kostråd

Kan man äta ägg när man äter antiinflammatoriskt? Hur är det med tomat och spenat?

-Kan man äta ägg eller inte när man äter antiinflammatoriskt? Hur är det med tomat och spenat? Ska man inte undvika allt med oxalater? Och nattskuggeväxter som aubergine och potatis, är det OK? De här frågorna får jag löpande hela tiden. I stort sett är svaret att det beror på vilken grad av antiinflammatoriskt man behöver!

Det här blogginlägget är baserat på ett inlägg jag gjorde på instagram som blev väldigt uppskattat. Jag tog i inlägget med en illustration av @funktionsmedicinska.institutet. Den visar och ger svar på varför det råder så mycket förvirring kring antiinflammatorisk kost tycker jag. Det finns helt enkelt flera nivåer av antiinflammatoriskt som man kan testa beroende på vad man vill komma till rätta med.

Hur man kan tolka illustrationen enl. mitt sätt att arbeta (jag kan inte svara för funtionsmedicinska institutets råd): Steg 1 är alltså bra att börja med och räcker för många med som generellt vill må bättre. Har man ändå obalanser och mår inte bättre trots att man ”äter bra”; ja då fortsätter man med steg 2, 3, 4… osv. tills att man upplever förbättring. De flesta kan stanna på steg 3 enl. min erfarenhet och upplever revolutionerande hälso-förbättingar (om man har koll på det man äter också, inte bara det man inte äter). OBS! Carnivore är väldigt extremt och det kan jag inte rek. utan prof. stöd och guidning. Jag har jag ingen erfarenhet av den kosten.

Hur man inte ska tolka illustrationen: någon i kommentarerna på instagram till det här inlägget gjorde tolkningen att carnivore är det högsta och därmed bästa sättet att äta antiinflammatoriskt. Det är att tolka trappan bakvänt! De övre stegen ska betraktas som sista utvägen, när inget annat fungerar… och som sagt just nivån carnivore är inget jag kan ställa mig bakom.


Steg av antiinflammatoriskt (förenklat enl. mig)

 • Steg 1: uteslut skräp, tillsatser, socker, processad mat. D.v.s. laga mat hemma från grunden av bra råvaror och sluta med socker och godis. Detta räcker för många som bara generellt vill må bättre. Det här steget innebär också att man får koll på bra balans av kolhydrater, protein och fett med högt näringsvärde. Att man t.ex. äter rätt sorts fetter, stor andel fibrer, mat med högt näringsinnehåll osv. 
 • Steg 2: uteslut gluten
 • Steg 3: uteslut mejeri
 • Steg 4: uteslut alla sädesslag, även glutenfria och ät alltså mer likt paleo
 • Steg 5: Testa överkänslighet själv genom att eliminera de vanligaste födoämnes-allergenerna under helst 12 veckor – dessa är mjölprotein (uteslut från både ko, får och get), gluten, vetestärkelse, havre, jäst, ägg, majs, soja och jordnötter.  Återinför dem sedan en och en för att se om de orsakar symptom.
 • Steg 6: prova AIP Läs mer…
 • Steg 7: uteslut oxalater Läs mer…
 • Steg 8: ta hjälp eller ännu mer hjälp om du inte redan gjort det!*

OBS! De flesta kan stanna på steg 3 enl. min erfarenhet och uppleva revolutionerande hälso-förbättringar (om man har koll på det man äter också, inte bara det man inte äter). Jag jobbar främst med de första stegen av antiinflammatorisk kost/elimineringskost (till steg 4). Jag tar även in flera läkande principer än bara generellt antiinflammatoriskt när jag tänker kost/hälsa: läs inlägget –Vad är ren och läkande mat?.

*Stegen ovan förutsätter såklart att man tar hjälp av sjukvård och alternativ vård när man behöver. Alt. kan vara näringsterapeut, funktionsmedicinsk läkare, Ayurvedisk läkare (inte hälsorådgivare) och TCM-läkare och även kostrådgivare. Hjälp och råd kan man ta i vilket steg som helst och man behöver inte vänta. Att direkt ta hjälp av t.ex. näringsterapeut är bara bra. Tänk också på att skilja på sjukvård och friskvård. Man bör alltid vara i kontakt med sjukvården om man har sjukdomssymtom oavsett vilka metoder man provar själv eller i samrådan med alt. vård.

Hur tänker jag kring havre, ägg, potatis osv

Ägg, havre, spenat och tomat är jättenyttiga på många sätt men KAN också vara triggande beroende på person och nivå av ohälsa som man behöver komma till rätta med.

Jag jobbar främst med de första stegen av antiinflammatorisk kost/elimineringskost (upp till steg 4) i illustrationen 👆🏼 som också är ett hållbart och varierat sätt att fortsätta äta på i princip resten av livet. D.v.s. uteslut skräp, gluten, mjölk och socker – och ät näringsrikt och balanserat av annat nyttigt. Jag tar även in flera läkande principer än bara generellt antiinflammatoriskt när jag tänker kost/hälsa tex. äta för blodsockerbalans, hormonhälsa osv: läs inlägget ”vad är ren och läkande mat?”.

Jag rek. alltså de allra flesta att börja så: uteslut skräp, gluten, mjölk och socker – och ät näringsrikt och balanserat av annat nyttigt och testa det under några veckor. Om jag i individuell rådgivning upptäcker att någon verkar vara känslig för sädesslag kan jag rek. att undvika även det, inkl havre och testa redan från början.

Ägg rek. jag bara att undvika om man har särskilda symtom som tyder på överkänslighet.

Hur mycket sädesslag (även glutenfria) vi är OK med att äta är individuellt och det kan man behöva prova sig fram med. Läs mer om nattskuggeväxter, AIP osv i de länkade inläggen nedan:

4 viktiga inlägg som ger bakgrund..

1. Inflammation och antiinflammtorisk kost – vad är inflammation och hur ska man äta?
2. Vad är skillnaden mellan AIP, antiinflammatorisk kost och IFD?
3. Måste man sluta med nattskuggeväxter (potatissläktet) helt?
4. Vad är “ren och läkande mat”?

(2) Comments

 1. […] Har man länge haft många olika symtom som man inte kommit till rätta med trots hjälp och elimineringskost, då kan man testa att ta ned intaget av antinutrienter till ett minimum, i samband med en i övrigt antiinflammatorisk kost. Läs mer här.. […]

 2. Marie says:

  Hej! Jag har problem med återkommande inflammerad tarmfickor😔O de gör inget än att skriva ut antibiotika Vilken metod passar mig bäst ? Tack på förhand 🌸

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d