kostråd Paleo Vegan/Växtbaserat

Är det nyttigt att äta kött eller ska man satsa på 100% växtbaserat?

Vad är nyttigast? Äta kött eller växtbaserat?

Är det nyttigt att äta kött eller är det växtbaserat som är det? Några år har hunnit gå med trenden vegan/växtbaserat och vad har vi lärt oss? Innan växtbaserat-trenden hade vi LCHF/Keto och Paleo (som fortf. lever kvar såklart) – men vad var det som gjorde att människor ville vidare från det och mår människor verkligen bättre nu än tidigare? Vilka problem finns med växtbaserad kost? Finns det egentligen några problem med att äta för mycket kött eller mättat fett?

Det jag har lärt mig i egenskap av kostrådgivare de senaste 10 åren…

Det jag har lärt mig de här senaste 10-12 åren som jag arbetat som kostrådgivare, efter att själv ha själv testat Paleo, mjölkfri keto/LCHF, växtbaserad kost, raw food, ayurvedisk kost osv. är inte förvånande; att det är väldigt individuellt vad vi passar för att äta. Men även något som många inte gillar att höra nu för tiden; att de flesta inte verkar passa så bra som de skulle vilja att äta 100% växtbaserad kost under lång tid…

Samtidigt hjälper jag många till växtbaserad kost… hur går det ihop?

Är kött nyttigt?

Ja, när man äter kött av bra kvalitet i en annars balanserad kost med stor andel grönsaker så är kött väldigt nyttigt. Det är bland det mest näringstäta man kan äta. Det är stor skillnad mellan att äta mycket processad chark och korv och ekologiskt eller gräsbetat rent kött.

Frånvaro av kött från kosten är inte nyttigare – tvärt om blir det svårare att täcka näringsbehovet. Det handlar om helheten av det man äter om kosten är nyttig och inte om att utesluta kött. Rött kött är rikt på järn och B-vitaminer som är väldigt viktigt att ha bra värden av särskilt för stressande kvinnor i fertil ålder och i övergången… Har man t.ex. järnbrist eller lågt järn är det svårt att upp värdena med bara kosten om man inte äter mycket rött kött och organ.

Fördelar och problem med växtbaserad livsstil

Att äta 100% växtbaserat kan verkligen vara toppen för många initialt, men det är ett stort åtagande om man ska leva så under många år. Man kommer till exempel inte undan med att skippa måltider, att äta sig mätt på för mycket snacks och fikabröd (om än hälsosamma alt.) och mackor. Eller att lägga för stor tyngdvikt vid smoothies och smoothiebowls heller.

Lever man vegan/växtbaserad kost är det rejäl och vällagad mat 3 ggr per dag som gäller + nyttiga mellanmål för att täcka näringsbehovet. Lever man på raw food behöver man anamma hela levade-föda-principen (med groddning, aktivering, fermentering, torkning osv osv för att öka näringsupptaget). Det räcker inte med snabba acai-bowls med nötsmör i farten.

Det här vet många heltidsveganer och de lever så! Men det är en livsstil som inte är för vem som helst eftersom att det krävs ett ganska stort engagemang i varje måltid. Om du överväger att bli vegan; fråga dig själv om du verkligen har tiden det krävs varje dag? Har du engagemanget att lära dig näringsläran du behöver?

Några problem jag sett…

Jag tar inte det här ur tomma intet utan jag ser tydligt i mitt jobb i princip två grupper som får problem med växtbaserad kost över tid…

  1. Först har vi unga eller aktiva personer (känner du igen dig?) med hälsointresse, man kanske yogar eller tränar mycket, har mycket plugg- eller jobbstress och stora prestationskrav… och så stora skuldkänslor för planeten och hållbarhet. Man väljer att äta vegan av etiska och hälso-skäl men har helt enkelt inte kunskapen (om kost och näring) och tiden att satsa på matlagningen. Över tid uppstår obalanser och brister som leder till hormonrubbnignar, stress, utbrändhet, ängslighet, humörpendlingar och fertilitetsproblem.
  2. En annan stor grupp (känner du igen dig?) har fått uppfattningen från diverse dokumentärer på Netfix, influencers och “gurus” (ex. Anthony Williams) att äta animalier och mättat fett över huvud taget ger virus som är orsaken till alla sjukdomar. Det är underförstått att man i princip läker alla sjukdomar genom att utesluta animalier och att dricka sellerijuice. Den här gruppen har kanske mått bra initialt av växtbaserad kost, men över tid kommer problem med sköldkörtel, hormoner, stress, oro, järnbris, problem mage/tarm osv. Tyvärr fortsätter man kanske då med ännu mer extrema juice-cleanser och liknande och spär då faktiskt på problemen. Kroppen behöver inte i det läget “renas” och släppa ifrån sig mera utan fylla på reserverna.

Varför är växtbaserat inte lika nyttigt?

Grönsaker och frukt är nyttigt men det är faktiskt inte särskilt näringstäta jämfört med animalier. Grönsaker innehåller mycket vatten t.ex. Biotillgängligheten (dvs förmågan till upptag av näring) är sämre i många vegetabilier och vi tar upp näringen bättre från animailer. Det betyder att man behöver äta stora kvantiteter mat i stor variation för att få i sig allt man behöver när man äter växtbaserat! På växtbaserad kost får man även i sig mycket antinutrienter som hämmar näringsupptaget. Läs mer…

Många går ned i vikt av växtbaserad kost men det är faktiskt inte ovanligt att man också går upp i vikt på ett oönskat sätt. En orsak kan vara ökat sug när man äter kolhydratsbaserad kost. En annan orsak är att hormoner och signalsubstanser hamnar i obalans av för lite aminosyror och rätt sorts fett. För att gå ned i vikt drar man då ned på portionsstorlekar och fett ännu mer. Kanske till och med juice-fastar några gånger. Tyvärr spär det på problemen eftersom att man minskar på den näring man bäst behöver. Över tid har man sedan tömt depåer av järn, B-vitaminer och tillgodogör sig inte aminosyror och har fel balans av fettsyror osv. Egentligen är botemedlet då att öka på med rejäl mat med större andel protein och fett – gärna animaliskt för snabbare läkning. Inte att dricka mer grönsaksjuice och detoxsoppor som spär ut näringen i kroppen ytterligare.

Varför jag jobbar med både växtbaserad kost, paleo, mjölkfri keto osv…

Jag ser alltså en hel del problem med växtbaserat-trenden och samtidigt jobbar jag med att hjälpa människor med den kosten. En anledning är att jag tycker att många har stor behållning av att testa växtbaserad kost under perioder. Bland annat för att man lär sig ett nytt förhållningssätt till att äta grönsaker som är superviktig att ha med sig, oavsett hur mycket animalier man sedan äter. Man lär sig även att äta en större variation av råvaror och att skapa smaker på nya sätt. Vilket är enormt värdefulla kunskaper!

Det som är hälsosamt med växtbaserad kost enligt min erfarenhet är andelen grönsaker och fibrer man få i sig. Fördelarna med det behöver de allra flesta förstå av egen erfarenhet genom att prova.

Vad är ett balanserat sätt att äta kött och animalier på?

Jag tror att problemen många människor haft att upprätthålla LCHF/Keto och Paleo långsiktigt har handlat om för dålig förståelse för hur pass mycket grönsaker som är bra att äta. Äter man LCHF med stor andel mjölkprodukter och korv så är det ju ganska inflammationsdrivande. Men anpassad mjölkfri Keto/LCHF med mycket fet fisk, kokos, avokado och stora kvantiteter gröna grönsaker är en helt annan sak… Kött och animalier och mättat fett är nyttigt! Men helheten spelar roll – hur mycket och i kombination med vad.

De här matpyramiderna har jag satt ihop som stöd i mitt arbete som kostrådgivare. De har varit viktiga för att illustrera för kostklienter och kursdeltagare hur pass mycket grönsaker de flesta mår bra av att äta.

Finns det ens skäl att hålla nere konsumtionen av kött? Jag ser inga utöver etiska och av hållbarhetsskäl. Inte vad gäller rent kött, dvs oprocessat och ekologiskt i så stor utsträckning som möjligt. Läs den här artikeln i SVD som tar upp intressant forskning och hur forskning tolkas.

Kostrådgivning online

Ren och läkande mat utgår från flera läkande principer samtidigt. Kostråden utgår bl.a. från funktionsmedicinskt tänk kring mat som medicin.. 

Välj själv om du äter vegan/100% växtbaserat under perioden eller om du äter fisk, ägg, kött osv. 

….svårare att täcka näringsbehovet

Väljer man att äta 100% växtbaserad kost så innebär det alltså ett åtagande. Man behöver grundläggande kunskaper i näringslära och veta hur man ska få matlagningen till vardags att fungera i praktiken för att äta 100% växtbaserat på lång sikt. Läs mer… Även om man tar sig an utmaningen och verkligen äter bra och näringsriktigt på växtbaserad kost, så behöver man var öppen för att man i slutänden kanske passar bättre för att även äta animalier. Vi är olika och min erfarenhet är att vissa helt enkelt inte tar upp näring lika bra på växtbaserad kost.

Mer om kosten jag jobbar med

(7) Comments

  1. […] VECKANS HÄLSA:Vilket kost ska jag äta? Nillas kitchen. […]

  2. […] Förtydligande: Vi är alla olika och vårt näringsupptag ser olika ut – att ha ätit vegan/100% växtbaserat är ofta en jättebra erfarenhet och en bra detox/cleanse för ALLA – men inte alla passar att leva så långsiktigt. Det är ett stort åtagande att leva 100% växtbaserat. Läs mer…. […]

  3. […] Läs mer… […]

  4. […] det här vanliga misstaget när du ”näringsjagar”? Äter du för lite fett och kolesterol? Är det nyttigt att äta kött eller ska man satsa på 100% växtbaserat? Vegan/växtbaserad kost och näringslära – Finns det olika sätt att äta […]

  5. […] Är det nyttigt att äta kött eller ska man satsa på 100% växtbaserat? […]

  6. […] och man har ganska stor kunskap om grundläggande näringslära. Man är även noga med dagliga kosttillskott. Det är nödvändigt för att få vegankost att fungera […]

  7. […] Är det nyttigt att äta kött eller ska man satsa på 100% växtbaserat? […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: