Detox Glutenfritt Surdeg Vegan/Växtbaserat

Ny variant av superlimpa – glutenfri, utan psyllium(!)

Utan psyllium?! Är det bättre än med psyllium? Nejdå, psyllium är ju en fantastisk ingrediens i naturligt glutenfri bakning. Anledningen att skapa ett recept på glutenfri limpa utan psyllium är helt enkelt för att ett par följare har frågat efter det och jag tyckte också att det skulle vara spännande.

Det här är alltså en variant av “superlimpan” som jag lagt upp recept på tidigare men med justeringar. Superlimpan har redan blivit populär så jag tyckte att det bra ett bra recept att anpassa.

Håller den ihop då utan psyllium? Japp, jättebra. Jag använder en stor andel linfrön och havre som gör att det blir en kompakt och saftig limpa. Perfekt frukostbröd.

Glutenfri ”superlimpa” (utan psyllium)

Den här limpan är vegan/växtbaserad, naturligt glutenfri, innehåller stor andel näringsrika, energi- och proteinrika frön och glutenfritt fullkorn.

Formstorlek: 1,5 l

  • Till jäsning: välj antingen 0,5 dl glutenfri surdegsgrund, 2 tsk torrjäst jäst, 25g jäst eller 2 tsk bikarbonat + 1 msk äppelcidervinäger
  • 450 g glutenfria havregryn eller havremjöl
  • 150 g linfrön
  • 125 g solroskärnor
  • 125 g pumpakärnor
  • 1,5 tsk salt
  • ev någon brödkrydda, jag använde 1 tsk mortlade fänkålsfrön
  • 6-7 dl vatten

Baka med surdeg: När du ska använda din glutenfria surdeg efter att den stått i kylskåp – ta fram den och mata den i rumstemperatur och använd först efter ca 24 timmar. Blanda bubblig och levande surdegsstart med rumstempererat vatten i en bunke. Blanda resterande torra ingredienser för sig och rör i degvätskan med slev. Degen behöver inte knådas. Klicka över degen i en limpform täckt på insidan med bakplåtspapper eller på insidan väl smord med kokosolja i fast form (håller sig bättre). Dekorera ev. ytan med havreflingor och frön. Lät jäsa väl täckt, t.ex. under under plast (men så att det ändå kommer in lite luft) i 12-16 h direkt i formen i rumstemperatur. Grädda i mitten av ugnen i 200°C i 60-75 min. Ta ur formen och låt svalna helt på galler innan du skär i brödet. Tips för tidsplanering – förbered degen innan du går och lägger dig på kvällen. Baka av brödet på morgonen eller förmiddagen eller sätt degen tidigt på morgonen, lämna degen att jäsa över dagen och baka av brödet sent på kvällen.

Baka med jäst: om du använder jäst, använd fingervarmt vatten och rör ut jästen i vattnet. Blanda resterande torra ingredienser för sig och rör i degvätskan med slev. Degen behöver inte knådas. Klicka över degen i en limpform täckt på insidan med bakplåtspapper eller väl smord. Dekorera ev. ytan med havreflingor och frön. Lät jäsa i 60-75 minuter direkt i formen. Grädda i mitten av ugnen i 200°C i 60-75 min. Ta ur formen och låt svalna helt på galler innan du skär i brödet.

Baka med bikarbonat: använd rumstempererat vatten och rör ut äppelcidervinägern i vattnet. Blanda resterande torra ingredienser (inkl. bikarbonat) och rör i degvätskan med slev. Degen behöver inte knådas. Låt svälla i minst 60 minuter (hoppa inte över detta steg eftersom att brödet inte håller ihop lika bra annars). Klicka över degen i en limpform täckt på insidan med bakplåtspapper eller väl smord. Dekorera ev. ytan med havreflingor och frön. direkt i formen. Grädda i mitten av ugnen i 200°C i 60-75 min. Ta ur formen och låt svalna helt på galler innan du skär i brödet.

(1) Comment

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: