Lunch och middag Paleo Soppa

Kycklingsoppa med morot och adzukibönor

Så himla god! En soppa för att läka både mage och hjärta… sån där mat som man blir snäll och stärkt av på samma gång. 🙂

Receptet är en vidareutvecklad variant av ett gammat recept där man använder hel ekologisk kyckling. Eftersom att jag valde att skära ur kycklingbröst och lår och använda till annat den här gången och koka soppan på den som blir kvar, så tillsatte jag adzukibönor på slutet för att göra soppan mer mättande. Det blev superlyckat! Soppan innehåller alltså både kycklingkött och bönor. Förvånande mycket kycklingkött man får ut även när man skurit ut bitar.

En variant av den här soppan finns med bland recepten till onlieprogrammet 21 dagar ren och läkande mat. Där heter den “läkande kycklingsoppa” bl.a. eftersom att den är gjord från grunden vilket ger kollagen- och näringsrik benbuljong.

Urspungsidén soppan kommer från SCD-diet (Särskild kolhydrats-diet) som är designad för att läka tarmen. Den här lite mer smakrika och kulinariska varianten på soppa som jag gjort till bloggen är fortfarande bra för magen och passar SCD-kost om man byter adzukibönor mot t.ex. borlottibönor eller små vita bönor.

Kycklingsoppa med morot och adzukibönor

Benbuljong är extra läkande för tarmen så frys in portioner och ät kycklingsoppa gjord från grunden ofta.

5-7 port

Steg 1
 • 3 dl torra adzukibönor (kan ersättas med andra bönor, t.ex. 5-6 dl färdigkokta borlottibönor)
 • 1 ekologisk kyckling (den jag använde var 1700 g – jag skar ur lår och bröstbitar för att använda till annat och kokade buljong på resten. Du kan såklart koka hela kycklingen och använda så mycket av köttet du vill.)
 • 1 kg morötter, skalade och delade i stora bitar
 • 0,5 rotselleri, skalad och delad i stora bitar (ersätt med mer morot för SCD-anpassning)
 • 1 stor gul lök, skalad och delad i klyftor
 • 3 stjälkar selleri, delad i stora bitar
 • vitlöksklyftor 1 vitlök, skalade
 • Örter med stjälk, t.ex. rosmarin, timjan och persilja (kan ersättas med ca 1 msk torkade örter)
 • 2 lagerblad
 • 20 svartpepparkorn
 • 3 tsk salt och sedan mer efter smak
 • Vatten – så mycket att det precis täcker ingredienser i kastrullen (ca 2 l)
Steg 2
 • 3 msk smör eller ghee (kan uteslutas eller ersättas med t.ex. olivolja)
 • ev lite citronsaft att smaka av med
Gör så här

Blötlägg bönorna dagen innan. Koka upp alla resterande ingredienser i steg ett i en stor kastrull. Sänk sedan värmen och låt sjuda/småkoka i ca 2 timmar under lock. Skumma ev. av ett par gånger. 

Koka bönorna enl. anvisningar på förpackningen eller ca 20 min i lättsaltat vatten.

Använd durkslag över en stor bunke och häll av innehållet i soppkastullen så att du kan hälla tillbaka buljongen i kastrullen. Ta ut alla morötter, rotselleri och vitlöksklyftor och spara, släng övriga grönsaker. Mixa morötter, rotselleri och vitlök till slät puré med lite av buljongen och smör eller ghee. Pilla kycklingen och spara allt kött. Kasta ben och kycklingskinn. Koka upp kvarvarande buljong med morotspurén, kycklingkött, kokade bönor och mer vatten om du vill anpassa konsistensen. Smaka av med salt, citron och peppar.

Servera med något bröd eller en sallad.

(2) Comments

 1. […] eller kött- fisk- eller kycklingsoppa oftare. Då får man också i sig fler nyttiga ämnen. Kycklingsoppa på hel kyckling är kanske det enklaste för de flesta i vardagen att svänga ihop. Sedan handlar det som alltid om […]

 2. […] tomat och inflammationsdämpande kryddor Kål-nudelsoppa med benbuljong Snabb nudelsoppa Kycklingsoppa med morot och adzukibönor Indisk sötpotatis och […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d