kostråd

Syra-basbalansen + tips basbildande mat

I det här inlägget hittar du riktlinjer och tips ur boken Sju steg till ett friskare jag utan gluten, mjölk och socker. Följ kostprogrammet i boken i 21 dagar för att komma igång med basbildande kost. Antingen på egen hand eller genom onlinprogrammet. Kosten som beskrivs i boken är även inflammationsdämpande, glutenfri, mjölkfri och blodsockerreglerande. Ett annat boktips: Härligt hälsosam : ät medvetet med syra/bas-kontroll av Natasha Corrett och Vicki Edgson.

Har du syraöverskott? Symtom på syraöverskott kan vara:

 • Sömnlöshet
 • Trötthet, tröghet
 • Irritation
 • Stelhet (stela muskler och leder)
 • Svullenhet, uppblåsthet (vattenretention)
 • Reumatisk artrit (ledinflammation och andra ledbesvär)
 • Benskörhet
 • Migrän
 • Lågt blodtryck, högt blodtryck
 • Tarmbesvär, problem med avföringen t.ex förstoppning eller diarré
 • Gallsten
 • Svårigheter att svälja, känslig på tänderna, knölar på tungan och i svalget
 • Övervikt
 • Infektionskänslighet

Texten nedan är hämtad ur boken Sju steg till ett friskare jag utan gluten, mjölk och socker

Sju steg till ett friskare jag omslagSyra-basbalansen

Att kroppen har rätt syra-basbalans anses vara essentiellt för att alla fysiska funktioner ska fungera optimalt. Det handlar alltså om pH-värdet i kroppen, vilket bör ligga inom intervallet 7,3–7,4. Om pH-värdet hamnar utanför intervallet uppstår lätt obalanser och sjukdom. Konsekvenserna av en »försurad« kropp kan bland annat vara ett sämre immunförsvar, stelhet, humörsvängningar, trötthet, övervikt och värk. Sjukdomar och symtom som kan avhjälpas genom att balansera syraöverskott i kroppen är astma, karies, migrän, ledbesvär, svampinfektioner, olika hudproblem, högt blodtryck och benskörhet.

Grundprincipen är att särskilt grönsaker, frukt och bär fungerar basbildande i kroppen medan mycket annan föda skapar en sur reaktion. Olika livsmedel är alltså antingen syra- eller basbildande, men ett surt livsmedel behöver inte nödvändigtvis vara syrabildande. Till exempel är all citrusfrukt syrlig i smaken, men basbildande i kroppen (det vill säga balanserande och bra att äta för de allra flesta). 

Att våra kroppar är försurade i varierande grad är i princip mer regel än undantag i västvärlden. När vi övergår till en mer grönsaksbaserad kost, fri från snabba kolhydrater och för mycket socker, när vi begränsar mängden mjölkprodukter, fläsk och rött kött, övergår vi automatiskt till en kost som är mer basbildande.

Tips för att “basa” kroppen, kost och vanor:

 • Ät mer frukt och bär, ät mer grönsaker, drick gärna citronvatten till maten. Ha gärna som mål att äta 50% grönsaker.
 • Citrusfrukter är sura i sig men blir basbildande när de bryts ner i kroppen.
 • Fysisk träning är positivt då den rensar ut överskott av syra genom svettning (svett är surt). Du kan också bada bastu ofta.
 • Dricksvattnet är ofta svagt basiskt men kan variera mellan olika källor och vattenreningsverk. Drick vanligt kranvatten eller renat vatten.
 • Undvik kolsyrade drycker, även sodavatten, som är lätt syrabildande.
 • 75 % av kosten bör vara basbildande; bara 25 % bör vara syrabildande, anser förespråkarna för teorierna kring syra-basbalansen.
 • Kallt väder anses påverka blodet så att det blir surare. Varmt väder gör blodet mer basiskt. Håll dig varm!
 • Kokning av vissa basiska grönsaker kan medföra att dessa blir surare medan kokvattnet blir basiskt. Häll därför inte bort kokvattnet – gör soppa eller buljong på det! Minska även tillagningstiderna och uppvärmningsfasen för grönsaker. Grönsaker ska i de flesta fall vara al dente.
 • Stress, ilska och ångest anses också förhöja syrahalten i kroppen medan skratt verkar basbildande. Att testa om det stämmer kan i alla fall inte skada …

 

 

 

(20) Comments

 1. […] Syra-basbalans och basbildande mat […]

 2. […] Grundprincipen är att särskilt grönsaker, frukt och bär fungerar basbildande i kroppen medan mycket annan föda skapar en sur reaktion. Olika livsmedel är alltså antingen syra- eller basbildande, men ett surt livsmedel behöver inte nödvändigtvis vara syrabildande. Till exempel är all citrusfrukt syrlig i smaken, men basbildande i kroppen (det vill säga balanserande och bra att äta för de allra flesta). Läs mer här… […]

 3. […] syra-basbalansen + tips basbildande mat […]

 4. […] Grundprincipen är att särskilt grönsaker, frukt och bär fungerar basbildande i kroppen medan mycket annan föda skapar en sur reaktion. Olika livsmedel är alltså antingen syra- eller basbildande, men ett surt livsmedel behöver inte nödvändigtvis vara syrabildande. Till exempel är all citrusfrukt syrlig i smaken, men basbildande i kroppen (det vill säga balanserande och bra att äta för de allra flesta). Läs mer här… […]

 5. […] Grundprincipen är att särskilt grönsaker, frukt och bär fungerar basbildande i kroppen medan mycket annan föda skapar en försurande reaktion. Olika livsmedel är alltså antingen syra- eller basbildande. Om syra-basbalansen är den faktiska orsaken till att vi mår bättre av en basbildande kost finns inga entydiga vetenskapliga bevis på. Men de kosthållningar som bevisligen är bra för hälsan är också bra för syra/bas-balans. Som exempel medelhavskost. Läs mer här… […]

 6. […] Syra-basbalansen + tips basbildande mat […]

 7. […] Syra-basbalansen + tips basbildande mat […]

 8. […] Syra-basbalansen + tips basbildande mat […]

 9. […] Syra-basbalansen + tips basbildande mat […]

 10. […] Syra-basbalansen + tips basbildande mat […]

 11. […] Syra-basbalansen + tips basbildande mat […]

 12. […] Syra-basbalansen + tips basbildande mat […]

 13. […] Syra-basbalansen + tips basbildande mat […]

 14. […] Syra-basbalansen + tips basbildande mat […]

 15. […] Syra-basbalansen + tips basbildande mat […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d