kostråd

“Näringsjagandet” har lett många på fel spår…

Bilder från medlemsgruppen för kursen “Kom igång med ren och läkande mat”. Bra exempel på balanserade näringsrika måltider.

Gör du de här vanliga misstagen när du ”näringsjagar”…

Just nu ser jag en oroväckande trend bland kursdeltagare och klienter. Kvinnor som trots att de “äter bra” inte mår bättre eller till och med mår sämre och sämre… Man äter antiinflammatoriskt, tar prebiotikapulver och kanske till och med kör med periodisk fasta…

Det har blivit populärt att ”näringsjaga”, och visst är det bra! Problem uppstår när man inte har tillräcklig kunskap om de grundläggande principerna för näringsrik och balanserad kost. Jag ser samma typ av problem ofta bland deltagare i onlineprogrammet, bland följare och hos kostklienter som jag möter.

Vanliga problem jag möter hos personer som upplever att de “äter bra”…

  • Envis övervikt
  • Kvällsätande
  • Sötsug/cravings
  • Hormonproblem
  • Trötthet/energipendlingar

Har du koll på aminosyrorna du får i dig? De är långt mycket viktigare än gurkmejan!

Man tror att man ”äter bra”: man äter frukt och bär i smoothies, mycket grönkål, kokosolja, gröna pulver, magnesium på kvällen, Omega3 och mycket växtbaserat. Råvaror med mycket fibrer och vitaminer. Men, när vi i kostrådgivningen tittar på vad personen äter utslaget på en hel dag/vecka, så ser vi att det kanske saknas ganska mycket proteiner och fetter av bra kvalitet. Avgörande ingredienser för bl.a. cell- och hormon-uppbyggnad.

Det jag beskriver här är alltså ett typexempel på någon jag möter i kostrådgivning. Många upplever sig som överviktig eller med envisa extrakiloin och har ofta under en lång period ätit allt mindre portioner. Kanske skippar man även måltider eftersom att periodisk fasta är så bra, ofta frukost. När det på det här sättet saknas allt mer proteiner och fettersyror – då skriker kroppen efter näring.

– Men jag äter ju antiinflammatoriskt, kosttillskott och massor av fibrer? Är det inte rätt? Ja, jo men… oavsett om du dricker en gurkmeja-shot om dagen, tillsätter prebiotikapuvler till din smoothie och väljer sallad till lunch på stan, så behöver du fortfarande kanske 80 – 130 g rent protein per dag för hormonbalans (100 g rent protein motsvarar 500g kycklingkött) och en bra balans av fettsyror. Har du t.ex. koll på aminosyrorna du får i dig? De är långt mycket viktigare än gurkmejan!

Äter du veganskt och vill komma upp i 100g protein behöver du räkna protein i allt du äter. Följande ger dig 92 g protein – lägger du till grönsaker och annat så kommer du upp i 100g. Förslag på matdag:

1 dl havregryn
15 g risprotein
30 g pumpakärnor
250 g tofu
35 g cashewnötter
2 dl kokt råris
300 g svarta bönor

Hur du reagerar när du äter för lite protein och fett

Äter man för lite protein och fett känner man sig antagligen trött och sugen stora delar av dagen och det kanske slinker med några extra dadlar och massa glutenfritt bröd mellan måltiderna. Trots att man själv upplever att man äter ganska lite kanske man till och med går upp i vikt. Genom att äta mer av rätt saker till frukost och lunch balanseras energi och sug och man slutar småäta.

Andra exempel på för lite protein och fettsyror i kosten, där vikten inte är fokus, kan vara hormonrubbningar som fertilitetsproblem, PMS eller klimakteribesvär, järnbrist, obalans i mage/tarm och olika problem med humör och stress.

“Näringsjagandet” har lett många på fel spår…

Jag ser alltså ett mönster där näringsjagandet har lett en del människor på fel spår. Man har helt enkelt för lite fokus på substans och rejäl mat. Med rejäl mat menar jag bra balans av makronutrienterna protein, kolhydrater och fett till huvudmålen som man äter på regelbundna tider. Mikronutrienterna är de små beståndsdelarna, som vitaminer och mineraler tex, som många numera alltså fokuserar för mycket på.

Har man inte greppat att det är rejäl mat (byggstenarna till kroppens celler och alla funktioner), som man först måste fokusera på – så kan inte “näringsjagandet” ha den effekt man vill. Det är som att hänga gardiner i fönstren samtidigt som grundstenarna till huset vittrar sönder…

Jag kan nu, efter några år av den här kosttrenden med näringsjakt, se att det har lett till att många som tror att de äter väldigt nyttigt faktiskt äter ganska näringsfattigt.

Grundläggande näringslära lär du dig i kursen Kom igång med ren och läkande mat, där man själv kan utforska och hitta din egen balans mellan sina ”makros” (makronutrienter). Alltså vilken fördelning av protein, kolhydrater och fett man mår bra av. Vi är olika och mår bra av olika balans.

Läs mer om kostrådgivningen….

Mer läsning

(1) Comment

  1. Elin says:

    Hur ska man tänka kring mängden protein om man äter vegetariskt? Jag gillar liknelsen 100g protein = 500g kyckling men hur ska jag räkna om det i vegetabilier?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: