kostråd Kostråd Medlemmar

Lär dig tyda ingredienslistor snabbt – fyra tips som underlättar

Fyra riktlinjer som underlättar inköp i butiken. Att lära sig att tyda ingredienslistor kräver inte så mycket kunskap alls egentligen! Eftersom att ser man en lång lista obegripligheter = i princip alltid ej godkänd om målet är att äta ren och naturlig mat… tyvärr! Så egentligen kan du sluta läsa här – du har redan lärt dig allt du behöver veta om ingredienslistor!

Lite om hur jag tänker: Många fastnar på att man tycker det är för jobbigt att leta bra produkter i butikerna för att man tror att man måste lära sig olika tillsatser. Men det måste man inte alls! Det handlar för det mesta om att undvika dom helt och hållet! Tänk så här: en bra produkt som är ärlig och snäll mot naturen och kroppen innehåller naturliga råvaror – de heter inte konstiga saker som man inte förstår. Om en produkt innehåller över 10 ingr. där några är svåra att tolka – så är något inte som det ska – råvarorna duger tydligen inte för att skapa smak och konsistens som de är utan det behövs smakförstärkare, konsistensgivare, färgämnen osv för att lura sinnena att produkten är god och näringsrik…

Fyra riktlinjer som underlättar inköp i butiken:

  1. Är ingredienslistan lång och krånglig = i princip garanterat ej godkänd. Man kan sluta läsa och lägga tillbaka på hyllan…*
  2. Förstår man ingredienslistan och den är kort nog att man orkar läsa så finns det hopp! Leta efter mjölk, skummjölkspulver, socker (och sirap), vete och annat gluten, ren stärkelse så som vetestärklese osv – som gör att den går bort (om du som jag äter generellt antiinflammatoriskt ).
  3. Ingredienslistor skrivs i fallande ordning – dvs första ingr utgör den största (störst andel av det totala innehållet), andra ingrediensen näst största osv. Exempel Står det på ett glutenfritt bröd så här: havregryn, linfrö, rismjöl osv… så är det ganska bra! Första och därmed största ingr. är havregryn vilket ändå är helt OK om vi snackar kommersiellt glutenfritt bröd. Står det å andra sidan: majsstärkelse, rismjöl, bovete osv… så är det INTE lika bra pga första och största ingr är ren stärkelse (= näringsfattigt, mindre fibrer och mer blodsockerhöjande).
  4. Min syn på kost och hälsa går egentligen ut på att äta och leva utan färdiga produkter – alltså kräver egentligen inget läsande på etiketter. Man köper varor utan ingr.listor och lagar mat från grunden. Men självklart är det fritt att leta bra produkter som trots allt finns om man känner att det underlättar! Men ha inte för stora förhoppningar …. utbudet blir dock bättre och bättre… jag har verkligen sett en fantastisk utveckling av utbudet de senaste 11-12 åren som jag själv levt enl. någon slags övergripande antiinflammatoriskt  tänk. Det jag kallar ren och läkande mat under mitt onlineprogram 21 dagar ren och läkande mat.

Tips för dig som vill sätta dig in mer i tillsatser och slå upp enskilda tillsatser. Äkta varas hemsida är en fantastisk resurs.

(1) Comment

  1. […] Lär dig tyda ingredienslistor snabbt – fyra tips som underlättar […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: