kostråd

Nackdelar med fibrer + recept raw bovetegröt med choklad

Fiberrik mat som baljväxter, nötter/frön och grönsaker innehåller fytinsyra och oxalater. Dessa ämnen kallas antinutrienter eftersom att de kan hämma upptaget av mineraler (ex. magnesium, järn, zink, kalk) (anti=emot nutrienter=näring).

De allra flesta påverkas inte på ett betydelsefullt sätt av antinutrienterna utan upptaget fungerar bra och fördelarna med en fiber- och näringsrik kost överväger!

För vissa känsliga eller för de som lever 100% växtbaserat under lång tid och som äter extra mycket av råvaror med hög andel antinutrienter, så blir blötläggning, kokning och annan tillagning som groddning osv. viktigare, eftersom att de olika beredningsmetoderna oskadliggör ämnena.

Känner du dig orolig för antinutrienter i mat? Här är några tips:

  • Blötlägg baljväxter (bönor, linser osv.) och skölj innan kokning.
  • Äter du mycket nötter/frön i vardagskosten (som man t.ex. gör när man lever 100% växtbaserat eller strikt paleo), blötlägg åtminstone en del av de nötter/frön du äter (häll av blötläggningsvattnet). Det gör inget att fortsätta äta lite rostat och malet och torra…
  • Grönsaker som grönkål, spenat, mangold: ångkoka, förväll (låt ligga några sek. i kokhett vatten eller woka. Ät både råa och tillagade grönsaker på olika sätt och variera färgerna!

Men, som sagt, de flesta med normal hälsa ska inte oroa sig för mycket, fördelarna med stor andel grönsaker och annat naturligt växtbaserat i vardagskosten överväger nackdelarna. Det handlar mer om stora penseldrag – alltså hur helheten ser ut. Om man i sin vardagskost äter ensidigt spenatsmoothie med ej blötlagda nötter och mycket annan rawfood varje dag, så absolut, då blir det mer betydelsefullt att tänka på antinuterinter. Ät varierat och använd olika tillagningsmetoder – rå/färsk, kokt, lättstekt, ångkokat, groddat, långkok osv…

Har man länge haft många olika symtom som man inte kommit till rätta med trots hjälp och elimineringskost, då kan man testa att ta ned intaget av antinutrienter till ett minimum, i samband med en i övrigt antiinflammatorisk kost. Läs mer här..

OBS! Det finns olika bud vad gäller antinutrienter och min tolkning är att vissa verkar vara känsligare och för de är det mer betydelsefullt med försiktighet än för de flesta andra.

Här är recept på en supergod raw chokladgröt av blötlagd hel bovete

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Förtroendemärke
%d bloggare gillar detta: