Äggfritt Bröd Paleo Vegan/Växtbaserat

Pumpa och kokosbröd (vegan, glutenfritt, Paleo)

Receptet är baserat på mina gamla fröbröd som fick vara med i boken Baka glutenfritt och som finns sedan tidigare här på bloggen. Grunden till receptet återkommer jag till igen och igen eftersom att jag mår så bra av det! Ett kompakt, gott och matnyttigt bröd, bra för magen som man står sig länge på.

Varianten som jag bakar ofta nu; platta bröd utkavlad på plåt är en lite mer praktisk variant än frallorna att ha i frysen för att ta fram och tina direkt i rosten. Jag kavlar alltså ut degen på en plåt täckt med bakplåtspapper och skårar för portionsbitar – antingen 8 eller 16.

Jag personligen mår bäst av att hålla alla typer av sädesslag (även glutenfria som bovete, råris och teff som ex.) på en låg nivå. Med det menar jag att det är OK och både viktigt nyttigt att äta då och då, men inte varje dag. Jag mår alltså bättre när mina kolhydrater till övervägande del kommer från grönsaker, rotfrukter och frukt – inte främst från sädesslag. (Ger mig bättre blodsockerbalans och hormonbalans bl.a.). Alltså passar det här brödet perfekt som vardagsbröd för mig, eftersom att det är bakat helt utan sädesslag.

Hur nyttigt är det?

Pumpakärnor är rika antioxidanter och mineraler och proteinhalten är hög jämfört med andra frön och nötter. Pumpakärnor innehåller zink som behövs till exempel för upptaget av järn och andra vitaminer och stärker sköldkörteln. Kokosmjöl är protein- och fiberrikt med lågt kolhydratsinnehåll. Psyllium och linfrö bidrar med gelébildande fibrer. Brödet är mättande, proteinrikt, mycket fiberrikt och näringsrikt. Det är ett väldigt bra bröd som är lugnande för de allra flesta magar!

Pumpa och kokosbröd (vegan, glutenfritt, Paleo)

8 port (8 eller 16 bitar)

Steg 1

 • 1 dl linfrön
 • 2 msk hela psylliumfrön
 • 5 dl vatten

Steg 2

 • 2 dl pumpakörnor
 • 1,25 dl kokosmjöl
 • 1 msk finmalen psylliumhusk/fiberhusk
 • 1 tsk salt

Blanda ingredienserna i steg 1 och låt stå en timme. Värm ugnen till 200°C (varmluft). Rör hastigt i övriga ingredienser (steg 2) i linfrö och vatten-gelén och blanda väl till en fast deg. Låt degen stå i ca 15 minuter. Degen kan blir något smulig men den ska hålla ihop när man kramar ihop den.

Kavla ut degen så jämnt som möjligt mellan två bakplåtspapper. Forma kanterna under tiden så att du får en jämn rektangel och skåra portionsbitar. Hur tjockt du kavlar och hur många bitar du skårar beror på: Du kan välja att kavla en tjocklek så att varje färdig bit sedan går att dela på hälften som en fralla (kavla ca 1 cm tjock) – eller kavla tunnare (3-4 mm) så att degen täcker nästan hela plåten – ger enskilda, platta bröd som inte går att dela itu (så gör jag oftast). Om degen kavlas lite tjockare skåras den på plåten till 8 bitar. Kavlas den tunnare – skåra degen till 16 bitar. På bilderna har jag kavlat ut en tjocklek som gör att bröden kan delas på hälften (vilket ger 8 bitar).

Grädda i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter. Släpp ut ånga under tiden ett par ggr.

(4) Comments

 1. Maria says:

  Nu är detta i ugnen. Liknar receptet frön fröbullarna jag brukar göra så hoppas dessa blir lika bra 🙂

 2. Kokosbröd? Visste inte att det fanns. Coolt!! 🙂

 3. Petra says:

  Härligt! Jag misslyckas alltid med fröbullarna eftersom de blir platta. Detta kan ju inte gå fel:-)

 4. […] Pumpa och kokosbröd (vegan, glutenfritt, Paleo) […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d