Dessert Mjölkfritt Paleo

Chokladmousse (mjölkfri, utan vitt socker)

chokladmousse – mjölkfri, fri från vitt socker

Det här är en av mina favoritdesserter att bjuda på. Receptet är enkelt att göra och moussen känns lyxig och blir hur smarrigt som helst. Förbered en dag eller några timmar i förväg och ställ fram direkt på bordet från kylen.

Det är en tjock, mörk och len chokladmousse gjord med traditionell teknik men jag har använt extra god kokosmjölk istället för grädde och man kan söta med en liten mängd honung, agave, honung, björksocker eller annat valfritt alternativ istället för vitt socker. Det går även bra att undvika extra sötning helt om man vill. Sötningen från chokladen kan faktiskt räcka.

Välj alltså choklad med omsorg! Många sorter nu för tiden är ekologiska och fairtrade. Hitta  flertips på chokladsorter här…

Jag har lagt upp det här receptet tidigare, men jag tyckte att det var värt att inspirera med ett inlägg till med en ny bild. Hitta den gamla versionen här…

Chokladmousse, mjölkfri & utan vitt socker

Förbered en dag eller några timmar i förväg. Moussen stelnar i kylskål på ca 4-6 timmar. Ställ fram på bordet direkt från kylen och servera med hallon, passsionsfrukt eller liknande.

6 port

 • 150 g mörk choklad (minst 70 %)
 • 2 ägg – separera äggula och äggvita
 • 4 dl kokosmjölk*
 • Ev. 2,5 msk agave eller uppåt 4 msk honung
 • 1 krm salt (kan uteslutas)
 • vaniljpulver efter smak, ca 1 krm -1/2 tsk

Gör så här:

 1. Smält chokladen. Var försiktig att inte hetta upp chokladen för mycket utan låt den precis smälta och ta den sedan direkt från värmen. Låt svalna något eller skrapa över chokladen från den varma skålen till  en rumstempererad skål.
 2. Rör hastigt ner äggulorna en i i taget i chokladen och rör väl mellan varje. Tillsätt hälften av agaven eller honungen, lite salt och vaniljpulver, blanda ner kokosmjölken i chokladsmeten och ställ åt sidan.
 3. Vispa äggvitorna hårt tills att konsistensen är fluffigt och det går att vända på bunken utan att äggvitorna rinner ur. Tillsätt eventuell sötning och vispa igen.
 4. Vänd ner hälften av äggviteskummet i chokladsmeten och blanda väl. Vänd sedan försiktigt i resten av äggvitorna och försök att behålla så mycket luft som möjligt.
 5. Fördela smeten i portionsskålar eller glas. Ställ moussen i kylen några timmar.

*Välj kokosmjölk som stelnar när den kyls. Ex på märken: Blue dragon coconut cream och Garant kokosmjölk, den rosa förpackningen. Välj annars en sort som separerar sig och använd det vita, krämiga och häll av den klara vätskan.

(2) Comments

 1. […] Chokladmousse (mjölkfri, utan vitt socker) Chokladglass (paleo) Chokladfondant utan gluten och vitt socker Chokladmousse med citron och lakrits (paleo) Silkeslen chokladmousse med lakrits och citron (vegan) Chokladmousse med avokado på tre sätt… Salted caramel cheesecake med chokladmousse-topping (vegan/växtbaserad, glutenfri, utan vitt socker) Raw cheesecake med pepparmynta & browniebotten Mörk chokladtryffeltårta med valnötsbotten, vanilj och salt (raw, vegan) Lyxig chokladtårta med mocca/karamell-frosting (vegan, naturligt glutenfri, utan vitt socker) […]

 2. Linda says:

  Hej! Tack för receptet. Tyvärr funkar inte länken till sidan med tips på chokladsorter. Mvh Linda

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: