Fikabröd/kakor Paleo

Morotskaka med valnötter och kokosfrosting (paleo)

Det här är en variant på ett gammalt recept, ett av mina första på bloggen. Saftig och supergod morotskaka med len kokosfrosting. Jag var tvungen att lägga upp en ny version av receptet för att kunna behålla det, det gamla inlägget var i en föråldrad version för de nya hemsidesverktygen. Och det passar ju bra idag eftersom att det tydligen är morotens dag?

Receptet innehåller få ingredienser och är enkel att göra. Kakan är Paleo och gjord helt utan sädesslag och kan SCD-anpassas!

Tips: Gör gärna kakan och frostingen en dag innan. Den serveras bäst kyld! Om du inte gjort frosting av kokosmjölk förut, läs instruktionerna kring kokosmjölken noga.

Morotskaka med valnötter och kokosfrosting

ca 12 bitar

 • 225 g valnötter, kan ersättas med hasselnötter och även mandelmjöl*
 • 3 dl riven morot
 • 4 ägg
 • 0,75 dl smält kokosolja
 • 0,75-1 dl lönnsirap, agavesirap eller flytande honung
 • 1 msk citronsaft
 • 2 tsk bakpulver
 • 1 krm salt
 • 2 tsk kanel
 • 1 tsk kardemumma
 • ev. 1 dl torkad frukt, tex russin och/eller aprikoser klippta i bitar
Kokosfrosting
 • ca 3 dl slät och god kokosmjölk*
 • ev +2-4 msk kokosolja**
 • 1-2 msk citronsaft
 • 2-3 msk agave eller honung
 • ca 2 tsk rivet apelsinskal eller 1 tsk rivet citronskal (kan uteslutas)

*Välj kokosmjölk med omsorg: Det ska vara en kokosmjölk som är slät och vit i konsistensen och god när du smakar på den. Kokosmjölk varierar enormt mycket från märke till märke. Garants lila förp. är god tycker jag och änglamarks ekologiska.

** Om konsitensnen på kokosmjölken är fast när den är kyld så behövs ingen eller bara lite kokosolja. Kokosolja är till för att få rinnig kokosmjölk att stelna så att frostingen går att bre över kakan.

Gör så här

Mal nötterna i matberedare till mjöl (konsistens som mandelmjöl) *eller använd färdigt mandelmjöl eller hasselnötsmjöl. Blanda nötmjölet med övriga torra ingredienser. Riv morötterna. Vispa ihop ägg, olja, sötning och citronsaft och rör i riven morot och resterande torra ingredienser. Blanda ihop. Smörj en form och mjöla med valnötsmjöl/mandelmjöl eller kokosflingor. Häll i smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 35 minuter. Kakan är klar när den är fast i mitten och ser ut att släppa något från kanterna. Låt kakan svalna helt innan du stjälper upp den.

Frostingen: avgör först om du har en rinnig eller fast kokosmjölk (fast när den varit kyld). Om du har en rinnig kokosmjölk behöver du tillsätta med kokosolja och om du har en fast kokosmjölk, använd bara det fasta vita och tillsätt en mindre mängd kokosolja. Blanda alla ingredienser och värm upp blandningen till 30°C om det behövs för att allt ska gå ihop och blir slät och fin. Ställ i kylen tills att den stelnar. Konsistensen ska gå att bre. Om den är för lös kan du värma upp igen och rör i ett par extra msk kokosolja och sedan kyla igen.

Bre frostingen över kakan när den är helt avsvalnad. Förvara kakan i kylen!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: