Recept Tillbehör

Syltade nypon med äppelcidervinäger och honung

Syltade nypon milt sötade (utan vitt socker) och med äppelcidervinäger istället för ättika. Ett supergott tillbehör till svamp-, rotsaks-, eller viltgrytor på hösten och vintern. De syltade, syrliga och smakrika nyponen kan också användas som smaksättning i grytor, såser eller soppor – som ex. en-två msk syltade nypon kan ersätta ett par dl vin i en mustig gryta.

Nyttigare kan det inte bli!” säger rubriken till en artikel om nypon, “motverka ledgångsreumatism, artros och artrit med nypon” säger en annan, “nypon sänker kolesterol och blodtryck” säger ytterligare en. Det forskas en hel del om nypon och oavsett vad som går att bevisa så är alla överens om att nypon är riktigt nyttigt. Den mest kända egenskapen hos nypon är att de är exceptionellt C-vitaminrika.

Plocka, rensa förvara

Alla nyponsorter är ätliga men lite större sorter har mer “fruktkött” och är lättast att rensa. Plocka de som är fint och djupt röda men fortfarande hårda när du trycker på dem. Att nyponen är omogna märker du på att de knappt går att plocka från grenen.

Att göra syltade nypon är som sagt enkelt men det som som tar tid är själva rensningen. Det kan klia lite grann på händerna av fröna men det är inget som är farligt och man bränner sig alltså inte som på nässlor. Om man vill kan man använda plasthandskar men det tycker inte jag behövs. Skär nyponen på hälften och gröp ur med en tsk. Det gör inget om lite frön kommer med i koket – de är inte giftiga!

Jag har valt att göra mina syltade nypon utan vitt socker och att byta ut ättikan mot äppelcidervinäger. Det funkade jättebra och blev supergott! Jag förväntar mig dock att hållbarheten kan bli något kortare än om jag gjort på traditionellt vis. Med socker och ättika kan syltade nypon hålla sig uppåt ett år eller längre men mina nypon kommer definitivt att hålla sig genom den här vintern! Några månader alltså. Jag har hällt upp på tre små burkar med bra, tät förslutning istället för en stor för att de ska hålla sig så länge som möjligt.

Syltade nypon med äppelcidervinäger och honung

ger 3-4 dl syltade nypon

  • ca 1 liter nypon = 4-6 dl rensade nypon (beroende på sort och storlek)
  • 1,5 dl vatten
  • 1,5-2 dl äppelcidervinäger
  • 0,5 dl honung, agave eller lönnsirap
  • 1 kanelstång (valfritt)

Dela nyponen på hälften och gröp ur kärnorna med en tesked. Skölj de urgröpta nyponen i durkslag och släng kärnorna.

Koka upp vatten, äppelcidervinäger, honung, agave eller lönnsirap och kanelstång. Börja med den mindre angivna mängden vätska och tillsätt nyponen. Låt koka upp, rör om och pressa försiktigt ned nyponen så att du kan se hur mycket vätska som behövs. Om nyponen inte riktigt täcks av vätska men ytan ligger under de översta nyponen så är det bra. Tillsätt lite mer av vatten och äppelcidervinäger om det behövs. Du kan också smaka av med lite mer sötma om du vill. Låt sjuda/småkoka under lock 25-30 minuter.

Häll upp på rena och varma glasburkar. Vänd gärna upp och ner på burkarna medan de svalnar – det hjälper till att bilda vakuum som kan förlänga hållbarheten. Förvara i kylskåp

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: