Bröd Jul

Julvört i gryta – naturligt glutenfri

Årets variant av naturligt glutenfri julvört har jag bakat i järngryta med mycket russin i… Ett saftigt bröd, smakrikt av julens vörtkryddor, fiberrikt, bakat av naturligt glutenfria och näringsrika fullkornsmjöler.

Jag har flera recept på glutenfri julvört från tidigare år här på bloggen, både snabba bakade med bikarbonat i form och ett frijäst med teff och svarta bönor, alla är supergoda! Hitta flera recept på vört här…

Har du ingen järngryta går det jättebra att baka brödet på plåt. Se receptet för instruktioner.

Skriv ut receptet

Julvört i gryta – naturligt glutenfri

Ett saftigt bröd, smakrikt av julens vörtkryddor, fiberrikt, bakat av naturligt glutenfria och näringsrika fullkornsmjöler.
MåltidBröd
KökJul, Naturligt glutenfritt, Svenskt
Nyckelordfiberrikt, Fullkorn, mjölkfritt, Naturligt glutenfritt, växtbaserat,
Förberedelser: 20 minuter
Tillagningstid: 1 timme
jästid: 1 timme 15 minuter
Portioner: 1 bröd (ca 40 skivor)
Kalorier: 81kcal

Ingredienser

 • 250 g (ca 4,2 dl) mörkt teffmjöl kan ersättas med durramjöl, havremjöl eller ljust teffmjöl
 • 250 g (ca 4,2 dl) bovetemjöl kan ersättas med rårismjöl eller havremjöl
 • 15 g jäst eller 3 tsk torrjäst
 • 2,5 tsk salt
 • 2 tsk malen ingefära
 • 3 tsk malen kardemumma
 • 2 tsk malen pommerans kan ersättas med rivet skal från 1 liten apelsin
 • 1,5 tsk malen kryddnejlika
 • 40 g fiberhusk eller psylliumfröskal kan ersättas rakt av med psylliumfröskal/psulliumfiber/husk i vikt – OBS! Har du inte våg och använder volymmått gäller 3,5 msk finmalen variant typ fiberhusk, Lindroos eller Finax Psyllium (pulver), ej grovmalen!
 • 750 g 37-40°C varmt vatten, morotsjuice eller äppeljuice Juice ger mer smak och naturlig sötma
 • 50 g smält smör, ghee eller olja för vegan
 • 50 g lönnsirap eller honung vill du ha ett sötare bröd; ersätt 0,5 dl vatten med sötning. Vill du ha ett mindre sött bröd, gör tvärt om.
 • 3 dl russin (valfritt)

Instruktioner

 • Mät upp och blanda alla torra ingr. i en bunke, inkl. torrjäst om du använder det. Mät upp och blanda blöta ingr. med jästen för sig och häll över mjölblandningen. Tillsätt russin och snabbt med en slev eller elvisp till en slät smet. Låt svälla i ca 15 minuter.
 • Mjöla en bänkyta med ljust mjöl och för över degen. Forma degen med händerna till ett runt bröd som är mjölat runt om. För över degen till en bunke med rundad botten så att degen har stöd runt om när det jäser. Bunken ska vara stor nog att det är ca 15 cm kvar upp till kanten så att degen inte jäser över. Jäs i bunken ca 60 min. under bakduk.
 • Värm ugnen till 250°C med järngrytan i om du använder det. Har du ingen järngryta värmer du ugnen och bakar sedan av brödet på plåt. När ugnen är varm, ta ut grytan ur ugnen och ta av locket för att förbereda. Tryck försiktigt ned ett bakplåtspapper i grytan (funkar utan) och vänd försiktigt ned degen i grytan direkt från jäsbunken. Degen ska alltså inte knådas och bör hanteras så försiktigt som möjligt för att behålla luft. Utan gryta stjälper du bara upp degen på plåt och gräddar hela tiden på 225°C. Snitta degytan om. du vill. Sätt på locket på grytan och ställ in i ugnen på nedersta falsen och sätt samtidigt ned temperaturen till 225°C. Grädda i 20 minuter med lock och ta sedan av locket och fortsätt grädda i ytterligare 40 minuter.
 • Ta ut grytan ur ugnen, ta av locket och låt brödet ligga kvar i ca 10 min. Ta sedan ur brödet ur grytan och låt svalna helt under bakduk innan du skär i brödet.

Anteckning

Bästa sättet att skära brödet är att först dela det på hälften, i två halvmånar och sedan skiva upp en halva i taget. 

Näringsinnehåll

Serving: 40g | Kalorier: 81kcal | Carbohydrates: 16g | Protein: 2g | Fat: 2g | Mättat fett: 1g | Fleromättat fett: 1g | Enkelomättat fett: 1g | Transfett: 1g | Kolesterol: 3mg | Natrium: 158mg | Kalium: 49mg | Fiber: 3g | Socker: 5g | Vitamin A: 31IU | Vitamin C: 1mg | Kalcium: 17mg | Järn: 1mg

(3) Comments

 1. Ulrika Mårtensson says:

  Hejsan, undrar hur många liter på gryta du använder?
  Mvh Ulrika

  1. Det är väl 5 tror jag – en normalstor

 2. Hejsan.
  Fungerar detta receptet i form?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: