kostråd

Råvaror som höjer serotonin och dopamin (balanserar humöret)

Råvaror som triggar frigörandet av serotonin och dopamin gör att hjärnan fungerar “bättre”. Vi reagerar mer balanserat och mindre känslostyrt. Jag fick en fråga nu första dagen på den här omgången av onlineprogrammet om serotoninhöjande mat. Maten vi mår bra av och hur det går till har varit en viktig fråga för mig personligen och för många andra med mig.

Inlägget idag inkluderar en lista på råvaror som kan boosta må-bra-hormonerna och de signalsubstanser som är viktiga för känslomässigt välmående. Längst ned hittar du en enkel meny på en bra mat-dag.

Jag tar också upp hur viktigt det är att inte fokusera för mycket på enskilda råvaror – att det inte hjälper långsiktigt – utan hur balansen en grupp råvaror skapar det största och mest hållbara välmåendet tillsammans med vanor och medvetenhet.


Bl.a. hormoner styr över hur vi mår. Både hormoner (ex. serotonin) och signalsubstanser (ex. dopamin) är viktiga. Viss mat stimulerar produktionen av dessa hormoner och signalsubstanser. Jag går inte in på detaljerna kring det medicinska och vetenskapliga här utan fokuserar bara på konkreta tips kring maten och råvarorna. Tänk på att även kreativitet, social samvaro, avslappning, lek och glädje, motion osv också stimulerar må-bra-kemin i hjärnan.

För att lära dig mer om hur mat, tillskott och livsstil påverkar vårt mående – se min och Zarahs föreläsning om hormoner och signalsubstanser:


Steg 1: se helheten

För att må-bra-kemin i hjärnan ska balanseras (serotonin och dopamin nivåer osv) med matens och kostvanornas hjälp så behöver vi fokusera på helheten och flera läkande principer än en råvara åt gången. Som ex. att äta generellt hormonbalanserande, blodsockerbalanserande och att förbättra tarmfloran.

Det är som sagt aldrig att rekommendera att fokusera på på enskilda livsmedel som botemedel/medicin. Då blir maten vi stoppar i oss något som symtombehandlar istället för att vi tar itu med orsaken till de problem vi upplever. Men att vara medveten om må-bra-maten är ändå en viktig pusselbit och att föra in den i helheten.

Steg 2: råvarorna som kan stabilisera humöret och öka välmåndet

 • havre
 • lax
 • banan
 • mandlar
 • nötter
 • frön
 • kikärtor
 • kakao
 • ägg
 • ananas
 • spenat
 • broccoli
 • tofu och sojabönor
 • aprikoser
 • kyckling och annan fågel
 • avokado

Förslag matdag:

 • frukost: havregrynsgröt med banan, kanel och hackad mandel + ev kokt ägg
 • lunch: sallad med spenatbas toppad med kikärtor, avokado och pumpakärnor (vegan) eller kyckling/kalkon
 • mellis: några nötter/frön och en frukt eller ett par torkade aprikoser eller en avokado med citron och salt
 • middag: marinerad och stekt lax eller tofu med broccolli och majonnäs
 • dessert/kvällsmål: bananglass (nicecream) med kakao

Mer läsning…

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d