Frukost SCD-vänliga recept Sockerfritt Vegan/Växtbaserat

Rabarberkompott med honung och vanilj (utan vitt socker)

Laga rabarber utan vitt socker – går det? Man måste hitta vägar att njuta rabarber utan massor av socker tycker jag. Rabarber är ju så gott! Någon typ av sötning behövs men inte så mycket som man kanske tror.

Den här magiskt goda rabarberkompotten passar till både dessert och frukost. Sötad med bara lite honung blir det en lite söt-syrlig variant med massor av len rabarbersmak som passar perfekt på gröt eller som topping på chiagröt eller over-night-oats. Jag har ätit min med havregrynsgröt, cashewmjölk och hackad mandel.

Rabarberkompott med honung och vanilj (utan vitt socker)

Tips: Rabarberkompotten håller sig minst en vecka i kylskåp men man kan också frysa in in den. Bra om man har mycket rabarber i trädgården som man vill ta vara på.

ca 5 dl

  • 4-6 stjälkar rabarber
  • 3 msk – 0,75 dl honung
  • ca 0,5 tsk rivet citronskal 
  • 2 krm vaniljpulver 

Skölj och dela rabarbern i bitar (jag gillar lite större bitar så att inte allt kokar sönder). Lägg bitarna i en kastrull med honung, citronskal och vanilj.  Söta så mycket du vill – men kanske börja med en mindre mängd och smaka av med mer om det behövs mot slutet. Blanda om. Värm försiktigt och håll värmen låg. Låt blandningen småkoka under lock tills rabarbern mjuknat, ca 5-10 minuter. Skaka kastrullen för att blanda ett par ggr under tiden och undvik att röra mer än lite grann någon gång (om du vill behålla hela bitar).  Rabarbern ska vara helt mjuk men kan som sagt gärna hålla formen.

Häll på burk, låt svalna och förvara i kylen. Håller sig minst en vecka i kylskåp men man kan också frysa in.

(2) Comments

  1. Mikael says:

    Helt fantastiskt mumsigt. Det finns bara ett problem… det kommer ta slut för fort.

    1. 😀 Jamen va härligt… då får man göra mer…

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: