Dessert

Honungsrostad kvitten fyllda med russin och valnötter (utan vitt socker)

Har du provat? Finns i en del större välsorterade mataffärer nu… Eller om du har odlat själv kanske och lagrat? Sååå gott! ⁠Eftersom att de är så stora passar de att gröpa ur och fylla… enkelt men lyxigt. ⁠

Kvitten är en frukt som liknar ett gigantiskt äpple; den växer i Sverige och har ätits i medelhavsområdet och i området runt omkring i tusentals år. Den smakar bäst tillagad (tänk omoget päron) som t.ex. marmelad och även ugnsbakad. Frukten är stor, mellan 350-550g och c-vitaminrik. Det går att få tag i kvitten i trädgårdar och i större välsorterad mataffärer. Jag har köpt på Hemköp Hornstull på Söder i Stockholm där jag bor och via mathem.se.

Frukten är stor, mellan 350-550g och c-vitaminrik. Det går att få tag i kvitten i trädgårdar och i större välsorterad mataffärer.


Honungsrostad kvitten med valnötter
Skriv ut receptet

Honungsrostad kvitten fyllda med russin och valnötter (utan vitt socker)

MåltidDessert
KökGeorgiskt, Paleo
Nyckelordmejerifritt, Utan vitt socker
Förberedelser: 15 minuter
Tillagningstid: 40 minuter
Portioner: 4 port
Kalorier: 373kcal

Ingredienser

Instruktioner

  • Värm ugnen till 175°C. Halvera frukten så rakt som möjligt längs med mittlinjen. Kontrollera att halvorna går att stå rakt med snittytan uppåt- annars skär försiktigt till botten. Gröp ur stjärnhuset med en sked.
  • Mixa valnötter och russin i matberadare till ett grovt mjöl eller hacka med kniv på skärbräda. Jag tycker det blir bra om en del är finhackat och en del grovhackat. Blanda med kanel, vaniljpulver och honung till en klibbig massa.
  • Placera en klick smör eller kokosolja i varje urgröpning i frukten, ca 10 g i varje. Fördela och tryck i nötblandningen. Det gör inget om inte allt får plats, det kan bildas en förhöjning av fyllningen.
  • Smörj en ugnsform som frukten får plats i. Helst inte för stor. Placera frukten i formen och häll i ett par dl vatten så att det blir ca 5 millimeter vatten. Rosta lågt i ugnen tills att frukten är helt genombakad. Det tar 45-60 minuter. Kontrollera halvtid och lägg folie över om nötterna börjar brännas.
  • Att servera till: Yoghurt – Jag använde kokosyoghurt som jag gjort själv och blandade med honung, rivet citronskal och vaniljpulver. Suuuupergott till! Om man äter mjölkprodukter rek jag att välja getyoghurt, turkisk, grekisk eller kanske helst ryskt yoghurt. Raw/vegan vaniljsås med citronskal och honung

Anteckning

 

Näringsinnehåll

Kalorier: 373kcal | Carbohydrates: 50g | Protein: 5g | Fat: 21g | Mättat fett: 4g | Fleromättat fett: 12g | Enkelomättat fett: 3g | Transfett: 1g | Kolesterol: 11mg | Natrium: 44mg | Kalium: 467mg | Fiber: 6g | Socker: 17g | Vitamin A: 201IU | Vitamin C: 27mg | Kalcium: 50mg | Järn: 2mg

(1) Comment

  1. […] Honungsrostad kvitten fyllda med russin och valnötter (utan vitt socker) […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: