kostråd

Hypotyreos – viktiga råvaror och näringsämnen för att stärka sköldkörteln

När du har hypotyreos, eller en nedsatt sköldkörtelfunktion kan det innebära symtom som trötthet, viktökning, depression, koncentrationssvårigheter, frusenhet, låg energi, förstoppning och andra mer allvarliga hälsoproblem.

Sköldkörteln producerar hormoner som reglerar humör, ämnesomsättning, energinivåer, kroppstemperatur, puls och blodtryck. Hypotyreos uppstår när sköldkörteln inte producerar tillräckligt med hormoner. Du kan stärka din sköldkörtelfunktion med en välbalanserad kost som innehåller massor av naturliga råvaror och bra protein, d.v.s. generellt hälsosam och ”ren” mat.

Viktigt att understryka är att orsaken till besvären är inte sköldkörteln i sig. Nedsatt sköldkörtelfunktion är ett symtom på någon typ av matsmältningsproblem eller långvarig stress. Det kan vara nödvändigt att utreda (själv eller med hjälp) vad som är orsaken till stress eller matsmältningsproblem parallellt med att du ändrar kosten!

Stressreduktion

Stress påverkar binjurarna och i nästa steg skölkörteln. Därför kan det första steget att kicka igång sköldkörteln vara att stärka utmattade binjurar. Om du t.ex haft låg energi, nedstämdhet, övervikt så kan det kännas konstigt att det första steget som hjälper dig mot balans är nedvarvning och lugn och ro. Ofta tror vi motsatsen  – att vi behöver öka tempot och kanske komma igång med uppiggande träning. Men har vi utmattade binjurar och nedsatt skölkörtelfunktion så behöver vi ofta först återhämtning.

Bra kost måste kombineras med meditation, avslappning, mental träning, lugn yoga eller liknande. Lugn träning är självklart att rekommendera som syresätter blodet och ökar andningen. Men promenader, cykling och lugn simning kan vara att föredra en period framför mer aktiva former av träning.

Följ gärna riktlinjerna för hormonbalans här…
Ta hjälp av onlineprogrammet 21 dagar ren och läkande mat…

Viktiga råvaror och näringsämnen för att stärka sköldkörteln

Ät särskilt av dessa råvarugrupper och tillskott för att stimulera och underlätta för en jämn produktion av sköldkörtelhormon.

Fisk

Omega-3-fettsyror finns i fet fisk såsom vild lax, öring, tonfisk, eller sardiner. Omega-3 hjälper till att minska inflammation, stärka immunförsvaret och minska risken för hjärtsjukdomar. Fisk är också en bra källa av andra näringsämnen som t.ex. selen, som är mest koncentrerad i sköldkörteln. Selen hjälper också till att minska inflammation. Du kan med fördel äta tillskott av Omega-3 och Selen.

Nötter

…är en annan stor källa till selen (och även liten mängd jod). Nötter är ett praktiskt mellanmål. De är perfekta att strössla över sallader, fruktsallader eller som ingrediens i wok-rätter. Paranötter, macadamianötter och hasselnötter har alla särskilt hög andel av selen. Paranötter behöver du bara äta en eller två av för att täcka dagsbehovet av selen. Du kan äta ca 1-1,5 dl nötter och frön om dagen, men helst inte mer. Det är bra om en del av de nötter du äter först har varit blötlagda och sköljda men det är inte nödvändigt om du inte överkonsumerar.

Fibrer

Förstoppning är ett vanligt symptom på hypotyreos. Fullkorn är livsmedel såsom spannmål, bröd, pasta och ris och som även har hög andel näringsämnen förutom fibrer. Dessutom bidrar fiberrik kost till ett jämt blodsocker som hjälper till att stimulera till en jämn produktion av sköldkörtelhormon. Därför är det viktigt att äta fullkorn även om du inte har förstoppning. Fullkorn hittar du i alla sorters ris som inte är polerat så som brunt ris, råris, svart ris, rött ris osv. Quinoa, bovete, teff, havre är andra bra alternativ. Rena kostfibrer (utan så mycket andra näringsämnen) är fibrex, psyllium och linfrön.

Färska frukter och grönsaker

Färska grönsaker, frukter och bär utgör grunden i all hälsosam kosthållning och hjälper bl.a. matsmältningen med nyttiga bakterier, fibrer och enzymer och självklart också med viktiga vitaminer, antioxidanter och mineraler. Inkludera antingen färska frukter eller grönsaker i varje måltid.  Ät frukt och grönsaker av alla färger och välj gärna mörkgröna grönsaker varje dag.

Sjögräs och alger

Alger har en hög koncentration av jod, ett viktigt näringsämne för sköldkörtelns funktion. Alger hittar du i större livsmedelsbutiker, asiatiska livs eller hälsokostaffärer. Exempel är nori, wakame och dulse och kan användas i sushi, soppor och sallader. Alger har även andra näringsmässiga fördelar som fiber, kalcium och vitamin A, B, C, E och K. Du kan äta kosttillskott av jod. Det finns algextrakt i tablettform i hälsokosten t.ex. kelp. Det kan vara lämpligt att ta om man inte är van vid smaken av alger.

Bönor, linser och ärtor

Billigt! Bönor och andra baljväxter är en bra källa till långsamma kolhydrater, antioxidanter, massor av vitaminer och mineraler och protein. Långsamma kolhydrater som samtidigt är proteinrika är bra för blodsockerbalans och därmed en bra ingrediens i en hormonbalanserande kost.

Jodrika råvaror och hämmare

Jod är ett viktigt ämne för sköldkörteln och behövs för hormonproduktionen. Några råvaror hämmar jodupptagningen och ska kanske inte undvikas helt men man kan dra ned på mängden. Tips på övriga råvaror som innehåller jod förutom sjögräs och alger är mandel, pumpakärnor, bönor, och linser, quinoa, spenat och mangold, fikon, havre och potatis. Hämmare av jodupptagning är kålsorter, hirs och sojabönor.

Undvik

 • ev. sojaprodukter (lite sojasås som smaksättning då och då är helt OK)
 • gluten
 • stärkelserik mat
 • för mycket fett
 • socker
 • processad mat (färdig-mat)
 • kaffe och koffeinhaltiga drycker.
 • begränsa gärna hårt stekt mat och ät mer kokt, rå och ångad mat.

Kosttillskott

För 20% rabatt* på alla produkter från Pureness – fyll i kod i kassan: Nilla20 

Jag samarbetar med Pureness kosttillskott. För 20% rabatt* på alla deras produkter – fyll i kod i kassan: Nilla20 

(4) Comments

 1. […] hypotyreos – viktiga råvaror och näringsämnen för att stärka sköldkörteln […]

 2. Carolina says:

  Tack för en riktigt bra och informativ artikel. Har haft hypoterios i 20 år och aldrig hittat så här enkel och konkret information. Inga läkare har informerat mig om sojan men har hört från andra att det inte är så bra. Nu vet jag varför. Tacktack!!!

 3. Giulia says:

  Mycket tänkvärt inlägg! Har själv hypotereos har blivit bättre av AIP (autoimmuna protokollet) och låg oxylatkost. Jag misstänker att min hypotereos bröt ut efter att min tarm blivit skadad av en skaldjursförgiftning och att den trasiga tarmen tagit upp oxylater. Det finns en uppfattning om att hallon, mandel, spenat och sötpotatis, för att nämna några, är att äta nyttig kost men dessa kan ha förödande konsekvenser beroende på din hälsa i grunden. Ville bara sprida ordet om lågoxylatkost.

  På. Finns mycket desinformation om oxylater på nätet så rekommenderar därför att gå med i fb-gruppen ”Trying low oxylate” som är en seriös grupp baserad på peer viewed forskning

 4. Kristina says:

  Tack för intressant artikel!
  Bra att få råd om vilka kosttillskott som är bra att ta vid nedsatt sköldkörtelfunktion, men det svåra tycker jag är att veta när och hur man skall ta dem. Vissa passar inte att tas ihop, andra skall intags speciella tider på dygnet etc.
  Är det någon som kan ge lite vägledning kring de som nämns i denna artikel?
  Tack,

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d