Raw Blåbär och Mango-Cheesecake (vegan, mjölkfri)

Raw Blåbär och Mango Cheesecake (vegan, mjölkfri)Jag älskar att göra raw cheesecakes till dessert och fika. Den främsta anledningen är för att det är gott såklart! Dessutom är det en sötsak som uppskattas av alla, oavsett kosthållning. De allra flesta blir verkligen imponerade att det är en helt raw och ”nyttig” dessert/kaka som de äter.

Raw cheesecake är gjord på blötlagda cashewnötter som tillsammans med kokosolja bildar en gräddig och krämig vegansk ”cream cheese” som håller ihop kakan.

Raw Blåbär och Mango Cheesecake (vegan, mjölkfri)

En annan anledning till varför jag gillar att göra raw cheesecake är för att det är så enkelt. Det ska egentligen bara mixas och kylas.

Jag har lagt upp ett par andra varianter av raw cheesecake redan. En rosa härlig raw cheesecake med hallon och jordgubbar, en raw Banoffee cheesecake och en raw apelsin och saffranscheesecake till jul.

FullSizeRender_1

Blåbär är inte bara goda, det är ett superbär som är proppfulla med fytonutrienter och antioxidanter. Mango är extra basbildande och utrensande. Tillsammans kompletterar de varandra i både färg och smak! Kombinationen av blåbär och mango i den här kakan blir en vacker och kontrastrik, fräsch smakupplevelse.

TIPS: Raw Cheesecake är en perfekt dessert eller fika-kaka att göra i förväg eftersom att den kan frysas i flera månader eller håller sig i kylen i flera dagar, uppåt en vecka. Om du förvarat den i frysen behöver den tinas upp i kylen helt dock innan servering. Du kan göra cheesecaken i en mindre, rund form (20 cm), en limpform eller i mindre portionsformar.

Raw Blåbär och Mango Cheesecake (vegan, mjölkfri)

Recept Raw Blåbär och Mango-Cheesecake

ca 10 port

Botten

 • 2,5 dl pecannötter (eller andra nötter)
 • 0,75 dl urkärnade färska dadlar
 • 1,5 msk kakaonibs (valfritt)
 • 1,25 dl kokosflingor

Fyllning

 • 4 dl cashewnötter
 • 1/2 dl agavesirap
 • 1/2 tsk vaniljpulver
 • 4 msk citronsaft
 • 1,5 dl rumstempererad eller smält kokosolja
 • 1,5 dl tärnad mango + 1 krm gurkmeja
 • 1 dl tinade blåbär
Gör så här:
 1. Blötlägg cashewnötterna minst 5 timmar i förväg, gärna över natten. Låt stå framme i rumstemperatur.
 2. Mixa pecannötterna i en matberedare till finhackad konsistens. Tillsätt resten av ingredienserna till botten och kör ihop i matberedaren till en smulig konsistens som går att klumpa ihop med fingrarna.
 3. Täck insidan av en form (rund ca 20 cm, en limpform eller små portionsforma) med plastfolie och täck botten med nötsmulet. Tryck ned och platta till nötdegen med fingrarna.
 4. Torka ur matberedaren och mixa sedan alla ingredienser till fyllningen utom mango och blåbär som sparas till senare i matberedare eller mixer under ca 5 minuter. Låt blandningen bli så slät som möjligt.
 5. Dela upp fyllningen på två och mixa hälften med blåbär och hälften med mango. Tänk på att 1 dl frysta blåbär minskar i volym när de tinar och att det krävs 1 dl helt tinade blåbär som sjunkit ihop och saftat sig lite. Till mangoblandningen kan du tillsätta 1 krm gurkmeja om du vill ha lite extra gul färg på blandningen.
 6. Häll över de två olika smetarna i lager eller klickar över bottnen. Jag toppade med ett lager blå smet och klickade över teskedar med gul smet. Sedan drog jag genom de gula prickarna med en sticka för att få ett virr-varr-mönster.
 7. Ställ cheescaken i kylen tills att den stelnar – ca 5-6 timmar. Den håller sig i kylskåp ca 5-7 dagar och går att frysa in och tina upp utan problem.
Annonser