Lunch och middag SCD-vänliga recept Tillbehör Vegan/Växtbaserat

Frijoles Negros (svarta bönor med sofrito och koriander)

Världens godaste bönor enligt mig!

Hemligheten med riktigt goda svarta bönor är att blötlägga bönorna själv och koka dem långsamt, ungefär 2 timmar och att basen till smakerna kommer från “sofrito” – en blandning av lök paprika och vitlök. Gör en stor sats av bönorna och frys in i portioner – enkelt att ta fram för snabb, nyttig och smakrik middag.

sofrito

Servera bönorna med hemmagjord salsa, guacamole och andra tacos-tillbehör för hälsosam vegetarisk måltid. Blanda med tillagad strimlad kyckling som du smaksätter med lite extra lime och spiskummin eller stekt chorizo om du vill. Annat kött passar också bra att kombinera med.

Börja med att blötlägga bönorna. Sofriton kan förberedas i förväg och förvaras i kylen. Se nedan i instruktionerna. Koriandern kan bytas ut mot exempelvis färsk oregano. 

Sofrito

Sofrito är en röra som man använder som smaksättning i många latinamerikanska rätter. Gör gärna en större sats och frys in för att använda i andra rätter. Tillsätt isf färska koriander.

 • 2 stora gula lökar
 • 8 vitlöksklyftor, skalade och fint hackad
 • 1 grön paprika
 • 1 röd paprika
 • 1 gul eller orange paprika
 • 4 msk olivolja

Tillagning sofrito

Hacka lök, paprika och vitlök i stora bitar. Hetta upp resterande 4 msk. av oljan i en stekpanna på medelvärme. Tillsätt spiskummin och de hackade grönsakerna och fräs på medelvärme under omrörning tills att paprikan är mjuk och precis innan löken börjar få färg. Mixa sofriton (lök och paprika blandningen) grovt i en mixer och tillsätt till de blötlagda bönorna. Se nedan.

Bönorna

 • 500 g torkade svarta bönor
 • Vatten (så att det precis täcker bönorna)
 • 1 lagerblad
 • 1 kvist färsk oregano (kan uteslutas)
 • 5 msk olivolja
 • 1 rejäl knippe färsk koriander
 • 1/2  msk malen spiskummin
 • Salt och nymalen svartpeppar

Tillagning

Blötlägg bönorna minst 6 timmar innan de ska kokas. Sortera genom bönorna och skölj under rinnande kallt vatten. Tillsätt bönor, sofrito, lagerblad, oregano, hackade stjälkar av koriandern och oljan i en stor kastrull och häll på med lite vatten så att bönorna precis täcks. Var försiktig med mängden vatten. Det går bra att tillsätta lite åt gången under koktiden om det behövs. Koka upp på hög värme och minska sedan värmen till mycket låg och låt sjuda svagt resten av koktiden. Salta och peppra. Fortsätt tillagningen av bönorna under omrörning var 15:e-20:e minut. Justera mängden kryddor och vatten. Bönorna är klara efter ca 1,5-2 timmar. De ska vara helt mjuka men fortfarande hålla ihop. Hacka koriandern och rör i efter att du tagit bönorna från värmen.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d