Bröd Glutenfritt Vegan/Växtbaserat

Durralimpa med äpple och frön (naturligt glutenfritt)

Saftigt, mättande och smakrikt mat- frukostbröd. Ett naturligt glutenfritt fullkornsbröd bakat med näringsrikt durramjöl och rårismjöl, äpple och proteinrika frön. Utan extra stärkelse!

Megamumsigt bröd! Jag älskar att använda äpple i matbröd – det smakar inte äpple utan bidrar inte bara med fibrer och vätska utan och snaturlig sötma och syra som helt enkelt ger fyllighet och djup.

Ang jäsningen: man kan göra det här brödet både med jäst och med bikarbonat. Det vill säga jäst eller ojäst.

Durralimpa med äpple och frön (naturligt glutenfritt)

1 limpa (1,5 l)

  • till jäsning; antingen (2 tsk bikarbonat+1 msk äppelcidervinäger) eller (20 g färsk jäst/2 tsk torrjäst)
  • 6,5 dl vatten
  • 2 dl rårivet äpple från ca 1,5-2 äpplen
  • 1-3 tsk honung eller agavesirap
  • 2,5 dl blandade pumpakärnor och solroskärnor (kan ersättas av grovhackade nötter)
  • 1 dl linfrön
  • 1 tsk brödkryddor eller 2 tsk fänkålsfrö som mortlas (kan uteslutas)
  • 1,5 msk fiberhusk eller finax psyllium (finmalt puver)*
  • 2,5 dl durramjöl
  • 2,5 dl rårismjöl (kan ersättas med durramjöl)
  • 2 tsk salt

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 200-225°C**. Täck insidan av en limpform (1,5 l) med bakplåtspapper eller pensla ordentligt med olja.
  2. Vispa ihop vatten, äpple och honung i en bunke. Vattnet ska vara ca 37°C om du valt jäst. Om du valt bikarbonat kan vattnet vara kallt.
  3. Mät upp och blanda alla torra ingredienser för sig.
  4. Tillsätt de torra ingredienserna till degvätskan och vispa hastigt ihop till en jämn smet med ballongvisp eller slev. Det blir en ganska klibbig smet som snabbt sväller och stelnar när fiberhusken suger upp vätska.
  5. Klicka i smeten i formen och pudra med rårismjöl och/eller frön över ytan. Om du valt jäst; låt smeten jäsa i limpformen i ca 60 min. Om du valt bikarbonat; låt smeten stå och svälla i minst 10 minuter, gärna längre.
  6. Baka brödet i ca 60 minuter lågt/mitten i ugnen.**
  7. Ta ur brödet ur formen och låt svalna på galler under bakduk. Låt brödet kallna åtminstone delvis helt innan du skär i det. Det går bra att baka dagen innan man ska äta det. Det håller sig saftigt och gott i flera dagar! Går bra att frysa in i skivor och tina direkt i brödrosten.

*fiberHusk (Lindroos) och Finax psyllium är finmalt pulver. Det går inte att ersätta med grovmalt psylliumfröskal- t.ex Risenta psylliumfröskal med samma volymmått – men i vikt går det att ersätta: 1,5 msk fiberhusk = 15 g = 15 g grovmalet psylliumfröskal. 

**Ang. gräddningstemperatur och tid: Jag gräddar ofta mina glutenfria matbröd i extra varm ugn (225°C) och extra länge. Det ger en god skorpa vilket annars är svårt att få till på glutenfritt bröd. Om du bara vill ha ett genomgräddat bröd så kan du sänka temperaturen till 200°C och/eller korta gräddningstiden till ca 45 min.

(14) Comments

  1. Ann-Cathrin Andersson says:

    Tack för alla dina fina recept och råd. Brödet ska jag absolut baka snarast

  2. Malin Carlson says:

    Tack för alla dina fantastiska recept. Testade att baka detta bröd igår. Blev en härlig yta men blev ganska lös invändigt. Gräddade jag den för kort tid tror du? Vilket är ditt mest populära bröd enligt dina följare? Tack igen för all din underbara inspiration till god och hälsosam livsstil!

    1. Hejsan! det kan vara så att du gräddat för kort, kanske har du använt fel psylliumprodukt.. Vet inte. Det här receptet har snabbt blivit populärt, bovetefrallorna och limpa av dansk rågbrödstyp har länge varit favoriter.

  3. […] “superlimpa” Durralimpa med äpple och frön (naturligt glutenfritt) Glutenfri dansk limpa (fullkorn, vegan, kan göras utan jäst) Quinoa-chapati (glutenfritt, […]

  4. Majken says:

    Denna limpa är så god! Min dotter älskar brödet också. Bästa brödet hittills, jag bakar det med en mjölsort (durra), hasselnötter och solrosfrön. Men jag undrar varför solrosfröna blir gröna efter gräddning?
    Stort tack för detta recept!

  5. Louise says:

    Detta bröd blev jättebra. Jag gjorde det med bikarbonat och gräddade det 60 min på 225 grader. Det blev perfekt! Så gott.

  6. Marta says:

    Det bästa brödet jag har bakat.

    Har bara en fråga. Jag har bytt durra mot teff och 1dl linfrön mot 0,5dl linfrön och 0,5dl chia. Användet ljust psyllium (jag kan inte hitta Fiber husk eller det andra i butikerna hos mig). Brödet smakar fantastiskt men det blir fuktigt inuti så jag måste baka det hur länge som helst i lägre temperatur… Vad gör jag för fel?

    1. Hej! Att byta durra mot teff går bra. Att byta till chiafrön – 0,5dl mot 0,5 dl gör brödet mycket mer “blött” – man måste dra ned mängden chia om man ersätter linfrön med det. Det är också väldigt viktigt att det är rätt mängd psylliumhuk/fröskal. Är det för lite så blir det också för blött.

      Psylliumfröskalet du använder behöver vara pulveriserat om du använder msk-mått. Då ersätter det fiberhusk. Annars måste du väga!

      Det finns två olika “malningar” av psylliumhusk – fnlamen/pulveriserad som fiberhusk och mer grovmalen. De ersätter varandra i vikt men inte volym.

      Fråga: Vad kan man ersätta Fiberhusk med?
      Svar: Fiberhusk är ett produktnamn för finmalet psylliumfröskal – går att ersätta med andra märken: T.ex. Lindroos Premium Psyllium Pulveriserad och Lindroos Ekologisk Psyllium Pulveriserad – går att ersätta rakt av både i volym och vikt.

  7. Marta says:

    Tack!
    Trodde faktiskt att chia skulle hålla allt ihop bättre (tänkte på chia pudding hur tjockt det blir…). Ingen chia nästa gång då (eller väldigt lite)! Har köpt Lindoors Premium Psyllium och kommer baka med det nästa gång.

    Eftersom jag fryser brödet i skivor även om det blev fuktigt försvinner det när jag rostar det i ugnen innan serveringen. Men man vill lära sig vad man gör för misstag :).

    Har en tanke att lägga till lingon nästa gång. Det kanske blir gott :).

    En gång till: det godaste brödet jag har bakat! Tack!

    1. Va roligt att höra! 🙂

  8. […] Durralimpa med äpple och frön (naturligt glutenfritt) […]

  9. […] Durralimpa med äpple och frön (naturligt glutenfritt) […]

  10. Hej.
    Är det varmluft eller över-/undervärme på ugnen?

    1. Varmluft och över och under.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d