Ekologisk hud- och hårvård

Guide balsammetoden, no poo, CGM – hur gör man? …listor godkända produkter

Mitt hår efter styling.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Läs i det här inlägget om hur man går över till balsammetoden, CGM (curly girl method), undviker vanliga misstag och vilka produkter som är att rekommendera. Jag kommer successivt att fylla på produktlistorna så återvänd till det här inlägget för fler tips framöver.

TRESemmé Botanique Balsam Nourish 400 ml (Min favorit bland tvättbalsam!)

15 års erfarenhet av balsammetoden/CGM (Curly Girl Method)

I ca 15 år nu har jag uteslutande tvättat mitt hår med balsam och alltså inte använt schampoo alls mer än någon enstaka gång. (Ja, mitt hår är och känns helt rent och nej, det blir inte fett!) Anledningen till att jag provade balansammetoden/CGM är att mitt lockiga och torra hår tidigare hela tiden fick tovor, det blev frissigt och hårtopparna klövs och hårstråna gick lätt av.  

Sedan jag börjat med balsammetoden går håret lätt att reda ut med fingrarna eller borste, det är lent och jag har fått jämna fina lockar istället för frissigheten som tidigare krävde massor av produkter om lockarna skulle hålla ihop. Håret ser verkligen inte alltid ut som på bilden här ovan, där var det stylat, men tidigare syntes knappt lockarna vilket de alltid gör nu. Jag kan dessutom tvätta håret mer sällan utan att det känns skitigt!

Balsammetoden fungerar även balanserande för personer med fett, rakt/vågigt hår och hjälper vid en mängd besvär med hårbotten som t.ex. svamp, eksem, mjäll och håravfall. Även om man inte har sådana problem så mår håret bättre av balsamtvätt och du får garanterat vackrare hår som kräver mindre produkter för att styla.

Anledningar att övergå till balsammetoden/CGM…

 • undvik uttorkning av hårbotten och hårstrån (om du har tendens till det)
 • få mindre fett hår (om du har tendens till det)
 • få lenare hår 
 • få tjockare hår
 • få vackrare naturliga lockar eller mer självfall
 • bli av med eller dämpa mjäll
 • bli av med eller dämpa svamp i hårbotten
 • bli av med eller dämpa eksem eller kliande hårbotten
 • undvik kluvna hårtoppar

Vad är balsammetoden, CGM (Curly Girl Method) och no poo?

Balsammetoden går ut på att tvätta håret med balsam enligt principen fett löser fett och inte använda schampoo. För att det ska fungera krävs att balsamet man använder har en bra sammansättning av ingredienser. Det funkar inte med vilket balsam som helst.

No poo är en förkortning av engelskans no shampoo, men är också en ordlek som syftar till att vara utan ”skit” (poo). Läs mer här…  No poo går alltså främst ut på att undvika “skit” i hårprodukter och enligt principerna kan ma tvätta håret med balsam men också med godkända schampoon.

– Ja, man kan tvätta håret helt rent med endast balsam. Det behövs alltså inga kemikalier för att lösa upp fett och smuts; det är för att lösa upp och tvätta bort t.ex. siliconer och mineraloljor osv som det behövs starka sulfat-schampoon.

Ibland använder jag bara en produkt vid och efter en tvätt – tvättbalsamet och det räcker för många. Eftersom att jag har väldigt torrt hår, så använder jag oftast även inpackning som extra vårdande produkt. Om jag ska göra mig fin blir det någon godkänd stylingprodukt. Men det krävs inte så mycket när håret mår naturligt bra!

CGM (curly girl method) utvecklades i USA av Lorraine Massey som skrev boken ”Curly Girl”. CGM är extremt snarlikt balsam-metoden och No-Poo men man är ännu mer noggrann med ingredienser skulle jag säga. Dessutom kan man välja att tvätta med så kallad co-wash – ett lite mildare typ av schampoo. Tvättar man med co-wash måste man ändå följa stegen under rubriken “hur gör man” nedan.

Bumble and bumble Curl Anti Humidity Gel Oil (favorit bland stylinprodukter)

– Varför undvika schampoo och många andra hårprodukter?

De flesta schampon innehåller sulfater. Sulfater är uttorkande och tvättar bort, inte bara smuts, utan även allt naturligt fett från hårstrån och hårbotten. Ofta leder uttorkningen till irriterad, kliande eller torr hårbotten samt mjälliknande besvär. Av sulfaterna i schampoo får man frissigt och torrt hår om man har tendens till det och för de med fett hår kan uttorkningen leda till problem med ännu mer fett hår. Sulfaterna stör nämligen talgkörtlarna i hårbotten som börjar överproducera fett. På så sätt blir man lätt beroende av att tvätta ofta för att få bort överflödigt fett från hårbotten. Samtidigt som kanske topparna lätt klyvs och går av.

För att kompensera för den negativa, uttorkande effekten av sulfatschampon på hårstrået så innehåller de flesta balsam, inpackningar och stylingprodukter silikoner och mineraloljor. Dessa ämnen lägger sig som ett lager runt hårstrået och håret ser friskt och blankt ut och känns lent när det är nytvättat. Men egentligen är det torrt och skadat under hinnan.

Silikoner och mineraloljor måste tvättas bort med sulfater, vanliga tvålämnen hjälper inte. Om inte hinnan av silikoner och mineraloljor tvättas bort byggs lagret på och gör att håret blir tungt och livlöst… Hårstråna går också lättare av med en tjock hinna silikon. Många är inne i en ond cirkel av produkter som skadar håret och andra som kompenserar för skadan – som i sin tur kräver starka ämnen för att tvättas bort som skadar håret osv…

Hos Hair Lust hittar du flera CGM-godkända produkter. Klick i deras filter “curly girl” så får du fram alla produkter -väldigt smidigt.

Hur gör man? Kom igång med balsammetoden/CGM

 1. Först måste man tvätta håret en gång ordentligt med “sulfat-schampoo” för att få bort silikoner och mineraloljor. Använd ett vanligt billigt schampoo. Läs innehållsförteckningen och se att det står ”…sulfate” någonstans i listan. Urtvättningsschampoot ska alltså innehålla sulfater.
 2. Övergå sedan till att endast använda balsam till tvätt. Vilka balsam du ska välja hittar du i mina förslag nedan. Tänk på att det krävs mycket mer balsam än schampoo till en tvätt. Jag använder nästan 1 dl tvättbalsam per tvätt till mitt hår. Gnugga in rikligt med tvättbalsam i hela håret och hårbotten. Massera in och skölj ur.
 3. Håll ut! När du väl börjat använda bara balsam till tvätt så behöver håret vänja sig under cirka 3 veckor. Det betyder att håret kan kännas tungt och fett den första tiden för att sedan övergå till den bästa kvalitet och känsla du någonsin upplevt! Tvätta håret så ofta du känner för och prova dig fram hur ofta du trivs med att tvätta ditt hår.*
 4. Prova dig fram till dina nya favoritprodukter. Det kan ta lite tid! Läs mina förslag på produkter som jag använder nedan och sök själv på andra sidor på nätet.

*Om inte håret “lättar upp” och fortfarande inte känns rent och bra efter tre veckor, gör så här:

 • tvätta håret med ett sk. co-wash en gång
 • byt tvättbalsam och prova om det blir bättre efter 1-2 veckor bör det kännas bättre.

Ida Warg Moisture Conditioner (ett bra, vårdande tvättbalsam)


Rekommenderade produkter för balsammetoden och CGM

Varning! Jag har under åren upptäckt att många sidor om balsammetoden/CGM rek. produkter som faktiskt inte är “godkända” enligt principerna som man måste följa för att tvätt med balsam ska fungera. Jag har dubbelkollat alla produkter jag har länkat till här nedan och många har jag testat själv.

OBS! Det är bara de exakt länkade produkterna som jag med säkerhet kan rekommendera från varje märke. Som ex. har Tresemmé en eller ett par godkända balsam, men övriga produkter från Tresemmé funkar inte för balsammetoden/CGM.

Hårfärg

Förutom Henna och annan örtfärg (se nedan) så finns det en jättebra heltäckande hårfärg som är “godkänd” och som går att tvätta ur med bara balsam. Jag har använt Tints of Nature hårfärger i ca 10 år nu! Tips! Välj minst en nyans ljusare än normalt. På bilden högst upp i inlägget på mitt hår så har jag färgat med nyansen 6N (mörkblond).

Co-wash

Tvättbalsam

Det viktigaste är att hitta ett eller ett par olika bra tvättbalsam. Jag använder för närvarande TRESemmé Botanique Balsam Nourish, (min favorit!)Ida Warg Repair Conditioner och Rapsodine Balsam. För många räcker det med ett vårdande tvättbalsam och man behöver inte inpackning (listade nedan)

Vårdande/inpackning

Många behöver inte extra vårdande produkter när man tvättar enligt balsammetoden. Har du torrt hår som jag så är det ändå skönt med extra mjukgörande effekt. Ett par favoriter är Ida Warg Repair Mask och Hair Beliefs Wrap Me Up Hair Mask

Leave-in balsam

Curl cream och styling

Just nu använder jag Bumble and bumble Curl Anti Humidity Gel Oil och ibland As I am Classic Collection Curling Jelly 

(12) Comments

 1. Emma says:

  Nopoo och balsam metoden är inte samma sak. Inom nopoo kan man använda balsammetoden men man kan också använda metoder.

  1. Hej! Jag vet … jag hade formulerat lite otydligt så jag förstår din tolkning. Jag har uppdaterat texten lite så att det är tydligare.

 2. […] Ida Warg är ett bra märke för mig som kör på Balsammetoden. Jag köper både Ida Wargs balsam och inpackning! Läs mer om balsammetoden som jag kör här… […]

 3. […] Sedan jag börjat med balsammetoden går håret lätt att reda ut med fingrarna eller borste, det är lent och jag har fått jämna fina lockar istället för frissigheten som tidigare krävde massor av produkter om lockarna skulle hålla ihop. Läs mer… […]

 4. Marta says:

  Ang det första steget med att tvätta med sulfat-schampoo – skall man göra det varje gång man tvättar håret (innan balsamen)? Eller bara enstaka gång innan man börja använda bara balsam och sen kör man bara balsam “resten av livet”? 🙂

  1. Hejsan Marta! Alltså jag tycker att det är supertydligt att man övergår till att bara tvätta med balsam? Är det inte det? Det är ju det som är själva poängen med BALSAMmetoden och no poo (vilket betyder inget schampoo)…. Steg ett säger: Först måste man tvätta håret en gång ordentligt med ”sulfat-schampoo” för att få bort silikoner och mineraloljor. Steg 2 säger: Övergå sedan till att endast använda balsam till tvätt. Är det otydligt vad som menas?

 5. Marta says:

  Ok… tydligen inte så tydligt… Men tack för den tonen av ditt svar…

  1. Ton? Jag frågar dig uppriktigt vad som är otydligt och hur du tolkar det jag skrivit så att jag isf kan förtydliga? Jag själv tycker dt är supertydligt… kan du beskriva vad som är otydligt?

 6. Marta says:

  För mig “tvätta håret en gång ordentligt” betyder att jag skall tvätta håret en gång bara och inte två gånger som man har gjort hela sitt liv. Och efter har läst dina inlägg och nopoo.se står det nånstans att man kan använda “last shampoo” då och då att tvätta bort produkter som är för tunga föt håret, så jag blev förvirrad.

  Kanske inkludera nåt som “sista schampo” och “det är sista gången du använder en schampo, fom nu gäller det bara balsam”?

  Jag har följt CGM en stund och googlat men som du skrev i dina i lägg, det är olika info man hittar och inte alltid korrekt… Så jag ville vara säker på om jag förstod rätt, därför frågan.

  För dig är det kanske tydligt eftersom det är du som skriver det men jag som mottagare av ditt meddelande kan se det från en annan vinkel… Särskilt efter har läst på från andra källor och fått olika info varje gång…

 7. Sandra says:

  Hur kan man veta om en styling-produkt är CGM-godkänd? Jag menar vad ska jag leta efter i innehållsförteckningen?

 8. ErikaL says:

  Hej, en fundering, om man färgat håret med “Tints of Nature”, är det då bara fortsätta med balsam metoden lr ska man då tvätta med “sista shampot” igen? Tack på förhand och bra blogg.

  1. Japp! Det är bara att fortsätta med balsam. Tvättas ur med balsam alltså…

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d