Tillbehör

Mjölksyrade augustigrönsaker; grön tomat, kål, chili osv…

Mjölksyrade augustigrönsaker (recept👇🏼): gröna tomater, vitkål, gul zucchini, lök, vitlök, chili. En testkombination! Hoppas det blir bra… men det borde det bli. Det smakade supergott! Nu ska det stå och fermentera i 10-14 dagar i rumstemperatur (tycker jag brukar bli bra) och sedan gärna några månader i sval/kyl.

Recept

Jag blandade proportioner på fri hand av det jag hade: Det blev 1400 g grönsaker totalt varav:

  • Ca 500g gröna (jag hade omogna) tomater*, skivade
  • Ca 500 g vitkål, finstrimlad
  • Ca 200 g lök, finstrimlad
  • Ca 200 g zucchini (eller mer kål), finstrimlad
  • 2-3 färsk spansk peppar eller annan chili, finhackad
  • 6-10 klyftor vitlök, hackade
  • 2% salt utan jod som till min blandning blev 28 g

*använder man mogna tomater skulle jag säga välj sådana som är så hårda/nära omogna som möjligt.

OBS! Viktigt med hygien och rena händer och verktyg. Blanda allt och låt stå i någon timme. Blanda och stöt grönsakerna då och då med en potatismosare eller annan stöt. Eller massera med händerna och knogarna. (Rena händer). Grönsakerna ska vattna sig rejält. Fyll burkar med snäpplock med blandningen – det blev en stor burk för mig ca 0,7 dl och en mindre ca 0,4 dl. Tryck ned grönsakerna under ytan på grönsaksvattnet i burken. Fyll en liten plastpåse med lite vatten, 0,5-1 dl och knyt till och lägg i burken som tyngd som håller grönsaker under ytan. Anpassa mängden vatten i påsen om det behövs så att burken går att stänga. Förslut burken och ställ på bricka/fat i köket. Täckt om du vill.

Burken bör börja pysa någon gång dag 2,3- det kan rinna över en del. Efter några dagar då det slutat pysa kan man ställa i kylen eller låta stå framme lite längre för efter-fermentering, jag brukar låta det så framme totalt ca 14 dagar. Längre tid i rumstemperatur ger lite mer smak. Det blir gott tycker jag! Rekommenderas.

Är du ny på fermentering/mjölksyrning – läs mitt inlägg ”mjölksyrade grönsaker – mina bästa blandningar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: