
Salt är en livsviktig ingrediens i vår kost men är ofta föremål för diskussion när det kommer till hälsa. Det jag vill hjälpa till att bena ut och betona med det här inlägget är vikten av att dels inte äta för lite salt och dels försöka hjälpa till att välja rätt källor…
Natriumets roll i kroppen
Natrium är ett grundämne som är avgörande för vår överlevnad. Det finns i maten naturligt och används även som tillsats i många livsmedel. Vår kropp innehåller ungefär 100 gram natrium, och det spelar flera viktiga roller:
- Vätskebalans: Natrium hjälper till att reglera vätskebalansen i kroppen och förebygger uttorkning.
- Nervsystemet och muskelfunktion: Natrium är nödvändigt för nervimpulser och muskelkontraktioner.
- Saltsyreproduktion: Tillsammans med klorid är natrium avgörande för produktionen av saltsyra i magen, som är viktig för matsmältningen.
- Näringsupptag: Det underlättar upptaget av glukos och vissa aminosyror från tarmen till kroppens celler.
- Energiförbrukning: Natrium spelar en roll i basalmetabolismen och ger energi till viktiga processer som sker i kroppen.
Bra vs. dåligt salt
Det är viktigt att förstå att det är stor skillnad på salt och salt. Raffinerat salt (vanligt bordssalt) innebär salt av sämre kvalitet. För att göra sundare val, överväg att använda havssalt eller himalayasalt i stället för vanligt bordsalt.
Skillnad vanligt bordssalt och t.ex. rent havssalt
- Renhet och processning: Vanligt bordssalt genomgår en omfattande “processning” som tar bort de flesta naturliga mineralerna. Det blir i princip rent natriumklorid med tillsatt jod och ofta andra tillsatser som tex klumpförebyggande medel.
- Spårämnen och mineraler: Rent havssalt och bergssalt innehåller en mängd mineraler som är närvarande i havsvatten, inklusive magnesium, kalcium och kalium.
- Smak: På grund av innehållet av mineraler och andra ämnen har naturliga salter rikare och mer komplex smak än vanligt bordssalt. Detta kan göra det möjligt att använda mindre salt i matlagning och fortfarande uppnå önskad smak!
- Kemikalier: Vanligt bordssalt kan innehålla spår av kemiska tillsatser som används som används för att förhindra att saltet klumpar sig. Dessa tillsatser kan vara potentiellt skadliga i stora mängder.
Andra naturliga källor till natrium
När vi tittar på vårt dagliga natriumintag, är det bra att känna till de bästa källorna. Här är några exempel:
- Sojasås: Ett vanligt inslag i asiatisk matlagning, sojasås ger smak och natrium till rätter.
- Kelp: Denna torkade algsort är en utmärkt källa till natrium och jod (!) och andra mineraler.
- Gröna oliver: Ett hälsosamt tilltugg som också ger natrium.
- Spirulina: En superfood som inte bara är rik på protein, men också innehåller natrium.
- Selleri: Naturligt förekommande natrium i selleri är en del av vad vi behöver.
- Havssalt och himalayasalt: Som nämnts tidigare, dessa naturliga saltsorter är utmärkta alternativ till vanligt bordsalt.
Hälsorisker med för mycket natrium
Även om natrium är avgörande för vår hälsa, kan ett för stort intag vara skadligt. De flesta som äter hemlagad mat behöver inte vakta sitt saltintag. Det är ofta när man äter stora mängder processad mat som man riskerar att få i sig för mycket. Högt saltintag har kopplats till högt blodtryck, en ledande riskfaktor för hjärt- och kärlsjukdomar. Det är dock viktigt att notera att både extremt höga och låga saltintag kan öka risken för kärlsjukdom!
Hur du kan balansera ditt natriumintag
För att hålla ditt natriumintag i balans och främja en hälsosam livsstil, följ dessa riktlinjer:
- Laga mat hemma: Undvik processad mat och laga mat hemma med bra salt.
- Använd havssalt eller himalayasalt: Byt ut vanligt bordsalt mot naturliga alternativ för att dra nytta av deras mineralinnehåll.
- Öka intaget av naturliga, natriumrika nivsmedel: Inkludera livsmedel som tamari, kelp, alger, och oliver i din kost för att säkerställa ett hälsosamt natriumintag.
- Läs etiketter: Var medveten om natriumhalten i processade livsmedel och undvik överdriven konsumtion av sådana produkter.
- Krydda med andra kryddor: Använd rikligt med antioxidantrika, inflammationsdämpande kryddor som salvia, gurkmeja, svartpeppar, oregano, timjan, rosmarin, curry, basilika och koriander osv osv.. för att minska ditt behov av salt i matlagningen!
Att välja rätt källor till salt är vara smart för hälsan. Genom att laga ren och naturlig mat hemma och vara medveten om vilka råvaror du väljer kan du njuta av smakfulla måltider.
Jod saknas i naturligt salt…
Att bordssalt är berikat med jod är enda fördelen med det. Många behöver extra jod. Utan det berikade bordssaltet kan man välja att öka andelen andra livsmedel med naturligt jod. Havssalt innehåller lite jod naturligt. Jag föreslår Kelptabletter som är en superbra källa till naturligt jod.
Här är några förslag till hur du får i dig jod på ett naturligt sätt.
- Fisk och skaldjur: Fisk och skaldjur från havet är rika på jod. Särskilt lax, torsk, räkor och musslor är bra källor.
- Alger och sjögräs: Alger och sjögräs, som nori och kombu, är naturligt rika på jod och används ofta i asiatisk matlagning, särskilt sushi.
- Ägg: Ägg innehåller små mängder jod.
- Jodtillskott: ät gärna naturliga jodtillskott som kelp. Tillskott behövs särskilt vid hypotyreos. Struma, nedstämdhet, låg energi, irritabilitet, torra slemhinnor, håravfall, viktökning och mensrubbningar med utebliven mens är andra symtom på för lågt jod (kan alla vara kopplat till andra orsaker).