kostråd Paleo Vegan/Växtbaserat

Är det nyttigt att äta kött eller ska man satsa på 100% växtbaserat? Vilket är hälsosammast? 

Vilket är hälsosammast? Äta kött eller växtbaserat?

Några år har hunnit gå med trenden vegan/växtbaserat och vad har vi lärt oss? Innan växtbaserat-trenden hade vi LCHF och Paleo – vad var det som gjorde att människor ville vidare från det? Och mår människor verkligen bättre nu än tidigare? Vilka problem finns med växtbaserad kost och finns det egentligen några problem med att äta för mycket kött eller mättat fett?

Det jag har lärt mig i egenskap av kostrådgivare de senaste 10 åren…

Det jag har lärt mig under de här 10-12 åren som jag arbetat som kostrådgivare och genom att ha själv testat Paleo, mjölkfri Keto/LCHF, växtbaserad kost, Raw Food, Ayurvedisk kost osv osv är inget nytt. Det är som jag alltid varit inne på – det är individuellt vad vi passar för att äta. Men det har över de här åren blivit ännu tydligare för mig att det är så! Men något som faktiskt har förvånat mig är hur tydligt det blivit att många inte verkar passa särskilt bra för att äta 100% växtbaserad kost….

Fördelar och problem med växtbaserad livsstil

Att äta 100% växtbaserat kan verkligen vara toppen för många initialt – men det är ett stort åtagande om man ska leva så under många år. Man kommer inte undan med slarv, skippa måltider, mycket snacks (om än hälsosamma) och mackor eller ens smoothies och smoothiebowls för ofta istället för lagad mat. Lever man växtaserat behöver i princip alla 3 huvudmål vara heltäckande näringsmässigt, lagade från grunden. Det här vet många heltidsveganer och de lever så! Men det är en livsstil som alltså inte är för vem som helst att hoppa på. Om du överväger att bli vegan; har du tiden det krävs varje dag? Har du engagemanget att lära dig näringsläran du behöver?

Några problem jag sett…

Jag ser i princip två grupper som får problem med växtbaserad kost över tid. Först har vi unga tjejer med hälsointresse, man kanske yogar eller tränar mycket, har mycket plugg- eller jobbstress och stora prestationskrav… och så stora skuldkänslor för planeten och hållbarhet som grädde på moset. Man väljer att äta vegan av etiska och hälso-skäl men har helt enkelt inte kunskapen (om kost och näring) och tiden att satsa på matlagningen. Över tid – efter några år – uppstår obalanser och brister som leder till hormonrubbnignar, stress, utbrändhet, ängslighet, humörpendlignar och fertilitetsproblem.

En annan grupp; som inte längre är helt unga och som äter växtbaserat, tror ofta att man äter väldigt bra. Man har fått uppfattningen från diverse dokumentärer på Netfix, influencers och ”gurus” (ex. Anthony Williams) att undvika animalier är sunt och hälsosamt. Man kanske börjar gå upp i vikt av olika skäl (hormoner, stress, fel balans av kosten under lång tid) och drar ned på portionsstorlekar, fett och kanske äter mer och mer raw food och juice-fastar några gånger.

Grönsaker och frukt är nyttigt men det är faktiskt inte särskilt näringstäta jämfört med animalier. Det betyder att man behöver äta stora kvantiteter mat för att få i sig allt man behöver! Inte i energi nödvändigtvis men i näring. När man undviker animalier och äter mer grönsaker men i små portioner, så är det t.ex. svårare att få i sig en fullständig aminosyra-profil. Även bra balans av fetter. På växtbaserad kost får man även i sig mycket antinutrienter som hämmar näringsupptaget.

Man får helt enkelt i sig för lite byggstenar för celler och hormoner och trots lätt kost med stor andel grönsaker, så går man upp mer i vikt och/eller förblir trött och energilös. Att äta mer proteiner och bra fetter ger då hormonbalans och balanserar ämnesomsättningen vilket leder till viktnedgång.

Varför jag jobbar med både växtbaserad kost, paleo, mjölkfri keto osv…

Jag ser alltså en hel del problem med växtbaserat-trenden, men samtidigt jobbar jag med att hjälpa människor med den kosten. Jag tycker att många har stor behållning av att testa växtbaserad kost under perioder. Anledningen är bland annat att man lär sig ett nytt förhållningssätt till att äta grönsaker som är superviktig att ta med sig, oavsett hur mycket animalier man sedan äter. Det som är hälsosamt med växtbaserad kost enligt min erfarenhet är andelen grönsker och fibrer man få i sig. Det behöver de allra flesta förstå av egen erfarenhet genom att prova.

Jag tror att problemen för människor att upprätthålla LCHF och Paleo långsiktigt handlade om för dålig förståelse för hur pass mycket grönsaker som är bra att äta. Äter man LCHF med stor andel mjölkprodukter och korv så är det ju ganska inflammationsdrivande. Men anpassad mjölkfri Keto/LCHF med mycket fet fisk, kokos, avokado och stora kvantiteter gröna grönsaker är en helt annan sak… Kött och animalier och mättat fett är nyttigt! Men helheten spelar roll – hur mycket och i kombination med vad.

….svårare att täcka näringsbehovet

Det är faktiskt lättare att äta hälsosamt och få i sig allt man behöver när man äter från djurriket och man behöver ”tänka” mindre. När man äter växtbaserat är det svårare att täcka näringsbehovet och man måste äta mer varierat och se till att äta fullvärdiga måltider frukost, lunch och middag. Med fullvärdiga menar jag näringsmässigt; bestående av bra balans protein, kolhydrater, fett och råvaror av bra kvalitet med högt näringsinnehåll. 

Att sätta igång och äta växtbaserad kost och hålla den dieten några månader/något år är för de flesta inga problem. Många mår bättre och känner sig piggare och friskare. Det är på längre sikt brister kan uppstå med olika problem som följd; t.ex. hormonobalans eller trötthet. 

Väljer man att äta 100% växtbaserad kost så innebär det alltså ett åtagande. Man behöver alltså grundläggande kunskaper i näringslära och veta hur man ska få matlagningen till vardags att fungera i praktiken för att äta 100% växtbaserat på lång sikt. Läs mer… Även om man tar sig an utmaningen och verkligen äter bra och näringsriktigt på växtbaserad kost, så behöver man var öppen för att man i slutänden passar bättre för att även äta animalier. Vi är olika och min erfarenhet är att vissa helt enkelt inte tar upp näring lika bra på växtbaserad kost.

Den kosthållning jag förespråkar och som jag själv njuter av har jag beskrivit i min bok Sju steg till ett friskare jag utan gluten, mjölk och socker och är den vi äter under onlineprogrammet ”21 dagar ren och läkande mat”.

Maten är på samma gång…

  • antiinflammatorisk
  • basbildande
  • blodsockerbalanserande
  • och främjar god tarmflora

…d.v.s. vi lyfter blicken och ser till flera läkande och vitaliserande principer.

Nästa start av onlineprogrammet är 24 april läs mer:

(2) Comments

  1. […] VECKANS HÄLSA:Vilket kost ska jag äta? Nillas kitchen. […]

  2. […] Förtydligande: Vi är alla olika och vårt näringsupptag ser olika ut – att ha ätit vegan/100% växtbaserat är ofta en jättebra erfarenhet och en bra detox/cleanse för ALLA – men inte alla passar att leva så långsiktigt. Det är ett stort åtagande att leva 100% växtbaserat. Läs mer…. […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Independently verified
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: