Bröd Glutenfritt Vegan/Växtbaserat

Tunnbröd med bovete och potatis – bara 2 ingredienser! (orginalet)

Underbara mjuka tunnbröd bakade på kokt potatis, bovetemjöl och salt. Inget annat! Ät dem som smörgåsbröd, pitabröd eller till maten. Det här är orginalreceptet till det som fick vara med i min första bok Baka Glutenfritt och som har kopierats av bl.a. Foodfarmacy.

Jag måste radera det gamla inlägget med receptet pga formaterringsfel så därför lägger jag upp det igen. Den förta varianten lade jag upp 2012.

Tunnbröden är väldigt lätta att göra och det enda man behöver vara medveten om är att mängden mjöl beror på konsistensen och vätskeinnehållet i potatisarna. Börja därför med en mindre mängd mjöl när du knådar ihop degen och tillsätt mer och mer för att få till en bra konsistens. Bra att veta är också att bovetemjöl absorberar en del vätska så gör en ganska klibbig deg som du låter stå 15-30 min innan du tillsätter det sista mjölet och kavlar ut bröden.

Tunnbröd med bovete och potatis

ca 8 bröd (det går bra att dubba receptet)

 • 400 g kokt kall potatis (ca 4-6 st medelstora/stora)
 • 1/2 tsk salt
 • 160 g (ca 2 1/2 deciliter) bovetemjöl + en del extra till utbakningen.

Potatisen kan kokas och kylas en dag i förväg. Skala potatisen. Bäst blir det om man arbetar ihop potatis, bovetemjöl och salt i en matberedare men det går också bra att och pressa potatisen i en potatispress eller riv den fint på ett rivjärn. Arbeta ordentligt ihop potatisen med salt och mjöl. Degen ska vara lite seg och klibbig och gå att forma till en rund boll med mjölade händer men fortfarande kännas ”smidig” och lite klibbig. Låt degen vila i ca 15 min.

Dela degen i ca 8-10 delar. Använd extra bovetemjöl till utbakningen så att degen inte klibbar fast. Rulla delarna till bollar och kavla ut varje del till en rundel på ungefär 15-20 centimeters diameter, ca 1,5-2 mm tjock. Hantera de utkavlade bröden försiktigt. Innan de är stekta faller de lätt isär men tillagade håller de ihop väldigt bra!

Grädda tunnbröden i en medelhet torr stekpanna ca 3 min på varje sida. När det bildas bruna fläckar på undersidan och det har bildats en del luftbubblor i degen är det dags att vända. Ät bröden helst samma dag.

(5) Comments

 1. Ljuvliga bröd, använde de som mjuka tacosbröd 🙂

 2. […] Tunnbröd med bovete och potatis – bara 2 ingredienser! (orginalet) […]

 3. Charlotte says:

  Undrar hur det skulle funka att göra degen i förväg? Tex göra den dagen innan tillagning?

 4. Låter gott! Går det att byta ut bovetemjölet? Mot tex cassava?

  1. Ja det funkar.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d