Gröna kuren kostråd Paleo SCD-vänliga recept Tillbehör

Örtolja och ramslöksolja

Örtolja eller ramslöksolja (som på bilden) är så praktiskt och gott att ha till hands i kylen som bas till dressingar och röror och att ringla över soppa, kokta grönsaker, fisk eller annat kött. Man mixar en rejäl mängd örter med olja så att det blir en ganska tjock örtsås. Supergott!

Oljan bevarar färg och smak på örterna i flera månade om man förvarar den i kylen*. Bilden är från i våras då jag gjorde ramslöksolja som jag nu i november har kvar av och som är precis lika god och grön!

Eftersom att ramslök inte finns att tillgå nu på hösten så vill jag tipsa om att det är bara att ta någon annan ört. Basilika och vitlök till exempel. Eller en kombination av tex persilja, lite timjan och vitlök…. mmmm…

*Fick fråga om risk för botulism vid bevaring i olja – och mitt svar är att risken enligt min uppfattning är minimal – men den existerar. Botulism är en ovanlig förgiftning man kan få av felaktigt inlagda/bevarade grönsaker, främst kanske fisk men fall i världen existerar relaterat till vitlök bevarad i olja. I Sverige alltså finns inga kända fall vitlök-olja men det finns från övriga världen. Är man för risken så tycker jag att man ska undvika att bevara saker i olja eller likn. Gör så mycket olja du gör av med under 1-3 dagar. Vill man bevara i kylen så mininerar man riskerna ytterligare genom att se till att temperaturen i kylen är under 4 grader.

Örtolja – olika smaker

Ger ca 0,5 l örtolja

Ramslöksolja

 • 5-7 dl dl valfria örter
 • 3 dl mild, kallpressad olivolja eller rapsolja
 • 0,5 tsk salt

Örtolja – basilika/vitlök

 • 5-7 dl basilika
 • 3 dl mild, kallpressad olivolja eller rapsolja
 • 2 vitlöksklyftor, skalad och hackad
 • 0,5 tsk salt

Örtolja – persilja/timjan

 • ca 5 dl kruspersilja
 • blad från 1 kruka färsk timjan
 • 3 dl mild, kallpressad olivolja eller rapsolja
 • 1 vitlöksklyfta, skalad och hackad
 • 0,5 tsk salt

Gör såhär

Mixa alla ingredienser slätt i blender eller matberedare. Häll upp på ren flaska direkt eller… om du vill ha en klar örtolja utan fibrer kan man låt oljan stå en timme och sila sedan genom silduk eller finmaskig sil. Förvara i kylen!

Hållbarheten kan variera tycker jag – beror på förslutning och om det kommer i annat i flaskan eller inte. Min erfarenhet är att den håller sig minst en månad men även mycket längre om man är försiktig.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: