kostråd

Äter du för mycket eller för lite?

Upplever du att du är “överviktig”? Då kanske du äter för lite! Har du svårt att gå upp i vikt? Då kanske du äter fel saker… Blir du aldrig mätt, kan du äta hur mycket som helst? Då handlar det också om att fokusera på andra saker på tallriken…

Läs inlägget och kommentera med dina frågor eller igenkännanden!

För det första: Vad avgör hur mycket som är lagom att äta, bortsett från de generella kalorirekommendationerna från Livsmedelsverket? Kroppsvikten är inte det enda måttet på om man äter för mycket eller för lite. Till exempel kan vissa personer med övervikt behöva äta mer rejäl mat för att gå ner i vikt. Att äta för mycket eller för lite manifesterar sig inte bara genom undervikt eller övervikt, utan även som energiobalanser, stagnation, trötthet, sug och beroendebeteenden – bland annat.

För de som kämpar med att hitta balans i sitt sätt att äta hälsosamt – trots ansträngningar och engagemang – handlar det vanligtvis tre grupper: en grupp som äter “för lite”, en som äter “för mycket”, och en som kanske äter för lite av rätt sorts mat… alltså äter för lite trots övervikt.

De olika matbeteendegrupperna är något jag observerat bland deltagare i onlinegrupper och bland alla de klienter jag haft i kostrådgivning.

Syftet med det här inlägget är att hjälpa dig att identifiera vad som kanske orsakar dina problem med balans på tallriken… och underlätta förändringar. Kom ihåg att det självklart finns människor som är relativt balanserade och inte passar in i någon av grupperna. Det finns också andra perspektiv som kan vara avgörande för att identifiera vad som skapar hinder i någons hälsoutveckling.

Grupp 1: De som äter “för lite”…

Denna grupp varierar från undervikt till normalvikt.

Denna grupp behöver ofta öka sin insikt om vilken mat som ger energi och utveckla vanan att låta matlagning och måltider ta tid. De tenderar att välja soppor, mackor, lättsmält och ibland kall mat, som grönsaker, smoothies och frukt. Man vill att maten ska vara snabbt framdukad och gå snabbt att konsumera.

Hur vet man då att man äter “för lite”? Tecken kan vara undervikt, men man kan även vara normalviktig. Andra tecken inkluderar att man känner sig frusen, har låg eller splittrad energi, upplever tankesurr, har torr hud, förstoppning osv.

Särskilt när det kommer till vegan- eller vegetarisk kost, behöver personen i fråga oftast förstå hur mycket mat (kvantitet) man faktiskt kan och bör äta. Det är vanligt att man får i sig för lite protein och fett.

Det är också viktigt att vänja sig vid att ha lugn och ro runt måltiden och acceptera att det är okej att känna sig rejält mätt efteråt och att behöva vila en stund. Det kan faktiskt vara en utmaning för den här personlighetstypen! Lugn och ro kring måltider behöver prioriteras.

Att vänta med att äta tills man blir väldigt hungrig kan leda till hastigt ihopslängda måltider som inte är näringsmässigt kompletta. Förebyggande planering kan hjälpa, liksom att satsa på varm lagad mat till lunch och middag och undvika snabba lösningar.

Grupp 2: De som tenderar att äta “för mycket”

Som kroppstyp varierar denna grupp från normalviktig till överviktig.

Denna grupp gör raka motsatsen till grupp ett: de är “rädda” för att bli hungriga och att få energidippar, så de fokuserar för mycket på energirik mat och för lite på grönsaker och frukt. Man väljer gärna energirika nötter som snacks och lägger gärna till extra sås till maten. Man tar en andra portion för säkerhets skull för att inte bli hungrig så snabbt igen. Trots det kanske det blir för många mellanmål och kvällsmål – inte av hunger, utan av rädsla för hunger.

Dessa personer har oftast bra rutiner men behöver justera balansen. De kanske äter lite extra för säkerhets skull, även om de egentligen inte är hungriga. Att lära sig känna igen äkta hunger och tillfredsställelse kan vara nyckeln. Men även att förstå vad som skapar ordentlig mättnad (t.ex. öka protein fett och fibrer)

Den glupande hungern handlar om kroppstyp och ämnesomsättningstyp som kräver ett stort proteinintag och inte för lite fett. Testa att lägga om kosten till en proteinrik – lågkolhydratskost och upptäck en helt ny värld med energi och humörbalans!

Att lära sig känna in fysisk hunger kräver att man är närvarande vid måltiden och undviker distraktioner, att man lär sig känna igen när man är mätt och tillåter sig att faktiskt sluta äta då.

Ibland kan det handla om att hitta alternativa sätt att hantera känslor, stress eller trötthet istället för att äta. En promenad eller en pratstund med en vän kan vara bättre sätt att återfå energi än en näve nötter.

Grupp 3: De som kanske äter för lite trots övervikt

Det kan tyckas motsägelsefullt, men det är mycket vanligt att personer som är överviktiga faktiskt äter för lite under delar av dagen, vilket kan leda till stor hunger, energidippar och överätande vid andra tillfällen. Ett typiskt mönster är att man skippar frukosten, tar en liten lunch och sedan äter alldeles för mycket på kvällen.

Denna grupp kan ha god kunskap om mat och näringsämnen, men deras måltidsmönster och matintag under dagen stödjer inte deras metaboliska behov.

Att förändra denna typ av ätbeteende kräver oftast en omstrukturering av hela dagen. Att lägga till en ordentlig proteinrik frukost och en rejäl, balanserad lunch kan göra underverk för att hålla hungern i schack och för att förhindra överätande på kvällen.

Att arbeta med kroppsuppfattning och självbild kan också vara viktigt för att bryta cykeln av att äta för lite riktig mat.

Slutord

Det är viktigt att varje individ hittar vad som fungerar bäst för dem när det gäller matintag, eftersom det kan skilja sig åt från person till person. Professionell vägledning är ibland nödvändigt!

Träffa mig för kostrådgivning eller coaching kring mat, kropp och känslor:

Mer läsning

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: