Glutenfritt Lunch och middag

Blomkålspizza

Blomkålspizza tillfredställer verkligen pizzasuget och efteråt mår man bra i magen och känner sig inte övermätt eller däst. En god low-carb-klassiker som är enkel nog att göra till vardags.

Ost på pizzan – är det antiinflammatoriskt?

Jag äter inte komjölk särskilt ofta men de händer och då ska det vara värt det och verkligen för smakens skull. Många som äter antiinflammatoriskt äter helt mjölkfritt och för vissa är det bra att göra det, åtminstone i läkande perioder.

En liten mängd ost i vardagskosten av bra kvalitet är oftast nyttigt om man är frisk och i balans (att äta mycket ost är aldrig bra). Behöver man få ned kronisk inflammation i kroppen så är det bättre att undvika allt mjölkprotein. Får och getost är betydligt mildare och mer lättsmält så det går oftast bättre att äta lite oftare. Jag äter lite fetaost, peccorino och likande till vardags. (men har i perioder utforskat vad jag mår allra bäst av genom att leva 100% mjölkfritt). Buffelmozzarella (istället för billig ko-mjölksmozzarella) ska vara snäppet bättre och jag tycker att det känns skillnad.

Blomkålspizza

2 port

Pizzabotten
 • 400g blomkål
 • 2 ägg
 • 30 g riven peccorino eller parmesan
 • 0,5 tsk salt
 • 2 krm svartpeppar
 • 2 tsk torkad oregano
Tomatsås
 • 1 dl krossad tomat
 • 2 msk tomatpuré
 • 1 klyfta vitlök
 • 1 krm salt
 • 1 krm svartpeppar
 • 1 tsk torkad basilika eller finhackad färsk/fryst
Topping (förslag)
 • 1 mozzarellaboll
 • 4-6 skivor lufttorkad skinka utan socker eller portabellosvamp
 • 1 dl krossad tomat
 • 2 msk pinjenötter
 • 40 g rucola eller 10-20 blad basilika
Gör så här:

Sätt ugnen på 225-250 grader. Antingen riv blomkålen grovt på rivjärn eller dela upp i mindre bitar och kör i matberedare till konsistens av ris. Kör inte för länge, då blir det blött. Blanda ihop alla ingredienser till pizzabottnarna och forma två runda bottnar på en eller två plåtar täckta med bakplåtspapper. Förgrädda bottnarna i 10-12 minuter, tills de fått gylle färg.

Blanda ihop ingredienserna till tomatsåsen och om du vill, koka några minuter – det blir bra utan att koka också tycker jag. Bred tomatsåsen över bottnarna. Skiva eller fördela mozzarellan med fingrarna och lägg på. Fördela skinka eller portabello över. Strö med pinjenötter. Grädda mitt i ugnen i 7-10 minuter tills osten smält och fått färg. Toppa pizzorna med rucola eller basilika.

(3) Comments

 1. Kan jag byta ut ägget mot något så den blir vegansk?

 2. […] Blomkålspizza Chokladhummus… OMG! Amerikanska pannkakor med havre Chaga-choklad med ingefära Nyttig coleslaw på olika sätt Proteingröt med choklad – varför ska kvinnor äta extra protein? Bananbröd med havre, nötter och torkad frukt (glutenfritt, mjölkfritt) Kitchari – ayurvedisk linsgryta Glutenfria våfflor med havre (naturligt glutenfritt fullkorn) Havre och protein-limpa med valnötter och aprikoser (glutenfritt, vegan) […]

 3. […] Pannbiff med blomkålspuré med peccorino Linsbolognese med glutenfri fullkornspasta (vegan) Blomkålspizza Grillad kyckling med hummus och rostad tomat Mättande, proteinrika sallader på olika sätt […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: