Dessert Fikabröd/kakor Vegan/Växtbaserat

Ytterligare en raw/växtbaserad/no bake chokladtårta…

Det finns många varianter på raw chokladtårta med nötter, avokado och dadlar. Jag har redan lagt upp ett par tidigare. Nu var det helt enkelt bara dags att göra en igen eftersom att det är så gott och passar till så många tillfällen.

Denna gången gjorde jag en tjockare botten i förhållande till fyllning. Det ger bl.a. mer nötsmak och det blir kanske en lite mer fika-vänlig tårta – med mer fyllning kan man säga att det passar bättre till dessert.

Tips: Det är viktigt att avokadon inte är för hård men också att den inte hunnit blivit brun. Jag tycker att det går bra att använda fryst och tinad avokado när man inte får tag på färsk och mogen avokado.

Raw chokladtårta med nötbotten

ca 12-16 bitar

Botten

 • 300 g hasselnötter eller valnötter eller en kombination av olika nötter
 • 200 g färska, urkärnade dadlar
 • 0,5 dl kakao
 • 0,5 tsk salt

Fyllning

 • ca 300 g avokado utan kärna och skal (ca 4 dl fruktkött) – rumstempererad
 • 0,75 dl kokosolja – rumstempererad
 • ca 100 g urkärnade dadlar
 • 1-2 dl kakao beroende på hur stark chokladsmak du gillar
 • 0,5 tsk vaniljpulver
 • 1 krm salt

Gör så här:

 1. Förbered en form en vanlig, mindre springform eller ugnsform. Täck insidan av formen med plastfolie eller bakplåtspapper.
 2. Rosta nötterna i ugn om du vill ha en lite lyxigare smak på tårtan. Mixa avsvalnade nötter i en matberedare tills de har hackats fint. Tillsätt dadlarna, kakao och salt och kör matberedaren tills att blandningen klumpar ihop sig lite.
 3. Häll ut nötblandningen över botten på formen och tryck ut den jämnt.
 4. Kör avokado, kokosolja, kakao, vaniljpulver, dadlar och salt i en matberedare eller med stavmixer tills att det blir en jämn smet. Börja med en mindre mängd kakao och tillsätt mer om det behövs senare. Det kan dröja några minuter innan blandningen går ihop och blir helt slät. Fortsätt bara att mixa så går smeten till slut ihop sig och blir silkeslen och helt slät. Smaka ev. av med mer sötning och kakao om du tycker det behövs.
 5. Klicka i chokladsmeten i formen över nöt-bottnen och jämna till ytan.
 6. Ställ formen kylen och låt stelna.
 7. Servera med rårörda eller färska bär, hackade nötter, mango eller någon annan favoritfrukt.

Tårtan går att frysa in men håller sig annars i kyl i flera dagar. 

(2) Comments

 1. […] chokladtryffel med avokado som bas har många numera provat och älskar. Mina raw-chokladdesserter med avokado är några av de mest populära recepten på bloggen. Den här tårtan är precis lika god och jag […]

 2. […] dessert blev det chokladtårta på valnötsbotten med varma hallon. Detta mästerverk var så, så gott och jag gissar att det är något recept […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d