Dessert Fikabröd/kakor Jul Tårta

Saffranscheesecake med apelsin och pepparkakskryddad botten

En gammal klassiker! Supergod juldessert som jag publicerat recept på förut. Här kommer den igen… Apelsin och saffranscheesecake med pepparkakskryddad botten. Tips! Gör portions-cheescakes i småformar; tex i muffinsformar i muffinsplåt eller använd muffinsformar eller fondantformar av silikon.

Raw cheesecake är ju faktiskt redan som den är ganska juligt eftersom att den är gjord på främst nötter och torkad frukt – sådant som vi ofta tar fram till jul och advent. Så det passar verkligen att kombinera raw cheesecake med julkryddor som saffran, kanel, kardemumma, ingefära och kryddnejlika och smaksatt med apelsin.

Raw-desserter passar många eftersom att de är naturligt glutenfria, mjölkfria, äggfria, vegan, paleo och utan vitt socker.

Skriv ut receptet

Raw apelsin och saffranscheesecake med pepparkakskryddad botten

Detta är en riktigt, riktigt smakspäckad och julig cheesecake som passar till alla tillfällen under december; glögg, fika, dessert och är tillräckligt fin som dessert, gärna på julbordet!
MåltidDessert, Fikabröd, Tårta
KökGutenfritt, Mjölkfritt, Paleo, Utan vitt socker, Växtbaserat, Vegan
Nyckelordglutenfritt, mjölkfritt, paleo, växtbaserat,, Vegan
Förberedelser: 6 timmar
Tillagningstid: 30 minuter
Kylning: 6 timmar
Portioner: 16 port
Kalorier: 369kcal

Ingredienser

Fyllning

Instruktioner

  • Blötlägg cashewnötterna gärna över natten men minst 6 timmar innan.
  • Gör botten: Kör nötterna i matberedare tills att de är grovhackade. Tillsätt resterande ingredienser till botten, nötter och kryddor och kör matberedaren tills en små-smulig och klibbig deg-massa har bildats. Den behöver inte klumpa ihop sig i matberedaren men ska hålla ihop när du plockar upp lite och trycker ihop i handen.
  • Antingen; förbered en kakform, limpform eller 12-16 småformar (tex muffinsformar eller fondantformar av silikon) och täck insidan med plastfolie (om du inte har silikonformar). Tryck ut botten-deg i botten på formen/formarna till ett jämt lager. Spara lite deg till dekoration om du vill (se bilderna).
  • Gör fyllningen: Häll av blötläggningsvattnet till cashewnötterna och tillsätt cashewnötterna till matberedaren eller ännu hellre en extra stark blender. Mät upp och tillsätt resterande ingredienser till fyllningen och kör mixa i ca 3-5 minuter tills att en jämn och len smet har bildats. Ju längre du kör matberedaren desto lenare och jämnare blir smeten. Smaka av smeten med extra citron eller agave om du tycker att det behövs.
  • Häll fyllningen över botten i formen/formarna.
  • Ställ i kylen för att stelna under minst 4 timmar eller helst över natten – beroende på storlek/tjocklek och temperatur i kylen.
  • Servera kyld! Håller sig minst en vecka i kylskåp. Går att frysa – ta i så fall ut och tina i god tid långsamt i kylskåp.

Näringsinnehåll

Kalorier: 369kcal | Carbohydrates: 26g | Protein: 8g | Fat: 29g | Mättat fett: 8g | Fleromättat fett: 4g | Enkelomättat fett: 15g | Natrium: 66mg | Kalium: 428mg | Fiber: 4g | Socker: 14g | Vitamin A: 19IU | Vitamin C: 5mg | Kalcium: 66mg | Järn: 3mg

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: