Fikabröd/kakor Paleo Tårta

Midsommartårta (glutenfri, mjölkfri, sockerfri)

Det är viktigt att kunna bjuda på riktig tårta ibland, och god tårta dessutom. Bilden av midsommar är för de flesta en midsommarstång och en härlig gräddtårta med jordgubbar. Den här tårtan är en riktig festtårta med otroligt saftig mandelbotten, lemon curd (gjord med honung, kokosolja), vanilj, kokosgrädde, och jordgubbar…

Gör du allt från grunden, inklusive lemon curd, så kräver tårtan en del olika moment men det är det väl värt! Lemon Curd kan göras medan du bakar kakan och kan då behöva svalna av snabbt i kylen eller frysen. Har du möjlighet, gör den istället i förväg så den är klar när tårtan ska monteras. 

Tips: Det går också bra att byta ut lemon curd mot mosad banan och/eller mosade jordgubbar om du kanske vill ha den barnvänligare eller med ett mindre moment för lite mindre krångel… men blir det nog godast med citronsmaken 🙂

Skriv ut receptet

Midsommartårta (paleo, glutenfri, mjölkfri, sockerfri)

Tips! Lemoncurd (med honung) kan bytas mot 2-3 mosade bananer som du blandar med rivet skal från en citron och lite citronsaft. Supegott och inte lika sött! Kanske till och med ännu lite mer barnvänligt?
MåltidDessert, Tårta
KökPaleo, Svenskt
Nyckelordglutenfritt, mjölkfritt, Mjölkproteinfritt, Naturligt glutenfritt, paleo, Sockerfritt, Utan vitt socker
Förberedelser: 20 minuter
Tillagningstid: 30 minuter
Portioner: 16 bitar
Kalorier: 329kcal

Ingredienser

Lemon curd

Topping

 • 0,75 dl lemon curd (enligt receptet ovan)
 • 3-4 dl kokosgrädde (d.v.s. det vita fasta i en burk kokosmjölk som har separerat sig; jag rek. garant eller santa maria)
 • 0,5 tsk vaniljpulver
 • 1 liter jordgubbar

Instruktioner

Lemon curd

 • Tvätta citronerna. Riv skalet av skalet från citronerna först och pressa sedan ut juicen. Vispa äggulor, det hela ägget och sötning några minuter i en skål. Ställ skålen i vattenbad och tillsätt citronskal och citronjuice. Rör hela tiden tills krämen tjocknat, det kan ta mellan 15-25 minuter (först kan det kännas som att det inte händer något och sedan plötsligt tjocknar det). Klicka i kokosoljan eller smöret skedvis under omrörning tills det smält. Låt svalna. Förvara i kylskåp.

Tårtbotten

 • Värm ugnen till 175°C. Smält kokosolja eller smör och låt stå vid sidan av. Smörj en springform med antingen kokosolja eller smör och ”bröa” med mandelmjöl eller kokosflingor.
 • Placera äggvitorna i en stor bunke och vispa tills vitt hårt skum. Om du vänder bunken upp och ner ska vitorna vara tillräckligt hårda för att inte rinna ur. Placera äggulorna i en separat bunke med honung eller agave och vispa hårt med elvisp (det går bra med samma visp som till vitorna utan att tvätta den) i 2-3 minuter eller till en tjock och krämig konsistens. Vispen ska lämna band-liknande spår när visparna lyfts.
 • Häll i det smälta fettet i äggule-vispet och rör försiktigt tills att allt kombinerats. Tillsätt halva mängden äggvitorna till ägguleblandningen och rör försiktigt. Tillsätt sedan lite  äggvite-fluff  i tagen och ”vik” försiktigt in det i smeten så att så mycket luft finns kvar som möjligt i smeten. Tillsätt mandelmjölet och rör försiktigt.
 • Grädda i ugnen i ca 40-45 minuter tills att kakan är gyllene och har lyft i mitten och ser ut att dra ihop sig något och släppa lite från kanterna. Håll koll under tiden och blir den för brun för snabbt så lägg lite folie över mot slutet av gräddningen. Ta ut kakan och låt svalna helt.

Montera

 • Rör den kylda kokosgrädden med vaniljpulver. Halvera den avsvalnade tårtbotten på mitten och bre lemon curd över snittytan på nedre halvan. Om du vill kan du skiva jordgubbar tunt och täcka över med. Lägg tillbaka topplagret och bre över kokosgrädden. Täck med jordgubbar.

Näringsinnehåll

Kalorier: 329kcal | Carbohydrates: 18g | Protein: 6g | Fat: 29g | Mättat fett: 15g | Fleromättat fett: 1g | Enkelomättat fett: 1g | Transfett: 1g | Kolesterol: 1mg | Natrium: 16mg | Kalium: 123mg | Fiber: 4g | Socker: 11g | Vitamin A: 7IU | Vitamin C: 23mg | Kalcium: 61mg | Järn: 2mg

(6) Comments

 1. […] on 24 juni, 202124 juni, 2021Leave a Comment on Nästa start 4 juli: 21 dagar ren och läkande mat – onlineprogram Midsommartårta utan gluten, mjölk och vitt socker… […]

 2. Emelie Sara Margareta Engman says:

  Hej!
  Hur är konsistensen på den färdiga lemoncurden? Fast, eller åt det lösare hållet? Vill nämligen göra en lemoncurd åt det fasta hållet till tårta en specialbarntårta, och som då inte rinner ut..
  Mvh
  Emelie

  1. Den är ganska lös.

 3. Emelie Sandqvist says:

  Wow, ser fantastiskt god ut!! Kan man göra tårtan dagen innan den ska ätas och bara montera den samma dag tror du? Har aldrig testat tårtbotten med ditt recept tidigare

 4. […] Midsommartårta (glutenfri, mjölkfri, sockerfri) Raw gräddtårta med bär Jordgubbstårta (raw, no-bake, vegan) […]

 5. Mia says:

  Åh ser så god ut! Har du ev nötfri recept på liknande tårtbotten? Kokos och frön funkar men är intolerant mot nötter… kanske pumpafrömjöl?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: