kostråd Paleo

Animaliskt protein eller växtbaserat – spelar det någon roll? Varför ska kvinnor äta extra protein?

– Varför ska kvinnor äta extra protein? För mig blir det mer och mer uppenbart att det i dessa tider är viktigt att upplysa om vikten av protein i kosten. Många undviker rött kött av hållbarhetsskäl. Men om vi ska vara ärliga om vad som är bäst för vår hälsa så är rött kött (ekologiskt och gräsbetat) och annat animaliskt protein faktiskt väldigt nyttigt. 

Det kostråd jag ger oftast nu för tiden, när någon tror sig “äta bra” men ändå inte mår helt som man önskar, är att öka andelen protein i kosten. Många äter för lite! Inte för lite för överlevnaden kanske, men för optimalt mående…

Dagsbehovet av protein för kvinnor är 50-70 gram. Att verkligen räkna på att man täcker det eller även se till att äta mycket mer än minimumbehovet kan vara viktigt för många av flera skäl. Inte alls bara för att bygga muskler!

Protein för kvinnor är tex viktigt för

 • blodsockerbalans
 • hormonuppbyggnad
 • humör
 • mättnadskänsla

Aminosyror (proteiner) är även byggstenar för belöningsmolekyler som serotonin, dopamin, GABA osv. Genom att äta proteinrik kost och variera källorna så kan vi alltså börja må bättre, dämpa stress, balansera hormoner och må bättre känslomässigt. 

– Hur mycket protein ska man äta? En fördelning av protein, kolhydrater, fett som är extra bra för blodsockerbalans och HORMONBALANS är ung: 30%, 40%, 30%. Variationer av den fördelningen från dag till dag går jättebra. 

Veckomenyer

Mat för hormonbalans

För dig som vill…

 • äta proteinrik, antiinflammatorisk mat med stor andel grönsaker till vardags?
 • lära dig laga gott och näringsrikt på samma gång? 

– Animaliskt protein eller växtbaserat – spelar det någon roll?

Biotillgänglighet kan man säga är ett mått på hur värdefull en proteinkälla eller näringsämne är för kroppen. Vegetabiliskt protein har lägst biologiskt värde på grund av:

 1. Vegetabiliska råvaror innehåller mindre protein – det gör att man måste äta större mängder mat för att få i sig tillräckligt med protein.
 2. Vegetabiliska källor till protein innehåller mindre mängder av alla de aminosyror som kroppen behöver.
 3. Aminosyrorna från vegetabilier tas inte upp i lika hög grad som animaliskt protein. ‘

– Men jag äter ägg och fetaost ibland, räcker inte det? Mejeri och ägg har protein av hög kvalitet precis som andra animaliska källor men bio-tillgängligheten är lägre än för kött eftersom att proteinet är lite mer svårnedbrutet och kan orsaka inflammation. Kroppen tar faktisk upp och omsätter aminosysrorna från kött lättast och många mår bättre av att öka sin konsumtion av kött. När man samtidigt såklart äter mycket grönsaker och bra fetter… Läs mer i om de kostråd jag jobbar med…

Väljer man att äta 100% växtbaserat behöver man fokusera på många olika proteinrika råvaror till alla huvudmålen och variera mycket. När man tittar på hur de som levt 100% vegan/växtbaserat under större delen av sina liv och är friska och mår bra, så ser man att de fokuserar sina liv en hel del på mat.

Som hälsomedveten vegan spenderar man en mycket tid på hemlagad mat i vardagen och man har ganska stor kunskap om grundläggande näringslära. Man är även noga med dagliga kosttillskott. Det är nödvändigt för att få vegankost att fungera långsiktigt.

Mer läsning

(2) Comments

 1. […] Animaliskt protein eller växtbaserat – spelar det någon roll? Varför ska kvinnor äta extra… […]

 2. […] Animaliskt protein eller växtbaserat – spelar det någon roll? Varför ska kvinnor äta extra… Vilka proteinpulver är bäst? + recept morots- och apelsinsmoothie med ingefära Varför ska kvinnor äta extra protein? […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d