Glutenfritt Lunch och middag Vegan/Växtbaserat

Socca (kikärtspannkaka) med snabb ratatouille

Socca (Frankrike) och farinata (Italien) är en matig pannkaka gjord på kikärtsmjöl, fri gluten, ägg och mjölk. Det betyder att den också är vegan. Jag har valt att smula lite getost över men den kan såklart uteslutas eller ersättas med t.ex. hackade valnötter eller rostade solrosfrön.

Tips: använd också socca-smeten som den är och lägg till din egen topping.

Traditionellt har socca/farinata gjorts ca 3-4 mm tjock, bakad i öppen, vedeldad ugn i en särskild tunn, vid form. Kryddad med rosmarin och svartpeppar och skuren i trekanter har den serverats utan topping. Men olika regioner i både Italien och Frankrike har utvecklat olika kryddningar, storlekar och toppingar. Jag har gjort min extra tunn med timjan. Suuupergott!

Socca/Farinata med snabb ratatouille

Jag har experimenterat med lite olika tekniker, smaksättningar och tjocklekar på smet och jag tycker att det blir godast med någon typ av örtkrydda i smeten (timjan blir bäst tycker jag), att göra en lite tunnare smet än många recept anger och att steka pannkakorna i ganska rikligt med olivolja.


Socca/farinata görs av kikärtsmjöl vilket består av 100% finmalda kikärtor. Det betyder att pannkakorna är proteinrika och mättande! Kikärtsmjöl finns hos flera märken: Da Carla, Risenta, Biofood, Saltå Kvarn osv. Man kan behöva beställa från någon nätbutik beroende på vart man bor och handlar.


Smeten beter sig lite annorlunda än vanlig pannkaksmet så det kan krävas ett par testrundor innan man fått in snitsen. Det kan t.ex. lätt bli en lite för tjock smet – en eller några msk extra vatten i smeten gör stor skillnad så prova dig fram.

Det är ganska viktigt att använda lagom temperatur vid stekningen – inte för sval och inte för het. Om pannan är för het så bränns olivoljan (om den osar är det bara att hälla av och börja om). Olivoljan ska bubbla och fräsa lite i kontakt med smeten men inte osa som sagt.

Socca (kikärtspannkaka) med snabb ratatouille

2 port

Receptet ger två portioner som mättar som hel måltid till lunch eller lätt middag. Men rätten passar perfekt som förrätt också – då räcker receptet till 4. Servera gärna med gröna blad till.

Soccasmet

 • 2,5 dl kikärtsmjöl
 • 3 dl vatten (ev. + ett par msk)
 • 1 tsk torkad timjan eller 1 msk blad av färsk
 • 1 msk olivolja
 • 0,5 tsk salt
 • ev. 1 krm rökt paprika
 • olivolja till stekning

Snabb ratatouille i stekpanna

 • 1 msk olivolja
 • 1 liten zucchini delad i 0,5 cm tjocka halvmånar
 • 1 röd eller orange paprika, delad i 1,5 cm bitar
 • 1 liten gul eller röd lök delad i bitar som paprikan eller klyftad
 • ca 12 st coctailtmater, halverade eller 2 tomater i klyftor
 • 1 krm salt eller efter smak
 • 1 krm svartpeppar eller mer efter smak
 • ev. lite getost (chèvre) att smula över eller hackade valnötter/rostade solrosfrön
 • blad av färsk timjan att dekorera med

Blanda ihop ingredienserna till soccasmeten i en bunke. Låt den stå minst 15 minuter, gärna 30 min eller längre.

Skär upp grönsakerna och fräs på allt utom tomaterna i olivolja i en stekpanna på medelvärme tills att de är nästan mjuka. Salta och peppra under tiden och rör om. Höj värmen mot slutet och fortsätt stek för att ge grönsakerna färg. De sista minuterna – tillsätt tomater och stek under omrörning tills att tomaterna är mjuka och rostats lite.

Stek och grädda soccan som lite tjockare pannkakor på medelvärme i olivolja (ca 1-2 tsk per pannkaka). Låt pannkakorna grädda ordentligt innan du vänder på dem.

Servera pannkakorna direkt toppade med ratatouille, smulad getost och timjan.

(3) Comments

 1. […] Socca (kikärtspannkaka) med snabb ratatouille Galetter med potatis, ägg och broccoli (glutenfritt, b-vitaminrik) Fluffiga bananpannkakor (glutenfria, mjölkfria, utan vitt socker) Glutenfria pannkakor med havre (även mjölkfria & utan vitt socker) Amerikanska pannkakor (paleo) Kanel & bovetepannkakor med äppelmos (glutenfritt, mjölkfritt, utan vitt socker) Proteinpannkakor med blåbär och citron Chokladpannkakor med banan och chokladsås (paleo) Pannkakor helt utan mjöl! Amerikanska glutenfria fullkornspannkakor med havre och chia Choklad och kokospannkakor med jordgubbar och banan (glutenfritt, mjölkfritt) Amerikanska pannkakor med havre […]

 2. […] bättre än de flesta glutenfria mjöler, dvs binder mycket vätska. Passar perfekt i pajskal och pannkakor. Hitta fler recept med kikärtsmjöl […]

 3. […] Som topping till socca. Hitta recept här…. […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d