kostråd Paleo Vegan/Växtbaserat

Varför är proteinrik kost viktigt för vårt mående (psykisk/känslomässig balans)

På bilden; grillade lammkotletter, stekta rapsskott och rostade morötter.

Det här med vikten av bra proteiner i kosten dyker upp hela tiden i mitt jobb! Tyvärr är det mycket vanligt att jag möter personer med trötthet/känslomässiga problem och/hormonella obalanser äter för lite proteiner och/eller inte väljer tillräckligt bra källor. Så här kommer ytterligare ett inlägg i ämnet! Se längre ned för ytterligare läsning.

Varför är proteinrik kost viktigt för vårt mående (psykisk/känslomässig balans)

Hormoner är kemiska budbärare i vår kropp som styr och reglerar olika biologiska processer. Men visste ni att aminosyror är avgörande i produktionen av hormoner och signalsubstanser(ex dopamin, serotonin osv)? Jag har tagit upp det förut men jag undrar om det verkligen landar 🤔 alltså HUR mycket det hjälper måendet när man äter proteinrik kost?!

Aminosyror är alltså byggstenarna i proteiner och är nödvändiga för att syntetisera hormoner och signalsubstanser. Hormoner och signalsubstanser styr vårt mående. Som exempel, aminosyran tryptofan är avgörande för produktionen av serotonin, som påverkar humör och sömn.

Vissa aminosyror fungerar som förstadier till hormoner. Ett exempel är tyrosin, som omvandlas till signalsubstanserna dopamin, noradrenalin och adrenalin. Dessa spelar en avgörande roll i att reglera stress, ge känsla av belöning och att hålla höga stabila energinivåer. ⚡️😃

När jag möter klienter och kursdeltagare med hormonproblem, psykiska besvär och trötthet och utmattning jobbar vi alltid på att öka proteininnehållet, proteinkvaliteten och optimera upptaget…. 💪🥩 (eftersom att personer med de problemen i princip alltid ätit för lite protein) Och det hjälper! Någon kan faktiskt vända hela livet genom att äta mer eller mer lättupptagligt protein!

Dela gärna om dina erfarenheter i kommentarerna! 😊💬 Dela inlägget om du håller med! 🙏🏼🙌🏼

– Vill du få koll på att du får i dig tillräckligt med protein och näring?

Tips; antingen bokar du individuell kostrådgivning hos mig eller går du med i näringskollen – min app/hemsida med kostregistrering, kostplan och recept.

Det här får du när du går med i näringskollen:

  • kostregistrerings- och recept-app
  • näringsinställningar efter dina individuella behov 
  • individuell kostplan
  • över 100 näringsberäknade recept
  • tillgång till medlemsgrupp där du kan ställa frågor och dela bilder. 
  • möjlighet att skriva ut recept och inköpslistor

Läs mer om näringskollen här…

Ytterligare läsning

(1) Comment

  1. […] Läs hela inlägget av Nilla’s Kitchen här –> Varför är proteinrik kost viktigt för vårt mående (psykisk/känslomässig balans) […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: