Dessert Jul Tårta

Fransk chokladtårta med ingefära och apelsin (naturligt glutenfri, utan vitt socker)

Fransk chokladtårta är lätt att baka men lyxigt kompakt och len i konsistensen. Typ världens godaste tårta…. och den äääär verkligen enkel att göra också. Baka en tårtbotten och gör världens enklaste glasyr av två ingredienser och ev. smaksättning – som apelsin nu till jul…

Min naturligt glutenfria variant går att baka av smör eller kokosolja vilket även gör den mjölkfri. Till jul har jag smaksatt tårtsmeten med ingefära och och glasyren med apelsin…

En klassisk fransk chokladtårta är täckt av glasyr ovanpå och runt om. Passar perfekt att förbereda en eller två dagar i förväg och servera på julbordet. Eller som avslutning på tre-rätters!

Jag serverade med kokosgrädde till. Den här är bra. 

Skriv ut receptet

Fransk chokladtårta med ingefära och apelsin (naturligt glutenfri, utan vitt socker)

Lyxig dessert eller kalastårta kan vara enkelt att baka! Klassisk fransk chokladtårta är täckt av glasyr ovanpå och runt om. Det kan man välja att utesluta och istället kanske toppa med frukt och bär.
MåltidDessert, Fikabröd
KökFranskt
NyckelordNaturligt glutenfritt, Utan vitt socker
Förberedelser: 20 minuter
Tillagningstid: 30 minuter
Kylning: 3 timmar
Portioner: 12 port
Kalorier: 288kcal

Ingredienser

Glasyr

Instruktioner

 • Värm ugnen till 175°C. Förbered en form med löstagbar kant, 22-26 cm, smörj och antingen pudra med kakao eller rismjöl eller klipp bakplåtspapper och täck insidan. Klipp rundel till botten och remsor till sidorna – fäst i formen med matfett.
 • Smält chokladen tillsammans med smöret/kokosoljan i micro eller i en kastrull på svag värme. I kastrull: rör om ett par ggr. Så fort smöret är helt smält så är det bara att dra från plattan och låta chokladen smälta långsamt. Blandningen ska inte bubbla eller koka.
 • Vispa ägg och kokossocker ljust och pösigt med elvisp under ca 2-3 minuter. Vispa i kryddorna och mjölet i äggvispet. Tillsätt chokladblandningen under omrörning och rör till en jämn smet.
 • Häll smeten i forman och grädda på galler i nedre delen av ugnen i 175°C, ca 25 min. Tårtan ska inte vara genomgräddad, utan lite lös i mitten. Ugnar är olika så sätt därför timer på 20 min först för att kolla – den kan av. redan vara klar. Kanterna på tårtan ska ha stelnat ca 5 cm in mot mitten och mitten ska alltså forf vara lite lös men inte rinnig. (Alltså inte så pass rinnig som kladdkaka, lite mer gräddad än så. Ta ut ur ugnen och låt svalna i formen.
 • När tårtan är helt avsvalnad – ta ur formen och vänd upp och ned på ett fat. Gör glasyr: Värm upp kokosgrädde/mjölk i en kastrull tills att det precis börjar bubbla men inte koka och dra från plattan. Tillsätt chokladen i bitar och rör om. Låt stå och rör om ett par ggr tills att chokladen smält. Rör till en jämn smet och blanda i rivet apelsinskal. Bred glasyren över tårtan och runt kanterna och låt stelna i kylskåp. Servera med kokosgrädde och/eller filéade apelsinklyftor.

Anteckning

Jag serverade med kokosgrädde till. Den här är bra. 

Näringsinnehåll

Kalorier: 288kcal | Carbohydrates: 39g | Protein: 4g | Fat: 14g | Mättat fett: 8g | Fleromättat fett: 1g | Enkelomättat fett: 4g | Transfett: 1g | Kolesterol: 4mg | Natrium: 89mg | Kalium: 270mg | Fiber: 4g | Socker: 19g | Vitamin A: 41IU | Kalcium: 47mg | Järn: 4mg

(3) Comments

 1. Annica Skott says:

  Hej!

  Går det att byta ut de rekommenderade mjölsorterna till mandelmjöl?

  Tack för en väldigt inspirerande hemsida 🙂

  1. Nej tyvärr inte med samma proportioner.

 2. Ida Nordin says:

  Hej
  Går det bra att frysa in tårtan även med glasyr? Mvh Ida

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: