Äggfritt Dessert Fikabröd/kakor Glutenfritt Mjölkfritt Påsk Tårta Vegan/Växtbaserat

Lyxig chokladtårta med mocca/karamell-frosting (vegan, naturligt glutenfri, utan vitt socker)

Helt enkelt oootroligt god! Otroligt bl.a. för att den här ljuvliga, lyxiga tårtan både är vegan och glutenfri… Men också för att den faktiskt också är bakad utan vitt socker men ändå är lagom söt och dekadent. Tårtan är saftig, kompakt, smakrik och påminner om klassisk fransk chokladtårta.

Baka till påsk, födelsedag, dessert eller viken tillställning som helst. Jag har skapat ett vegan/växtbaserat recept för särskilda tillfällen som man kan bjuda på – garanterat utan att någon misstänker hälso-kaka.

Det passar fantastiskt bra att baka chokladkaka med en smet baserad på bönor och frukt. Nej, det ger inte smak av varken bönor eller kanske banan om man skulle vara orolig för att den smaken ska ta över. Choklad i sig har en hel del fruktighet i sig förutom bitterheten och att basera chokladsmet på frukt och bönor lyfter och förhöjer chokladsmaken.

…och frostingen ska vi inte tala om… to die for! Len och karamellig med smak av kaffe. Vill du inte har kaffesmak kan du ersätta kaffet med vegetabilisk mjölk och ett par teskedar kakao för en mer ren chokladig smak.

Det finns alternativ hur du gör frostingen. Du kan t.ex. basera den på antingen kokosmjölk eller sötpotatis. Läs vidare i receptet.

Lyxig chokladtårta med mocca/karamell-frosting (vegan, naturligt glutenfri, utan vitt socker)

ca 12 bitar

OBS! Förbered gärna flera eller åtminstone ett moment en dag i förväg – t.ex. frostingen som behöver stelna och kanske även baka kakan som behöver svalna helt innan tårtan monteras ihop. Tårtan passar att dekoreras eller serveras tillsammans med färska bär och kakoanibs.

 • 100 g mörk choklad (jag använde Blanxart 100% den här gången, Labooko är ett annat tips – eller vilken annan mörk choklad som helst som du föredrar.)
 • 0,5 dl kokosolja
 • 3,5 dl fruktmos av banan och äpple (mixa 1-2 banan och 1 stort äpple tillsammans i matberedare eller med stavmixer eller ersätt med osötat äppelmos)
 • 1 msk äppelcidervinäger eller citronsaft
 • 1 dl valfri mjölk (t.ex. mandelmjölk eller rinnig kokosmjölk)
 • 3,5 dl kokta, sköljda svarta bönor eller kidneybönor från 1 paket/burk (normalstor)
 • 1 dl kokossocker (kan ersättas med xylitol eller ljust muscavadosocker beroende på preferens)
 • 1,5 dl kakao
 • 2,5 dl teffmjöl/bovetemjöl eller rårismjöl (välj rårsimjöl för så neutral smak som möjligt).
 • 1 tsk bikarbonat
 • 0,5-1 tsk salt
 • 2 krm vaniljpulver (kan uteslutas)
 • ev. 1,5 dl grovhackade nötter, t.ex. hasselnötter och valnötter

Mocca/karamell-frosting

Om du inte gillar mocca/kaffe-smak kan du ersätta kaffet med valfri mjölk och ett par teskedar kakao.

 • 2 dl det vita/fasta i en bruk kokosmjölk när den varit kyld (kan ersättas med 2/3 puré av sötpotatis* och 1/3 smält kokosolja)
 • 50 g mörk choklad
 • 1,5 dl kaffe (riktigt starkt, gärna espresso)
 • 2,5 dl (16-20 st) urkärnade saftiga färska dadlar
 • 2 krm salt
 • 2 krm vaniljpulver

Gör kakan

Värm ugnen till 175°C  och förbered en springform eller ett anslag med bakplåtspapper eller smöra och mjöla med kokosolja och rismjöl eller kakao. Jag använde ett anslag som var ca 20 cm för att jag ville ha en tårta med lite extra höjd. Det går bra att använda en större form t.ex 24 cm och anpassa gräddningstiden (se nedan).

Smält chokladen tillsammans med kokosolja över vattenbad eller försiktigt i micro. Mixa ihop banan och äpple till en helt slät puré i matberedare eller med stavmixer. Börja med 1 banan och 1 stort urkärnat äpple i bitar – det ska bli 3,5 dl puré. Om det blir mindre – mixa i extra banan. (Fruktpurén kan ersättas med osötat äppelmos.)

Tillsätt äppelcidervinäger/citron, mjölken och bönor och mixa igen i ett par minuter tills att du har en helt slät smet och bönorna är helt finfördelade. För över smeten till en bunke och rör i choklad/kokosolja. Mät upp och blanda alla torra ingredienser för sig och rör ned i bunken lite i taget till en slät smet med slev.

Klicka över smeten i formen, släta till ytan med baksidan av en slev och grädda lågt/mitten i ugnen i 40-60 minuter. Håll koll mot slutet och känn efter när kakan är genomgräddad. Min kaka var tjock (jag använde en liten, hög form, ca 20 cm) så den tog lång tid i ugnen; 50 min. Använder du en vidare form; t.ex. 24 cm så att kakan inte blir lika hög/tjock, så tar den kortare tid i ugnen.

Ytan av kakan ska spricka upp, det gör den en stund innan den är klar. För att känna att den är genomgräddad; känn/tryck lätt med fingrarna på ytan att den känns kompakt helt igenom. Den ska inte ge efter i mitten utan gräddas igenom helt. Det gör alltså inget att köra kakan några minuter extra om man är osäker, kakan riskerar inte att bli torr för att den övergräddas eller så.

Ta ut kakan och låt den sätta sig ca 10 minuter i formen. Ta den sedan ur formen och låt svalna helt. Kan förvaras i kylskåp över natten.

Gör frostingen

Smält chokladen och 2 dl av det vita/fasta i en bruk kokosmjölk (fast när den varit kyld). Om du bara har rinnig kokosmjölk kan du ta bort 1/3 kokosmjölk och ersätta med kokosolja. Kokosmjölken kan som sagt också ersättas helt med 2/3 puré av sötpotatis* och 1/3 smält kokosolja).

*Puré av sötpotatis gör du t.ex. genom att baka hel sötpotatis i ca 200°C tills att den är genombakad och sedan gröpa ur skalet och mixa med stavmixer.

Mixa alla ingredienser till frostingen tillsammans i matberedare eller med stavmixer till en helt slät smet. Det kan ta några minuter för att få konsistensen slät. Bara fortsätt att mixa. Låt stelna i kylskåp i några timmar, gärna över natten.

Montera

När frostingen har stelnat i kylen och kakan är helt svalnad eller till och med kyld – bred frostingen tjockt över kakan. Dekorera med frukt, bär och kakaonibs.

(8) Comments

 1. Maria says:

  Ser supersmaskig ut! Ska testas! Kan jag byta teffmjöl mot durramjöl, potatismjöl eller maizena?

  1. Hejsan! Kan bytas mot durramjöl – ja men inte potatismjöl eller maizena som är ren stärkelse. Vitt rismjöl är ett annat alt. som funkar.

   1. Maria says:

    Funkade finfint med durra! Tack för ett fantastiskt recept!

 2. […] bönor och sötpotatis. Det blir så bra! Det här är en mindre och något enklare variant av chokladtårtan jag lade upp för något år […]

 3. […] bakom detta recept är Nillas Kitchen och ni hittar det fulla receptet […]

 4. […] utan vitt socker) Mörk chokladtryffeltårta med valnötsbotten, vanilj och salt (raw, vegan) Lyxig chokladtårta med mocca/karamell-frosting (vegan, naturligt glutenfri, utan vitt socker) Tarte au citron (glutenfri, mjölkfri, utan vitt socker) Raw banoffee cheesecke […]

 5. […] Lyxig chokladtårta med mocca/karamell-frosting (vegan, naturligt glutenfri, utan vitt socker) Tarte au citron (glutenfri, mjölkfri, utan vitt socker) Mörk chokladtryffeltårta med valnötsbotten, vanilj och salt (raw, vegan) Raw cheesecake med pepparmynta & browniebotten Oemotståndlig Raw Citroncheesecake Chokladkaka med svarta bönor och sötpotatisfrosting Raw gräddtårta med bär Salted caramel cheesecake med chokladmousse-topping (vegan/växtbaserad, glutenfri, utan vitt socker) Jordgubbstårta (raw, no-bake, vegan) Chokladtryffeltårta av sötpotatis med valnötsbotten Martina Laub 5/5 […]

 6. […] bönor och sötpotatis. Det blir så bra! Det här är en mindre och något enklare variant av chokladtårtan jag lade upp för något år […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: