Bröd Glutenfritt Surdeg Vegan/Växtbaserat

Glutenfri surdegslimpa med solroskärnor och linfrö

Gott, syrligt, näringsrikt och mättande frukostbröd. Naturligt glutenfritt surdegsbröd. Ni som följer mig på instagram har kanske märkt att jag pysslat en hel del med surdegsbak de senaste veckorna. Bl.a. har jag uppdaterat inlägget och receptet på naturligt glutenfri surdegsgrund med flera klargöranden och en nedladdningsbar fil med receptet.

Det har tagit lite tid att få upp de nya recept som jag har jobbat på, eftersom att jag ville att de skulle bli riktigt bra. Men här kommer äntligen det första, en typ av limpa som jag gör ofta, full av frön som gör den lik pumpernickel i stilen. Ett mättande bröd som man skär tunt och gör fantastiska avokadomackor på eller brer med hummus och toppar med grönsaker?

Glutenfri surdegslimpa med frön

 • 0,5 dl surdegsgrund
 • 700 g (ca 7 dl) vatten
 • 1-2 msk honung eller lönnsirap (kan uteslutas)
 • 40g (ca 0,5 dl) linfrön
 • 90g (ca 1,5 dl) solroskärnor
 • 85 g (ca 2 dl) havregryn eller boveteflingor
 • 3 dl rårismjöl eller durramjöl
 • 4 dl teffmjöl eller havremjöl
 • 3 tsk psyllium (finmalet psylliumfröskal) ) Läs mer om psylliumfröskal här…
 • 1,5-2 tsk salt
 • ev. 1-2 tsk brödkrydda

Gör så här:

Se till att din surdegsgrund är fräsch och bubblig. Recept hittar du här…

Tänk på hur fort du vill att din deg ska jästa och välj varm eller sval degvätska (se nedan under rubriken Tips – tidsplanering av surdegsbak). Blanda surdegsgrunden, honung, vatten i en bunke. Blanda alla torra ingredienser för sig och rör ner dem i degvätskan. Blanda hastigt ihop till en jämn och tjock smet med slev eller ballongvisp. Ingen degblandare eller elvisp behövs. Klicka över smeten i en 1 ½ liters brödform klädd med bakplåtspapper eller väl inoljad. Låt jäsa ca 8–24 timmar, till ca 30 % större storlek. Tiden beror på temperatur i köket (se nedan) och hur pass mycket fart det är i surdegsgrunden. Pudra extra mjöl över ytan om du vill som dekoration. Grädda limpan i nedre delen av ugnen i 225 grader i ca 75 minuter.

Tips – tidsplanering av surdegsbak

 • Temperatur: Om du vill att degen ska jäsa upp på ca 12 h (normal jästid) – välj fingervarmt vatten och ställ formen varmt i rumstemepratur (21-27°C) och täck formen med plast. Du kan antingen sätta degen tidigt på morgonen, lämna den att jäsa över dagen och baka av brödet sent på kvällen.
 • Tid: Det kan verkligen ta olika tid för en deg att jäsa upp när man använder surdegsgrund som jäsningsagent, allt mellan 8-24h eller mer. Att det tar olika tid beror på kraften i surdegsgrunden, på temperatur (på degvätskan och i köket) och vilka ingredienser man använder och i vilka kombinationer. Om jag t.ex. har satt en deg på morgonen och förväntat mig kunna baka av den på kvällen, men degen inte har jäst upp tillräckligt, så brukar jag ställa in degen i kylen så att jäsningen kan fortsätta långsamt under natten. Det brukar gå bra att baka av brödet på morgonen efter istället.

(2) Comments

 1. Låter gott! 🙂

 2. […] Glutenfri surdegslimpa med solroskärnor och linfrö […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: