Hälsofilosofi kostråd

Vad blockerar vår intuitiva väg till hälsa?

Kroppen signalerar tydligt sina behov och vi tolkar den kommunikationen hela tiden varje dag. Att vi behöver äta, dricka och gå på toaletten är för de flesta lätta signaler att tolka men exakt vilka råvaror kroppen mår bäst av för stunden kan vara mycket svårare att känna av. Den kommunikationen pågår på en mer subtil nivå om vi bara vet hur vi ska lyssna och gör det möjligt för våra sinnen att uppfatta.

Hur bra vi kan vara på att lyssna och uppfatta kroppens kommunikation beror på hur mycket vi tränar på det men också på hur pass ”blockerade” vi är. Blockeringar att höra kroppens ganska specifika önskemål kan som sagt handla om ovana att lyssna. Det kan också bero på stress eller på allt sådant som vi intar som framkallar starka reaktioner i kroppen.

Råvaror som påverkar kroppen starkt gör det svårare för kroppen att kommunicera, för oss att lyssna och veta vad som är kommunikation och vad som t.ex. är sug och beroenden. Några exempel på livsmedel som lätt skapar sug och obalans så att kroppens signaler och kommunikation sätts ur spel är mejeriprodukter, socker/snabba kolhydrater, stor andel kött och såklart koffein och alkohol.

Om vi vänjer oss av vid t.ex. socker så känner vi plötsligt mycket tydligt när vi äter något som egentligen är för sött. Vi kanske känner lätt hjärtklappning eller huvudvärk en stund efteråt vi ätit det. Äter vi mycket av flera av de råvaror som rubbar kroppens balans (blodsockerbalans, hormonbalans, syra/basbalans osv) så är det svårt att utskilja vad som ger vilken effekt och hur vi egentligen mår.

För att komma i kontakt med vår intuition och kunna tolka vår kropps signaler så behöver vi skala av och skala bort sådant som rubbar balansen och fokusera mer på de råvarukombinationer som skapar balans – så att vi kan bli mer finkänsliga och lyhörda.

21 dagar ren och läkande mat

Tusentals personer deltagit i onlineprogrammet ”21 dagar ren och läkande mat” och intresset fortsätter att växa. Maten som vi äter under perioden är (förutom god och mättande) hormonreglerande, blodsockerbalanserande, basbildande, inflammationsdämpande och främjar bra tarmflora. Nästa start:

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: