näringsrika så det går jättebra att välja det med.

Sju steg till ett friskare jag omslagSvampragu

Recept ur boken ”Sju steg till ett friskare jag utan gluten mjölk och socker”, Nilla Gunnarsson; Max Ström bokförlag, 2016

Grundreceptet är alltså veganskt, men kan med fördel göras med renskav eller viltskav. Antingen fräser du skav och tillsätter till grytan som den är eller så ersätter du hasselnötterna i receptet med skaven. Om du tillsätter kött till grytan räcker den till någon eller ett par extra portioner. 

ca 4 portioner, tillagningstid ca 30 min

 • 4 msk olivolja eller smakfri kokosolja
 • 360 g blandad svamp, till exempel Karl Johan, trattkantarell och skogschampinjon, putsad och delad i lagom bitar eller skivor beroende på sort
 • 2 små gula lökar, skivade
 • 1 stor morot, skalad och skuren i små kuber
 • 2 dl hasselnötter, grovt hackade
 • 1-2 palsternacka, skuren i små kuber
 • 3 blad grönkål utan stjälk, skuren i mindre bitar
 • 10 lätt krossade enbär
 • 1,5 dl osötat äppelmos
 • 2 dl vatten
 • 1 krm vitpeppar eller mer efter smak
 • 1 knapp tsk salt eller mer efter smak
 • 1 msk blad av färsk timjan
 • 2 msk tamarisås eller glutenfri soja

Valfritt

 • 300-600 g renskav eller annat viltskav

Hetta upp hälften av oljan i en gryta på medel/hög värme och stek svampen under omrörning i ca 10 minuter tills vätskan har avdunstat helt och fortsätt stek svampen tills att den börjat få färg. Den gyllene ytan på svampen bidrar med smak. Töm ur svampen och ställ åt sidan.

Skav: om du väljer att göra grytan med skav, fräs den på samma sätt som svampen på hög värme kryddad med salt och peppar. När köttet har brynts och är klart, töm ur och låt stå vid sidan tillsammans med svampen.

Hetta upp resten av oljan i grytan och stek lök, morot, hasselnötter och palsternacka tillsammans med enbär under omrörning i ca 3 minuter på medelvärme. Tillsätt grönkålen och fortsätt att steka medan du rör om tills löken är genomskinlig och fått lite färg.

Tillsätt resterande ingredienser, även svamp och kött, rör om och låt puttra i ca 15 minuter. Smaka av med mer tamari, vitpeppar eller salt om det behövs.

Servera med kokt hel bovete, quinoa, råris eller durra.

(2) Comments

 1. […] svampragu med grönkål och hasselnötter  […]

 2. […] Svampragu med grönkål och hasselnötter – kan göras vegan eller med vilt […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: