Fikabröd/kakor Glutenfritt Mellanmål Recept Vegan/Växtbaserat

Müslikakor (vegan, glutenfritt)

Sega, tuggiga och supergoda frukost- mellis- eller fikakakor. Du kan anpassa ingredienserna så att kakorna blir mer eller mindre söta och du kan byta ut kokosoljan mot osötat äppelmos eller mosad banan om du vill ha dom lite mindre energirika. Se receptet.

En variant av de här kakorna finns med i bonusmaterialet till onlineprogrammet och de brukar bli superpopulära bland deltagarna. Lite för goda har det klagats…

Rekommenderar jag verkligen kakor till frukost? Det beror på hur man äter dom! Vissa har verkligen svårt att få till sittande frukost hemma. Då kan man äta en eller två av de här kakorna tillsammans med en frukt och något att dricka. Det behöver inte vara fel! Kakorna innehåller näringsrika och mättande ingredienser.

Müslikakor (vegan, glutenfritt)

Näringsrika, energirika och mättande kakor till frukost, fika eller mellis. Går att frysa.

10-12 st

 • 2,5 dl glutenfria havregryn
 • 2,5 dl mandelmjöl eller hasselnötsmjöl (kan ersättas med 1 dl kokosmjöl)
 • 1 tsk kanel
 • 1 krm salt
 • 1 krm vaniljpulver (kan uteslutas)
 • 1 dl russin
 • 0,5 dl pumpakärnor eller grovt hackade nötter
 • 0,5 dl smält kokosolja (kan ersättas med osötat äppelmos för mindre fett/energi)
 • 1 dl osötat äppelmos* eller mosad banan
 • 0-1 msk (eller mer efter smak) flytande honung (eller agavesirap)
 • ev. någon eller några msk vatten efter behov.

*Det går snabbt att gör ett osötat äppelmos lämpat för bakning genom att dela ett skalat äpple i bitar och låt sjuda i ett par matskedar vatten under lock i några minuter tills att äpplet är helt mjukt. Pressa en gnutta citron över för att undvika att mostet blir brunt. Mosa med gaffel eller mixa med stavmixer.

Värm ugnen till 175°C. Täck en plåt med bakplåtspapper. Blanda alla torra ingredienser inklusive russin och pumpakärnor. Rör ihop kokosolja, äppelmos, ev. honung och häll över havregrynsblandningen. Blanda väl. Tillsätt mer vätska om det behövs. Det ska bli en fast men lite kladdig deg. Klicka ut degen på bakplåten och platta till och forma kakorna lite. Använd blöta händer för att få jämnare yta. Grädda i ugnen i 15-17 minuter, tills kanterna blivit gyllene. Låt kakorna stå svalna på galler och låt de gärna stå framme i några timmar om du vill ha dem lite torrare.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: