Detox Gröna kuren Lunch och middag SCD-vänliga recept Soppa Vegan/Växtbaserat

Broccolisoppa – en ingrediens

Len och smakrik broccolisoppa med bara en ingrediens egentligen – broccoli. – Men blir det verkligen gott med bara broccoli? – Ja! Är broccolin av bra kvalitet och ser man till att tillaga soppan med omsorg (även om det går väldigt snabbt) så får man ut fantastiska smaker och konsistens. Det behövs verkligen ingen grädde eller liknande. Det smakar mycket broccoli såklart – så förutsättningen är ju att man gillar det bara… 🙂

Jag har valt att toppa soppan med getost vilket passar väldigt bra ihop med broccoli men det går såklart bra att låta bli (då blir soppan vegan) eller att ersätta getosten med fetaost eller annan ost. Ringla gärna med kallpressad rapsolja eller olivolja.

Broccolisoppa – en ingrediens

En supergod och nyttig lättare måltidssoppa serverad tillsammans med bröd kanske toppad med avokado eller bönröra.

2 port

 • 1 stort ekologiskt broccolihuvud
 • ca 1 liter vatten
 • ca 1 tsk salt
 • peppar

Topping

 • getost (valfritt)
 • rostade solrosfrön
 • kallpressad rapsolja eller olivolja

Skär bort stammen på broccolihuvudet och dela resten i buketter. Koka upp vattnet i en kastrull med lock. Smaka av vattnet med salt – verkligen smaka så att sältan blir bra. Vattnet kommer sedan att utgöra buljongen till soppan. Det ska vara ganska rejäl sälta men behaglig. Vattnet ska stormkoka innan du lägger i broccolibuketterna. Lägg sedan på locket och låt koka i cirka 4 minuter tills att broccolin är mjuk.

Om broccolin får koka för länge förlorar den sin fina färg och om den inte får koka tillräckligt kan soppan bli grynig – så vakta noga och skär med en kniv i broccolin för att testa. Den kan vara lite al dente men inte hård.

Häll av vattnet i en skål och spara vid sidan. Överför broccolin till en blender och fyll på med lite av vattnet – ca 3 dl, peppra lite och mixa försiktigt i början och sedan på full effekt i ett par minuter tills att soppan är helt slät. Tillsätt mer av kokvattnet om det behövs för att anpassa konsistensen. Smaka av med mer salt och peppar.

Servera toppad med getost och ringla med god olja eller annan valfri topping.

(3) Comments

 1. Gott måste testas, fetaost och ugnsrostade cocktailtomater tror jag det blir som toppning i mitt fall.

  1. Nilla's Kitchen says:

   Ja! Det låter super.

 2. […] Broccolisoppa – en ingrediens […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: