Frukost Glutenfritt Mellanmål Vegan/Växtbaserat

Granola med smak av jordgubbar och kokos

Supergod, nyttig och naturligt söt granola med smak av jordgubb och kokos utan gluten och vitt socker. Om du inte har färska jordgubbar kan du köpa frystorkade jordgubbar och blanda i efter att granolan är färdigbakad.

Sötman kommer från färsk frukt som förutom sin smak bidrar med fibrer. För att få en krispig, knaprig och god konsistens utan socker funkar det att använda rätt proportioner fukt (vätska) linfrö eller chiafrö och någon olja.

Blandningen blir ganska blöt när man har kombinerat alla ingredienser och tiden i ugnen är viktig för att låta granolan och jordgubbsbitarna torka. Men det är värt det eftersom att man får en knaprig och tuggig frukostgranola utan för mycket socker eller annat onyttigt. Och det tar inte längre tid i ugnen än en limpa!

Granola med smak av jordgubbar och kokos

Ger ca 1,5 l (1 port = 1-1,5 dl)

 • 1 stor banan eller 2 små i bitar
 • 1 stort äpple i bitar
 • 2 msk citronsaft
 • 1-2 msk honung/agave/lönnsirap
 • 0,5 dl kokosolja, smält (kan ersättas med neutral rapsolja)
 • 1 l havregryn
 • 1,5 dl kokosflingor eller kokosmjöl (för extra fibrer)
 • 4 msk chiafrön eller 0,75 dl linfrön
 • 0,5 tsk salt
 • 1 tsk vaniljpulver (kan uteslutas)
 • 12-15 st jordgubbar, tunt strimlade (kan ersättas med frystorkade jordgubbar, tillsätt då efter granolan är färdigbakad)
 • ev. extra nötter och frön
 • 6-8 aprikoser, klippta i bitar
 • 1,5 dl kokoschips

Värm ugnen till 150°C. Mixa ihop banan och äpple till en slät puré med stavmixer eller i blender. Blanda i kokosolja, citronsaft och sötning. Kombinera alla torra ingredienser, utom den torkade frukten och kokoschipsen. Rör i fruktpurén och blanda noggrant. Fördela försiktigt sist i de tunt strimlade jordgubbarna i blandningen.

Dela upp granolablandningen jämnt på två bakpappersklädda plåtar. Se till att granolan är fördelad jämt och över hela pappret. Grädda i ugnen i cirka 45-60 minuter. Efter 20 minuter, rör om granolan, byt ev. plats på plåtarna för jämnare gräddning och släpp ut fukt ur ugnen. Fortsätt grädda tills att granolan är torr och gyllene och rör om och byt plats på plåtarna ytterligare någon gång.

Anpassa gräddningstiden och temperaturen mot slutet om det behövs. T.ex. när hela tiden har gått och granolan inte är torr – höj temperaturen till 175°C i några minuter. Några minuter innan det är klart, placera aprikoserna och kokoschipsen i ugnen.

När granolan är klar, låt den svalna på plåtarna i rumstemperatur. Förvara den sedan i tätslutande burk/burkar.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d