kostråd

Sanningen om kosttillskott – vilka behövs och vilka behövs inte?

Innehåller annonslänkar.

Lär dig skilja på marknadsföringshype och genuina hälsofördelar med kosttillskott…

Mirakulösa resultat och kosttillskott

Att inta kosttillskott, som vitaminer, mineraler och tillskott av bra bakterier, kan ofta medföra positiva resultat, särskilt under uppbyggnads- och återhämtningsfaser. När man åtgärdar tidigare näringsbrister, eliminerar födoämnen man är överkänslig mot, reducerar inflammationer eller förbättrar tarmfloran, kan detta leda till markanta förbättringar i hälsan.

Jag är helt övertygad om att maten vi äter är grundläggande för vår hälsa. Personligen märkte jag en stor förändring när jag slutade med gluten, vete, mjölk och raffinerat socker. Läs mer… Genom åren har jag haft kontakt med tusentals klienter. Många rapporterar drastiska hälsoförbättringar inom bara ett par veckor när de följer sina kostplaner. Ibland har de kompletterat med naturliga kosttillskott, ibland inte.

Det är inte överraskande att en förändrad kost kan ha en revolutionerande inverkan på vår hälsa. Man behöver inte nödvändigtvis särskilt dyra produkter för att uppleva det. Många gånger räcker det med rätt mat och livsvanor. Och visst, kosttillskott kan vara en hjälp på vägen…

Lycka på burk?

Många varumärken inom hälsokost, kanske med bra produkter med rena och kvalitativa ingredienser, förlitar sig ändå på överdriven marknadsföring. Även när jag marknadsför fördelarna med mina kostprogram, är det viktigt som kund, potentiell köpare att vara realistisk när vi tar in budkapen i reklamen. Ska vi verkligen tro att vi kan “köpa lycka på burk”?

Även de mest naturliga tillskotten ska inte ses som en mirakelkur. Inte mina kostprogram heller. När man köper ett av mina kostprogram, är det förändringen i livsstil och kost som tillsammans skapar de positiva effekterna, inte något magiskt piller eller något helt revolutionerande recept. Det är jobbet DU gör med konsekventa förändringar som ger dig de resultat du får…

För att uppnå hållbara resultat krävs alltid en helhetsapproach, att man tittar på den underliggande orsaken till hälsoproblemen. Istället för att endast behandla symptom, fokuserar man på att identifiera uppkomsten av kroppens obalanser. När det kommer till stress och tarmhälsa t.ex. finns det flera kosttillskott som ofta rekommenderas, men det är viktigt att alltid även åtgärda roten till problemen. – Varför stressar man och vad går att göra åt det? Varför har man dålig mage och vilken kost krävs för att få en mage i balans?

Min favorit bland Omega3 pga hög andel EPA

Vilka kosttillskott bör alla ta?

Med ovan sagt… många idag har ungefär samma problem. Man stressar och har lite smådålig tarmflora. Då är det bra att stötta kroppen när man samtidigt tar itu med orsaken till tex. stress och dålig kost…

Mina rekommenderade kosttillskott för generell återhämtning

Klicka länkarna för att komma till de specifika produkter och märken jag rekommenderar.

 • Ett bra Multivitamin: Ett allomfattande tillskott som kan hjälpa till att fylla eventuella näringsluckor i kosten och stötta vid påfrestning och återhämtning.
 • Probiotika: Nyttiga levande bakterier som kan hjälpa till att balansera tarmfloran och stärka tarmens slemhinna. Den här är en bra basprodukt. Det finns olika stammar av probiotika som har olika effekter, så det kan vara viktigt att välja rätt typ beroende på ens specifika behov. Läs mer här…
 • Prebiotika: Dessa är fibrer och kolhydrater som fungerar som näring för de goda bakterierna i tarmen. MEN! Tillskott behövs inte! Bara bra kost… Det räcker alla gånger med en kost rik på grönsaker, frukt och bär.
 • Omega-3-fettsyror: Dessa har antiinflammatoriska egenskaper och kan hjälpa till att dämpa inflammation i kroppen, vilket ofta är kopplat till stress. Här är min favorit.
 • Magnesium: Ett mineral som spelar en roll i över 300 enzymatiska processer i kroppen. Det har en avslappnande effekt på musklerna och kan även hjälpa till att förbättra sömnkvaliteten. Köp här…
 • B-vitaminer: Stöder kroppens energiproduktion och nervsystem. Vid hög stress kan kroppens behov av B-vitaminer öka. Köp ett bra B-komplex…
 • L-glutamin: En aminosyra som kan hjälpa till att reparera och bygga upp tarmens slemhinna.
 • Zink: Ett mineral som är viktigt för immunsystemet och tarmhälsan.
 • Adaptogener som ashwagandha: Dessa örter kan hjälpa kroppen att anpassa sig till stress och balansera kortisolnivåerna.
 • D-vitamin: Solens vitamin, är avgörande för flera kroppsfunktioner, inklusive stöd för immunsystemet, benhälsa och humörsreglering. Många människor, särskilt de som lever i nordliga breddgrader eller spenderar mycket tid inomhus, kan ha brist på D-vitamin.

Utöver dessa har många behov av C-vitamin vid stress och många kvinnor som lever äter vegetariskt/växtbaserat har behov av extra Järn och B12.

Bra märken jag rekommenderar mina kunder: Pureness, Holistic, Alpha Plus, Thorne Research, och Helhetshälsa. Det finns fler!

Jag köper mina tillskott hos Bodystore och Greatlife som båda har superbra utbud.

Viktiga överväganden

Efter en period av återhämtning med hjälp av kosttillskott, i kombination med rätt kost, bör man ofta kunna fortsätta med enbart den hälsosamma kosten, kanske med stöd av multivitamin

Har man långvariga obalanser kropp/hälsa; innan man spenderar stora summor på tillskott, bör man antagligen konsultera en näringsterapeut för att identifiera eventuella näringsbrister. Många väljer att investera i sin hälsa genom behandlingar, böcker och kurser, men det är viktigt att basera dessa beslut på informerade val. Försök i alla fall inte för länge på egen hand. Prova själv först några månader, absolut. Men har det inte effekt, fortsätt inte köpa fler och fler tillskott utan professionell rådgivning.

(1) Comment

 1. […] Läs hela inlägget av Nilla’s Kitchen här –> Sanningen om kosttillskott – vilka behövs och vilka behövs inte? […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: