kostråd

Ska man äta frukost eller inte? Hur startar man egentligen dagen rätt?

Många skippar frukost nu för tiden. Vissa gör det kanske bara av vana, de känner sig inte som “frukostmänniskor”, medan andra har hoppat på trenden av periodisk fasta. Eftersom att man inte vill skippa att äta på kvällen så skippar man frukosten istället. Motivet är oftast att gå ned i vikt.

Men hur är det egentligen? Personer som skippar frukost, går de lättare ned i vikt eller inte? Här dyker det upp blandade resultat som har med kroppstyp att göra. Enligt min numera ganska långa erfarenhet som kostrådgivare, så är införande av frukost eller byte till en bättre frukost hos en person som länge kämpat med “envis övervikt”; energigivande, bidrar med bättre ämnesomsättning och mindre sug under dagen och kvällen. Det i sin tur leder till lättare att gå ned i vikt! Det är ytterst sällsynt att jag rekommenderar en person periodisk fasta. Däremot kanske ätfönster på mellan 10-12h och att inte äta för mycket för sent på kvällen. 

Man kan såklart kortsiktigt gå ned i vikt av att äta färre kalorier, som man kanske gör när man skippar frukost. Men efter en tid, när kroppen börjar känna av begränsningarna så reagerar den med stress och sug och man upplever bakslag… Om du kör periodisk fasta som metod för viktnedgång, gör det under en tidsbegränsad period när du samtidigt äter extra näringsrikt de gånger du äter.

Periodisk fasta- fördelar och problem:

Det har blivit populärt med periodisk fasta, där man undviker att äta under specifika tidsintervall, ofta genom att hoppa över frukosten. Studier har visat att periodisk fasta kan ge en mängd hälsofördelar och bidra till viktnedgång.

Trots alla potentiella fördelar är det väsentligt att påpeka att periodisk fasta som enkel smidig strategi för viktnedgång inte är lämplig för alla. Många (!) upplever ökat sug på kvällarna och minskad energi under dagen som konsekvens av att skippa frukost. Utan rätt vägledning om vad man ska äta under ätfönstret riskerar man också otillräckligt näringsintag, vilket kan medföra flera andra hälsorelaterade problem.

Många inom hälso-svängen, inklusive jag själv, har observerat hur trenden med periodisk fasta, särskilt bland kvinnor, ibland förvandlats till en quick-fix-lösning för viktnedgång. Man tänker: “Jag skippar frukost och går jag ner i vikt, toppen, då slipper jag byta kost och hålla på…”, vilket riskerar att orsaka snedvridna ätbeteenden och en osund fokus på bantning.

Frukost som bränsle för ämnesomsättningen

När jag rådgör med kostklienter som har “långsam ämnesomsättning” – de som lätt lägger på sig extra kilon trots att de har en hälsosam kosthållning – är en gemensam nämnare ofta deras frukostvanor. Många berättar att de helst skippar frukosten, och istället konsumerar mer mat under kvällen.

Men att tro att man gör något bra när man skippar måltider är en stor fallgrop! För att optimera sin ämnesomsättning och balansera sitt blodsocker, är det för de flesta kroppstyper viktigt att kroppen får bra bränsle under morgonen. Det kickar igång hjärnan och ämnesomsättningen.

Vi är alla unika. Det innebär att det som fungerar för en person kanske inte fungerar för en annan. Därför är det viktigt att lyssna på sin kropp och anpassa sina vanor baserat på individuella behov. Men där finns fallgropar också… har man t.ex. fastnat i kvällsätande så vaknar man kanske trött och lätt illamånde – hur lyssnar jag på kroppen då? Säger den inte att jag ska skippa frukost då? Nej, faktiskt säger den inte att du inte passar för att äta l frukost, utan bara att då åt fel eller fel saker eller för mycket för sent på kvällen.

Nu menar jag inte att alla måste studsa ur sängen och äta brakfrukost varje morgon. Det viktiga är att vi får i oss något näringsrikt – ett mål som är laddat med protein, fetter, fibrer, vitaminer och energi så att kroppen kan starta dagen på rätt sätt. En liten frukost i början går alldeles utmärkt.

Varför är frukost så viktigt?

 1. Blodsockerbalans: Regelbunden frukostintag hjälper till att stabilisera blodsockret, vilket minskar sötsug och cravings senare på dagen vilket i sin tur minskar risk för överätning.
 2. Ämnesomsättning: Ämnesomsättningen minskar under kvällen och natten och är som starkast under dagens ljusa timmar. Om du äter stora mängder mat på kvällen men skippar frukost, kan du faktiskt bromsa din ämnesomsättning.
 3. Energinivåer: Att börja dagen med en näringsrik frukost kan ge den energi som behövs för att hålla sig alert och fokuserad under dagen. Frukost kickar igång kroppen efter nattens fasta och hjälper till att förse muskler och hjärna med nödvändigt bränsle.
 4. Mentalt fokus: Frukostintag kan positivt påverka kognitionen, koncentrationen och minnet. Ett balanserat blodsocker hjälper hjärnan att fungera effektivt och kan minska risken för trötthet och splittrat fokus.
 5. Humör: Regelbunden frukostkonsumtion har kopplats till förbättrat humör. När blodsockernivåerna hålls stabila kan det minska känslor av irritabilitet eller stress.
 6. Näringsintag: Frukosten är en möjlighet att börja dagen med viktiga näringsämnen som vitaminer, mineraler och fibrer. Människor som regelbundet äter frukost tenderar ofta att ha ett högre dagligt intag av nödvändiga näringsämnen jämfört med de som hoppar över det.

Vad gör jag om jag inte känner för frukost?

Tidsbrist eller morgonillamående är vanliga orsaker jag hör till att man skippar frukost. Tidsbrist kan man råda bot på med planering och att välja rätt frukost. Sätt inte ribban för högt på en gång, utan börja t.ex. med ett par kokta/scramblade ägg eller en smoothie, chiagröt/overnight-oats som förbereds dagen innan eller liknande… Illamående på morgonen är nästan uteslutande kopplat till överätande på kvällen eller att man ätit fel saker. Så i det fallet gäller det att förflytta balansen av matintaget under dagen. Du ändrar ditt kvällsätande genom att införa frukost. Med tiden kommer du märka att du naturligt äter mindre under kvällen.

Snabba näringsrika frukostar

(2) Comments

 1. Mats Carlstedt says:

  Förr åt arbetare en stadig frukost med mycket bra näringskällor från naturlig produktion. Mycket naturligt fett från animalier som i sin tur åt naturlig mat.
  Allt i samklang med naturen. Höll skogs och kroppsarbete mätta och starka länge i vårt klimat. För hälsa och miljö. Idag är det tyvärr inte noga med kvalitet eller produktion. Eller de importer som krävs i den sk. Miljö och hälso främjande odling av näringsfattiga vegetabilier från konstgödning och besprutning. Sockerstinna genmodifierade frukter. Lögner som helt evidens löst sprids. Och människan tror ju på reklam. Socker och det de kallar sockerfritt, är då inte särskillt nyttigare. Ensidiga omega förhållande felaktiga och inflammationsfrämjande vegetabiliska (huggorms) fetter. Att det inte finns något kommersiellt odlat som innehåller bråkdelar av vitaminerna och mineraler VS just animalier från uteslutande fodring på gräs, klöver och ört. Det vet alla. Liksom att odla vegetabilier i konstgödning och besprutning. Vilket inte har något med hälsa eller miljö att göra. Jorden där kommersiella vegetabilier (spannmål mm) odlas förstörs och massor av fossila växthusgaser som aldrig försvinner. Av konstgödning och besprutning med fossila tekniklösningar. Betande djur kan återställa våra jordbruksmarker som bönderna förstört med kemi. Med sann forskning är gräs, klöver och ört miljövänligt och kräver endast sol och regn för att omvandlas till det näringstätaste vi kan få i oss i samklang med naturen. “biologen”

 2. […] eller med envisa extrakiloin och har ofta under en lång period ätit allt mindre portioner. Kanske skippar man även måltider eftersom att periodisk fasta är så bra, ofta frukost. När det på det här sättet saknas allt mer proteiner och fettersyror – då skriker kroppen […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: