Glutenfritt Mjölkfritt Tårta

Tarte au citron (glutenfri, mjölkfri, utan vitt socker)

Tarte aux citron (glutenfri, mjölkfri, utan vitt socker)

Här kommer ett till recept ur vår bok  Laga glutenfritt : pasta, pizza, pajer, piroger & andra klassiker som även hemsidan healthyliving.se har delat. Läs en intervju med oss som skrivit boken, mig och Susanne, där…

Receptet har blivit mångas bästa dessertrecept. Gillar man citrondesserter ger den här citronpajen allt det man älskar med just citronefterrätter – den är syrlig, söt och aromatisk. Samtidigt len i konsistensen och med en frasig pajbotten. En första version  receptet ligger sedan några år här…  I boken finns förresten fler olika glutenfria recept på pajdeg till olika sorters pajer.

Laga glutenfritt : pasta, pizza, pajer, piroger & andra klassiker av Susanne Hovenäs, Nilla GunnarssonTarte au citron (glutenfri, mjölkfri, utan vitt socker)

Receptet är hämtat ur boken Laga glutenfritt : pasta, pizza, pajer, piroger & andra klassiker, Semic (2016)

ca 8 portioner

150 g rismjöl
25 g majsmjöl
50 g majsstärkelse
3 tsk xantangummi
2 krm bakpulver
20 g rårösocker eller kokossocker
125 g rumstempererat smör eller kyld kokosolja
2 äggulor
1-3 msk vatten

Fyllning:
5 ägg
1 3/4 dl agavesirap
rivet skal från 4 citroner
1 1/2 dl saft från färsk citron
1 1/4 dl kokosgrädde eller vanlig grädde

Till garnering (valfritt):
Florsocker eller sukrin melis

Så här gör du:
Mät upp mjölerna och blanda i alla torra ingredienser i en bunke. Skär smöret i små bitar (eller mät upp kokosoljan). Nyp ihop mjöl och smör eller kokosolja med en gaffel eller mixa i matberedare till en smulig massa. Tillsätt äggulorna och vattnet och blanda snabbt ihop till en deg. Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper. För över degen till en pajform och nagga botten med en gaffel. Låt vila i ca 30 minuter i kylen. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i 15 minuter.

Vispa försiktigt samman alla ingredienser till fyllningen till en slät smet. Se till att kokosgrädden är helt utan klumpar, men försök samtidigt att inte vispa in för mycket luft i smeten. Om det bildas skum på ytan kan det vara bra att skumma av innan du häller smeten i pajskalet. Ett bra tips är att hälla över fyllningen från bunken till en kanna, låta pajformen med det förgräddade pajskalet stå kvar i ugnen (långt ner i ugnen) och hälla fyllningen från kanna direkt ner i pajskalet. Grädda pajen i 160 grader i cirka 30 minuter. Fyllningen ska ”stanna” men inte få färg. Låt svalna helt och servera pajen kall. Sikta över lite florsocker. Det här är en bra paj att förbereda och sedan förvara i kylen tills den ska serveras.

Vad är xantangummi? Xantangummi används ofta inom glutenfri bakning eftersom det precis som gluten har klistriga egenskaper och får olika ingredienser i glutenfri bakning att hålla ihop. Det utvinns ur glukos. Ibland är glukosen framtagen från vete, så vill du äta helt glutenfritt är det viktigt att ta reda på varifrån xantangummit kommer. Xantangummi kan du bland annat köpa här.

(11) Comments

 1. Tarte au citron hör till absoluta favoritbakverken. Skrivs utan x i au. ..en före detta fransk lärare kan ju inte låta bli att korrigera!!! Tack för en jättefin blogg säger Anne från Landebistro

 2. Alekzandra says:

  Varför använder du inte fiberhusk tex?

  1. Jag använder fiberhusk och psylliumfröskal i de flesta av mina recept på glutenfria bröd. Xantangummi är en annan konsistensgivare som är ett superbra komplement eftersom att den har helt andra egenskaper än fiberhusken. Psylliumfröskal (som fibehusk är gjort av) är en fiber och binder massor av fukt vilket inte xantan gör alls. Därför använder jag xantan till just pajskal – som man ju vill ska vara frasigt och torrt. Bröd vill man å andra sidan gärna ska vara saftiga, så då passar de olika psylliumprodukterna så som fibehusk bättre som konsistensgivare eller i vissa fall en kombination av fiberhusk och xantan. Jag väljer alltså antingen eller för att få optimal konsistens och textur!

   1. Sara says:

    Tack för informationen!:)

 3. Malin says:

  Låter och ser gudomligt god ut! Undrar om det går att byta ut smör mot ghee, vad tror du om det?

  1. Kokosolja!

 4. Brit says:

  Detta låter supergott! Jag kan inte jäst/jästa produkter en tid framåt. Kan jag ersätta xantangummit med något?

  1. guargummi!

 5. […] med vaniljfyllning • Malins driftigheter. Jills goda apelsinkaka med mascarponefluff – Jills MAT. Tarte au citron (glutenfri, mjölkfri, utan vitt socker) Stressfri julkaka – glutenfri, mjölkfri & utan vitt. MARÄNGBAKELSER. Saffranscheesecake med […]

 6. […] Lyxig chokladtårta med mocca/karamell-frosting (vegan, naturligt glutenfri, utan vitt socker) Tarte au citron (glutenfri, mjölkfri, utan vitt socker) Raw banoffee cheesecke Jordgubbstårta (raw, no-bake, vegan) Brownie med svarta bönor […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: