Lunch och middag Paleo SCD-vänliga recept

Pannbiff med blomkålspuré med peccorino

Supergod, mättande, snabb och enkel vardagsrätt. Moset har jag gjort av blomkål och smaksatt med peccorino, lite ghee, persilja och salladlök. Enkelt och himla lyckat 🙂

Pannbiff tycker jag man kan göra helt utan bindemedel (t.ex. ägg, gryn) om man kryddar ytan ordentligt med salt och peppar (beror såklart på kvaliteten på färsen). Riven, kokt potatis ger annars superkonsistens till pannbiffar och köttbullar istället för ströbröd. (Stärkelsen i potatis ombildas till resistent stärkelse (fiberstrukturer) när den tillagas och kyls ned.) Se receptet.

Hur nyttigt är rött kött till vardags?

Ekologisk köttfärs är riktigt bra vardagsmat för många ett par gånger i veckan. Kött är proteinrikt och bra källa till bl.a. B-vitaminerna och järn vilket är viktigt för många kvinnor som stressar eller behöver balansera hormoner. Järn i vegetabiliska livsmedel tas inte upp lika lätt som från animaliska.

Rött kött kan vara en del av en väldigt hälsosam kost men också det motsatta. Balansen handlar om kvaliteten på köttet, hur ofta och mycket man äter det och i vilka kombinationer. Livsmedelsverkets rekommendationer anger som mest 500g (tillagad form) av rött kött per person och vecka. Det innebär ca 4 portioner i veckan.

Att äta rött kött 2-4 ggr i veckan kan verkligen vara hälsosamt och bra! Välj alltid svenskt, helst eko eller Krav och välj bort allt processat kött. Det handlar självklart även om att i övrigt äta efter hälsosamma principer; som att följa ett generellt antiinflammatoriskt tänk med stor andel grönsaker totalt sett och att välja nyttiga källor till fett.

Byt ut nötfärsen mot kycklingfärs eller kalkonfärs om du vill. Om inte annat för variation. Det blir superbra. Använd då receptet med bindemedel enl. nedan och kanske krydda smeten lite extra med persilja eller stekt lök.


Pannbiff med blomkålspuré

Näringsinnehåll per port: ca 480 kcal per port. Protein: ca 34g, Fett: ca 21, Kolhydrater: ca 13-33g (beroende på om man inkl potatis eller ej)

2 port


 • ca 200g (med bindemedel) – ca 250g (utan bindemedel) ekologisk nötfärs
 • salt och peppar

Det går att göra pannbiff utan bindemedel så ingr. nedan är valfritt – se beskriviningen.

 • 2 st medelstora potatisar, kokta, kalla, finrivna
 • 1 st ägg
Puré
 • 1 medelstort blomkålshuvud i bitar
 • 40-50 g peccorino, riven
 • 1 msk ghee, smör eller olivolja
Tillbehör
 • 2-4 msk persilja, hackad
 • 1-3 msk strimlad salladslök
 • 6 små tomater, coctailtomater i halvor
 • några padrones eller 1 grön paprika i bitar
Gör så här

Koka blomkålen i saltat vatten i 5-10 minuter tills att den är mjuk. Undvik att överkoka då det kan bli vattnigt. Häll av vattnet och mixa den kokta blomkålen med peccorino, ev. lite extra matfett, salt och peppar – använd stavmixer direkt i kastrullen eller mixa i matberedare. Smaka av och justera med mer salt och peppar om det behövs. Blanda i hackad persilja

Pannbiffar utan bindmedel, kan stekas medium (lite rosa i mitten): Forma biffar av ren köttfärs och salta och peppra ordetligt runt om. Pannbiffar med bindmedel (potatis och ägg): Blanda riven potatis med ägg och salt och peppar efter smak. Blanda i köttfärsen och forma biffar.

Stek pannbiffarna i lite smör/ghee eller olivolja på medel-hög värme. Utan bindemedel (potatis och ägg) går det bra att steka till medium-temp, dvs lite rosa i mitten. Med potatis och ägg steks biffarna tills de är helt genomstekta. Stek tomathalvor och padrones eller grön paprika i stekpannan bredvid pannbiffarna om det finns plats tills att de får lite färg.

Servera allt tillsammans.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d