kostråd

Vad är det som avgör att en kostomställning fungerar på lång sikt?

Bilder ur “Sju steg till ett friskare jag utan gluten, mjölk och socker”

”Jag har funderat en del på varför det har gått så bra. Jag är i avsaknad av tävlingsinstinkt, lockas inte av att utmana mig själv, triggas inte av att kämpa, gå på gym eller ut i några spår… Så vad var det då?”

– Här kommer en underbar framgångsberättelse som en före detta klient skickade till mig som jag tycker många kan vara hjälpta av att läsa. Dels för att jag vet att igenkänningsfaktorn kommer vara hög för många. Dels för att brevet hjälper mig understryka det jag tycker är viktigast i en förändringsprocess… att lyckas komma i kontakt med sin inre motivation och hur man gör det. Tack för att Fia som så generöst har delat med dig av din berättelse!

Syftet var att jag ville må bättre och viktminskningen kom på köpet…


”Kanske minns du där i början av mars när du fick ett förtvivlat e-mejl om hur dåligt jag mådde, att jag frös och kände mig deppig? Jo, det var lite tufft i början. Jag fick stålsätta mig. Jag tog ju lite tid på mig för min mentala förberedelse men det var absolut nödvändigt för att jag skulle kunna ge detta en chans. Eller rättare, ge mig själv denna chans. Jag är annars en person som följer minsta motståndets lag… 

Resultatet är att jag absolut mår mycket bättre. När jag i somras köpte en våg, för jag ville faktiskt se hur mycket jag vägde, blev jag mycket förvånad. Jag hade då gått ner drygt 10 kilo. Nu handlar det om runt 15 kilo. Jag har gått ner i klädstorlek från XL till medium vilket jag har svårt att förstå eftersom min självbild är XL. 

När jag berättar om min kostomläggning så möter jag en stor nyfikenhet och intresse och man vill veta mer. Det man ser på mig är ju att jag blivit smalare och undrar hur. Jag svarar alltid att jag gått ner utan att jag egentligen har ansträngt mig. Syftet var att jag ville må bättre och viktminskningen kom på köpet. Jag vet att du sa att när min kropp kommer i balans så kommer jag att gå ner i vikt. Och så blev det. Ingen är mer förvånad än jag för på ett sätt äter jag mer än förut. 

Eftersom jag är så mycket lättare så rör jag mig mycket lättare förstås. Det betyder en på många sätt smidigare kropp och jag har haft mindre värk. Just nu testar jag försiktigt att vara utan medicin (som jag äter för min sjukdom).

Jag har haft ett stort stöd av min man som äter ungefär som jag. Han har också gått ner i vikt och tycker att han mår väldigt bra av att äta den här typen av kost. 

det var två saker som du sa som jag verkligen tog till mig…

Jag har funderat en del på varför det har gått så bra. Jag är i avsaknad av tävlingsinstinkt, lockas inte av att utmana mig själv, triggas inte av att kämpa, gå på gym eller ut i några spår…Så vad var det då? 

Jo, jag ville verkligen förändra min situation med min kropp som var stel och energilös med en hel del värk emellanåt. Men hurtiga kostråd och ”ut i spåret” uppmaningar biter inte på mig. När vi sågs och pratade så var det två saker som du sa som jag verkligen tog till mig: att inte se det som att jag utesluter, utan istället att jag tillför och att jag gör en överenskommelse med min egen hälsa om att må bättre (inte med dig som kostrådgivare eller någon annan). Det var faktiskt avgörande för min del.

Jag blir aldrig så där hungrig längre (det var då jag åt alla mackorna). Jag är noga med mina måltider och mina mellanmål för att hålla en jämn blodsockernivå. När jag av olika skäl någon gång slarvar känns det direkt. Jag går aldrig någonstans utan att ha nötter med mig. Folk tycker att jag är ”duktig” men för mig handlar det inte om duktighet. För mig handlar det om ”nödvändighet” att gå med min kropp istället för emot. 

Nu låter det som om allt är idel solsken och komplikationsfritt. Så är det inte – men det är så mycket bättre!” /Fia; Västerås

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: